Hlavní obsah

Vachoušek je ve Vídni šťastný, jen kdyby nebyl tak často zraněný

Krásný život pro rodinu, ale zatím trvalé trápení přináší angažmá v Austrii Vídeň českému fotbalistovi Štěpánu Vachouškovi. Právě zdravotní stav zaviní také absenci sedmadvacetiletého záložníka ve čtvrtečním pohárovém souboji jeho klubu se Spartou Praha. Koleno sice po nedávné operaci vazů drží, ale série těžkých zápasů na přelomu října a listopadu mu příliš nepomohla a Vachoušek má nařízen dvoutýdenní klid.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Štěpán Vachoušek

Článek

Zranění se táhne Vachouškovým dvouletým angažmá jak červená nit. Když je zdráv, do sestavy se probojuje, jenže za dobu svého působení v městě valčíků nastřádal jen 48 utkání, z nichž dvanáct bylo v letošní sezoně. "Koleno je naštěstí v pořádku, ale lékaři mají strach z námahy. Trochu pobolívalo, tak mi nařídili klid. Nebudu hrát ještě o víkendu," řekl v rozhovoru pro ČTK technický fotbalista, který přišel do Rakouska z Olympique Marseille v roce 2004.

Když Vachoušek mluví o nuceném klidu, je z něj cítit, že trochu má volno nařízeno částečně preventivně. Pokud by to ve čtvrtek byl klíčový zápas, možná by hrát mohl, ale duel Poháru UEFA se Spartou je v podstatě setkáním dvou ambiciózních, ale zklamaných klubů.

Nezkušenost je zřejmá

Zatímco ve Spartě se už blýská na lepší časy, v Austrii to jde od desíti k pěti. Slavný klub, který se ještě před dvěma lety radoval z mistrovského titulu, nezvládá roli týmu, který by měl být v závěsu za miliardáři ze Salcburku. "Je to složité, tým se přebudovává za pochodu, v zimě se prý bude posilovat. Odešlo pět až sedm klíčových hráčů, souhra ještě chybí, navíc teď máme hodně zraněných," vyjmenoval Vachoušek, jaké po odchodu hlavního mecenáše potkaly vedle menšího rozpočtu další potíže.

Nezkušenost mužstva je podle něj zřejmá. "Snad čtyři poslední domácí zápasy je to pořád stejné: vedeme, ale o výhru ještě přijdeme, neumíme to dotáhnout," popsal český fotbalista hlavní potíže Austrie. Očekává, že na jaře už mužstvo potíže mít nebude. "Patříme svou silou tak do první trojky a až bude kompletní kádr, výsledky půjdou nahoru a v tabulce se posuneme výše."

Obrovský svátek

Austria si už nedělá naději na postup, ale i tak má podle Vachouška se Spartou o co hrát. "Pro mladé kluky je pohár obrovský svátek, nechají na hřišti duši, nic Spartě nedáme zadarmo," varoval české fotbalisty, s řadou z nichž ho pojí velké kamarádství. "S Bílkem a Frťalou jsem hrál v Teplicích, s Drobný v jednadvacítce i Blšanech, s Blažkem v reprezentaci, a to ještě nedorazí Horváth s Rezkem," připomněl i další parťáky z úspěšné teplické party na začátku desetiletí.

Zatímco fotbal mu příliš radosti nepřináší, na rodinný život si nemůže stěžovat. "Všechno je tu báječné. Vídeň je stejná jako Praha, nic nám tu nechybí a už si zvykají i děti. Starší chodí na česko-rakouskou školu, obě mladší půjdou brzy do zdejší školky," řekl Vachoušek. Právě zranění ho však obírají o čas s nejbližšími. "Na stadionu musím být častěji než zdraví hráči, rehabilitace se nedá ošidit," připomněl na závěr tradiční paradox ze života fotbalového profesionála.

Reklama