Hlavní obsah

Zlatá přilba patří Australanu Doyleovi. Milík i přes semifinálový pád bral třetí místo

Pardubice

Jubilejní 70. ročník Zlaté přilby na ploché dráze v Pardubicích vyhrál úřadující mistr světa Australan Jason Doyle. Obhájce prvenství, domácí Václav Milík obsadil ve finálové jízdě třetí místo, když ho na cílové pásce předstihl Slovák Martin Vaculík.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vítěz Zlaté přilby Jason Doyle z Austrálie.

Článek
Fotogalerie

Australská hymna se hrála na Zlaté přilbě po čtyřech letech. Doyle napodobil pardubickým triumfem svých pět krajanů Adamse, Crumpa, Sullivana, Warda a Holdera. Ve finále díky nejlepšímu startu a během šesti kol před sebe nikoho nepustil.

Velkou touhou po premiérovém zisku nejstarší plochodrážní trofeje na světě dával Australan, který příští neděli slaví 33. narozeniny, už během semifinále, kdy si dvěma vyhranými jízdy zajistil jako první účast v šestičlenném finále. „Podařilo se mi přihlásit do závodu doslova na poslední chvíli a začnu mít Českou republiku opravdu rád. Dvakrát jsem tu zažil vítězství na pražské Grand Prix a teď mám i vytouženou Zlatou přilbu, bude mít speciální místo mezi mými trofejemi," usmál se Doyle.

Milík se jako jediný z osmi českých jezdců ve startovní listině dostal mezi dvanáctku nejlepších a nakonec se štěstím postoupil i do boje o trofej, i když ve třetí jízdě své semifinálové skupiny upadl v poslední zatáčce z druhého místa a přes něj letěl na zem i jeden z favoritů Dán Nicki Pedersen. Z docela ošklivě vyhlížející nehody naštěstí český plošinář vyvázl jen dost potlučený. I když na dráhu vyjela sanitka, Milík odešel po svých. „Trefil jsem v rozbité dráze nějakou díru, což mě shodilo z motorky a bolest z toho pádu na sobě ještě teď, jsem samá modřina, ale za žádnou cenu jsem si nechtěl připustit, že bych do finále neměl nastoupit," prohlásil.

Dvacet tisíc diváků v nabitém hlediště s napětím čekalo, jak to bude ve finále. Milík startující z vnější strany oválu musel svést za Doylovými zády velký boj s Vaculíkem, nakonec mu patřila třetí příčka. „Vyškrábat se na stupně vítězů v tak nabité konkurenci jaká setu sjela letos, s tím musím být spokojen. Úplně úžasná byla divácká kulisa," naznačil Milík.

Dvakrát po sobě stál na pódiu Zlaté přilby z domácích plochodrážníků naposledy Aleš Dryml před třinácti lety. Vítěz závodu z roku 2016 Emil Sajfutdinov se musel smířit až s pátým místem, před ním ve finále ještě dojel senzační účastník finále Dán Anders Thomsen.

Z devíti účastníků letošní Grand Prix, kteří se nakonec objevili v Pardubicích, dopadl nejhůře Švéd Fredric Lindgren, ten uvízl už ve čtvrtfinálovém sítě. Podobně skončil druhý nejlepší z českého okteta Eduard Krčmář.

Sedmdesátý ročník závodu ozdobila účast i drtivé většiny dosud žijících vítězů pardubického klání, mezi nimi byli i rekordman a držitel sedmi Zlatých přileb Dán Ole Olsen, legendární Brit John Davis, ale také 89letý Oldřich Klaudinger šampión z roku 1961, kdy se ještě jelo na travnaté dráze dostihového závodiště.

V pondělí se od 18.45 h koná na Zlatou přilbu tradičně navazující Tomíčkův memoriál. Na pražské Markétě se z letošních pardubických finalistů určitě objeví Milík, Vaculík i Sajfudtinov, pořadatelé by rádi získali do startovní listiny i Doylea.

70. Zlatá přilba na ploché dráze v Pardubicích
1. Doyle (Austr.)
2. Vaculík (SR)
3. Milík (ČR)
4. Thomsen (Dán.)
5. Sajfutdinov (Rus.)
6. Lindbäck (Švéd.)
7. Andersen (Dán.)
8. Žagar (Slovin.)

Reklama