Hlavní obsah

Sáblíková nechala oslavy v Moskvě na trenérovi

PRAHA

S bronzovou medailí se ze Světového poháru v Moskvě vrátila nejúspěšnější česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ač se na stupně vítězů probojovala teprve podruhé v kariéře, nebyla úplně spokojena, vždyť od vítězné Němky Pechsteinové ji dělilo jen něco málo přes vteřinu!

Foto: Sport Invest

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

"První místo nebylo daleko," přikyvovala. "Ale rozjela jsem to pomalu, první kolo nebylo ideální, na něm jsem ztratila osm desetin, které už se pak nepodařilo stáhnout," popisovala závod na trati 5 km.

I její trenér Petr Novák doufal v to, že Česko bude mít poprvé v historii vítěze při SP rychlobruslařů. "S jídlem roste chuť a já tam jel pro první místo," přiznal na rovinu. "Ale Martina jela v posledním páru, kdy už byl horší led, tak jsem jí musel ukazovat, kudy má jet," líčil kouč. "Ale medaile je medaile, čtvrté místo by bylo horší. Já po ní chci, aby pravidelně jezdila v první šestce," dodal smířlivě.

Na oslavy bronzového úspěchu v Moskvě došlo, ale sama rychlobruslařka u toho nebyla. "Já jsem si nepřipila, ale trenér to spolehlivě udělal i za mě," usmála se. "Kdepak, nic se nesmí ponechat náhodě," přitakal kouč.

Ruské jídlo nenadchlo

V Moskvě je nadchla nová rychlobruslařská hala, jednu výtku ale k tamním pořadatelům mají. "Jídlo se moc nepovedlo," shodnou se Sáblíková s Novákem. "Třikrát za sebou jsme měli to samé, Italové z toho dokonce měli žaludeční potíže. Navíc cesta na stadión trvala hodinu a půl," líčil Novák. Většinu času tak trávili na hotelovém pokoji. "Sledovali jsme v televizi Katku Neumannovou a Lukáše Bauera a fandili jsme," popisoval Novák.

Sáblíková ze tří dosavadních závodů SP stála dvakrát na stupních vítězů, jen v Berlíně ji na pátém místě dělil od medaile kousek. "Nemůžu si stěžovat," skromně pronesla devatenáctiletá rychlobruslařka. Před začátkem Světového poháru si vytkla jako cíl celkové umístění do šestého místa, nepřehodnotí teď své plány? "Sice jsem teď třetí, ale pořád to platí," ujistila. Ani soupeřky na ni nekoukají skrz prsty poté, co začala obsazovat pozice, o které si to dříve rozdávaly ony. "Kdepak, všechny se bavíme a usmíváme se na sebe," tvrdila Sáblíková.

Teď se celá trenérská skupina i s další talentovanou rychlobruslařkou Andreou Jirků přesouvá na týden do Žďáru a poté do italského Colomba, odkud se vrací 22. prosince. Ani v období Vánoc nezůstane Sáblíková bez tréninku. "Na Štědrý den možná polevíme, ale 23. a 25. určitě budu trénovat naplno," přesvědčovala. Od 12. do 14. ledna ji totiž již čeká ME v Itálii.

Reklama