Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 1:2Nejdřív potemněl stadión, po prohře v nastavení i české naděje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Schick 1 : 0
45. Konopljanka 1 : 1
90. Zinčenko 1 : 2
Záznam online reportáže

Uherské Hradiště
Aktualizováno

Před úvodním duelem nově zrozené Ligy národů se stadion v Uherském Hradišti hned dvakrát ponořil do tmy, neboť reflektory zhasly, po něm notně potemněly i naděje české reprezentace na plánované prvenství ve skupině. S Ukrajinou totiž v partii odehrávající se dlouho jen na jednu bránu Jarolímův tým prohrál 1:2 gólem inkasovaným v nastaveném čase, což pochopitelně představuje nevýslovné komplikace hned na úvod skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick poslal tým Karla Jarolíma do vedení v utkání Ligy národů s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Češi museli hned v úvodu blahořečit mladíku Schickovi a trenér Jarolím ještě víc. Legionář z Říma svému týmu totiž ohromně pomohl, když už po čtyřech minutách proběhl kolem Kryvcova a bombou pod břevno propálil ukrajinského gólmana Pjatova.

Kouč Jarolím v tu chvíli moc dobře věděl, že jeho sázka vyztuženou defenzivu se třemi stopery má a bude mít plné oprávnění. „Musíme respektovat sílu a kvalitu Ukrajinců a v určitých fázích zápasu se jim prostě přizpůsobit," připomínal reprezentační kouč před utkáním a po úvodních minutách mohl tato slova jen opakovat.

Ukrajinci sice inkasovali hodně brzy, s o to větší vervou se vrhli do útočení. Jaremčuk k tomu měl během deseti minut hned tři slibné příležitosti, jenže dvakrát hlavičkoval vedle a potřetí bránu minul, ovšem ani tyto zmařené šance hosty nijak neiritovaly.

Zatlačili český tým k Vaclíkově šestnáctce, nepouštěli ho vůbec za půlící čáru, hrálo se na jednu bránu. K vidění byla naprosto jednostranná partie, v níž rychlejším, pohyblivějším a důraznějším hostům scházelo jediné - adekvátní zúročení místy až drtivé převahy.

Ve snaze prorazit český obranný val totiž akce většinou překombinovali, a když už se přece jen ke střele dostali, dělalo jim přesné zakončení problémy. Marlos a po něm Malinovskij bránu přece jen trefili, Vaclíka ovšem našli nachystaného.

Až v nastaveném čase první půle na něho Konopljanka vyzrál. Nejdřív si pohrál s Kadeřábkem a poté přesnou střelou k tyči vyrovnal.

Druhá půle na průběhu partie nic nezměnila, neboť Ukrajinci měli dál navrch, takže Jarolímovu týmu dlouho nezbývalo než bránit nerozhodný výsledek. Svedli to, i když mnohdy se štěstím, protože Konopljanka a střídající Zinčenko bránu těsně minuli, Jarmolenkovu ránu Vaclík vyrazil, čtvrthodiny před koncem se pak Konopljanka marně domáhal nařízení penalty.

Po dvou zmařených šancích v nastaveném čase, které bravurně zlikvidoval Vaclík, se ale Ukrajinci při posledním útočném výpadu přece jen dočkali vítězné trefy. Vaclík si totiž nerozuměl trestuhodně s Brabcem, ve vzduchu se srazili a nikým nehlídaný Zinčenko rozhodl o zasloužené výhře hostů.

Český celek tak vstoupil do Ligy národů nejhůře, jak jen mohl. Domácí porážka představuje nevýslovné komplikace hned na úvod bojů ve skupině, které se budou ve zbývajících třech duelech hodně těžce napravovat.

Základní skupina B1 fotbalové Ligy národů
Česko - Ukrajina 1:2
Branky: 4. Schick - 45.+1 Konopljanka, 90.+3 Zinčenko. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Tierney, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Hušbauer, Souček (oba ČR). Diváci: 7974.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Brabec - Kadeřábek, Hušbauer, Souček, Sýkora (90. Hořava), Bořil - Krmenčík (46. Zmrhal), Schick (83. Tecl). Trenér: Jarolím.
Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Kryvcov, Rakickij, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko (66. Zinčenko), Marlos, Malinovskij, Konopljanka (77. Cygankov) - Jaremčuk (85. Selezňov). Trenér: Ševčenko.

Reklama