Hlavní obsah

Slavia - Jablonec 0:2Jablonec sestřelil ze vzduchu Slavii, jejíž kapitán Škoda nedal penaltu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
44. Doležal 0 : 1
77. Holeš 0 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Fotbalisté Slavie poprvé v novém ročníku nejvyšší fotbalové soutěže prohráli. V sobotu nestačili na domácím stadiónu na Jablonec, jehož hráči dvakrát pokořili obranu Pražanů po centrech ze stran. Domácí se po úterním nezdaru v 3. předkole Ligy mistrů na hřišti Kyjeva nedokázali s výjimkou patnáctiminutové pasáže v úvodu druhé půle završené neproměněnou penaltou Škody soupeři vyrovnat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Ngadeu ze Slavie Praha a Vojtěch Kubista z Jablonce v souboji během utkání 5. kola Fortuna ligy.

Článek

Jablonec první poločas opanoval. A poměrně snadno, protože domácí borci zaostávali fyzicky, nedokázali sbírat odražené míče, a když měli balón pod kontrolou, uchylovali se jen k dlouhým nákopům, které navíc postrádaly jakoukoliv přesnost.

Severočeši naopak nebojácným napadáním nedopřáli domácím borcům prostor pro rozehrávku, sami zdařile kombinovali, ale když už se dokázali dostat až do pokutového území, pálil Jovovič do brankáře a ránu Doležala z velkého vápna zablokovali obránci.

Zatímco Pražané si o ohrožení Hrubého mohli nechat jen zdát, Jablonečtí byli stále odvážnější a nebezpečnější. Po akci Trávníka s Jovovičem byl v ideální střelecké pozici Kubista, ale v poslední chvíli stačil jeho ránu srazit skluzem Ngadeu. Trávníkova rána zablokovaná Součkem pak skončila na břevně. Když ale Holeš obral u postranní čáry o balón Stocha a Masopust poslal z pravé strany bez prodlení centr na přední tyč, mohli Severočeši slavit, protože Doležal hlavou trknul míč do sítě - 0:1.

Po obrátce Slavia nastoupila s odlišným nasazením i zaujetím pro hru, tudíž dostala Jablonec pod obrovský tlak. Do šance jí paradoxně pomohla strašidelná minela Hovorky, který ztratil míč na vlastní půli a po rychlém výpadu nahrával Baluta do gólové šance Sýkorovi, ale Hrubý předvedl fantastický zákrok. Severočeši nebyli schopní se vymanit ze sevření, z něhož vzešel přímý kop Stocha. Centrovaný míč zablokoval Trávník rukou v pokutovém území. Penaltu Škody v 60. minutě ovšem Hrubý vyrazil.

Nezdar kapitána sebral Pražanům odhodlání. Jablonec se postupně dokázal znovu dostat do hry a udržet míč, čímž rozbil tlak Slavie. A v 77. minutě ji srazil na kolena, když na levě straně Jovovič obešel Deliho a jeho centrovaný míč poslal do sítě hlavou Holeš, jehož nedokázal uhlídat Stoch.

Slavii pak mohl ještě pokořit hlavičkující Doležal, ale Kolář dokázal balón mířící pod břevno vytěsnit na roh. Prohru domácích málem zmírnil Baluta, jehož dalekonosná rána trefila břevno. Každopádně ani jeho pokus nic nezměnil na první ztrátě Pražanů, kteří Jablonec nedokázali v nejvyšší soutěži pokořit už jedenáctkrát za sebou od května 2013.

5. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - FK Jablonec 0:2 (0:1)
Branky: 44. Doležal, 77. Holeš. Rozhodčí: Berka - Flimmel, Dobrovolný. ŽK: Souček, Škoda, Sýkora, Pokorný (všichni Slavia). Diváci: 13 263.
Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli (17. Pokorný), Zelený (72. Tecl) - Souček - Baluta, Hušbauer, Sýkora, Stoch (80. Bořil) - Škoda. Trenér: Trpišovský.
Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Lischka, Hanousek - Kubista, Hübschman - Masopust, Trávník (77. Považanec), Jovovič (88. Chramosta) - Doležal (84. Břečka). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: