Hlavní obsah

Plíšková - Wang Čchiang 4:6, 4:6Čínský přízrak opět ukončil cestu Plíškové. Siniaková už je ve čtvrtfinále, pomohla Kvitové

Aktualizováno

Česká tenistka Kateřina Siniaková porazila na turnaji v Pekingu ve 3. kole Nizozemku Kiki Bertensovou 6:4, 6:3 a pomohla Petře Kvitové k postupu na Turnaj mistryň. Dvojnásobná wimbledonská vítězka si zahraje na finále sezony WTA Tour po dvouleté pauze a celkově pošesté v kariéře. Do čtvrtfinále v Pekingu nepostoupila Karolína Plíšková, jež prohrála 4:6, 4:6 s domácí Číňankou Wang Čchiang.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Karolína Plíšková na podání

Článek

Siniaková vítězstvím nad světovou jedenáctkou Bertensovou potvrdila výbornou aktuální formu, vyhrála desátý z jedenácti zápasů a v Pekingu v pěti duelech včetně kvalifikace ještě neztratila set. Díky postupu do čtvrtfinále má mladá česká tenistka jistotu, že překoná své nejlepší umístění v žebříčku, jímž byla dosud 36. pozice.

Vyřazením favorizované Nizozemky pomohla dvaadvacetiletá rodačka z Hradce Králové vedle Kvitové také další fedcupové spoluhráčce Plíškové, jež s Bertensovou bojuje o jedno z míst na Turnaji mistryň. Pátá nasazená Plíšková si mohla vybudovat náskok na osmé pozici žebříčku sezony a případně si už v Pekingu zajistit účast, vypadla však stejně jako Bertensová ve 3. kole.

Plíšková opět po týdnu nestačila na Číňanku Wang Čchiang, která ji vyřadila už na předchozím turnaji ve Wu-chanu. Světová sedmička měla po prohraném prvním setu 4:6 dobrou šanci srovnat skóre, v druhé sadě vedla 4:1, ale domácí hráčka pěti gamy za sebou výsledek otočila a proměnila první mečbol.

Plíšková tak zůstala na posledním místě zajišťujícím účast v Singapuru s desetibodovým náskokem před Bertensovou. Jejich souboj teď bude pokračovat na dálku v příštím týdnu. Plíšková přijala divokou kartu na turnaj v čínském Tchien-ťinu, Bertensová nastoupí v Linci. Obě pak čeká turnaj v Moskvě.

Siniaková potvrdila skvělou formu

Siniaková porazila Bertensovou v prvním vzájemném duelu v kariéře po sebevědomém výkonu. Na cestě za vítězstvím ji v závěru druhého setu nezastavila ani pauza, během níž ji fyzioterapeutka ošetřovala několik minut přímo na kurtu. Bertensová předvedla devět dvojchyb a zápas zakončila forhendovým volejem do sítě.

Ve čtvrtfinále se Siniaková střetne s turnajovou dvojkou Caroline Wozniackou. Dánka dnešním vítězstvím 7:5, 6:4 nad Anett Kontaveitovou z Estonska několik hodin po Kvitové potvrdila očekávaný postup na Turnaj mistryň. Loňská šampionka je po Simoně Halepové, Angelique Kerberové, Naomi Ósakaové a Kvitové pátou jistou účastnicí singapurského turnaje.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Karolína Plíšková bojuje o postup do dalšího kola

Thomas Peter

Kvitová má jistý Turnaj mistryň

Kvitová na finále sezony WTA Tour hrála nepřetržitě v letech 2011-2015 a při své premiérové účasti turnaj v tehdejším dějišti Istanbulu ovládla. Před třemi lety už v Singapuru hrála finále.

"Je to pro mě velká čest, že jsem se opět kvalifikovala na finále WTA. Je to poprvé od doby, co jsem se vrátila k tenisu, takže to pro mě hodně znamená a byl to vždy jeden z mých hlavních cílů sezony," připomněla Kvitová vážný úraz ruky po přepadení ze závěru roku 2016, který ji málem připravil o kariéru.

"Těším se, až se zase do Singapuru podívám, zvlášť když se tam turnaj hraje naposledy," dodala s narážkou na fakt, že od příštího roku se bude Turnaj mistryň hrát v čínském Šen-čenu s rekordní dotací 14 milionů dolarů.

Aktuální česká žebříčková jednička letos vyhrála turnaje v Petrohradu, Dauhá, Praze, Madridu a Birminghamu a s pěti tituly je v této sezoně nejúspěšnější tenistkou na okruhu. Na grandslamech se Kvitové tolik nedařilo a poprvé v kariéře se ani na jednom nedostala alespoň do osmifinále. V Austrálii a na oblíbené wimbledonské trávě dokonce vypadla už v 1. kole.

Deblistka Peschkeová si poosmé zahraje na Turnaji mistryň

Květa Peschkeová si poosmé zahraje na Turnaji mistryň. Třiačtyřicetiletá deblistka se do Singapuru kvalifikovala s Američankou českého původu Nicole Melicharovou. Mezi osmi páry na finále sezóny WTA Tour budou také dvě ryze české dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Andrea Sestini Hlaváčková, Barbora Strýcová.

Definitivní podobu deblové sestavy pro Singapur dnes určilo vítězství kanadsko-čínského páru Gabrielle Dabrowská, Sü I-fan nad Polkou Alicjou Rosolskou a Američankou Abigail Spearsovou na turnaji v Pekingu.

Peschkeová debutovala na Turnaji mistryň v roce 2006 v Madridu a letos se na vyvrcholení sezony představí s pátou partnerkou. Loni v Singapuru hrála s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou. Největším úspěchem zkušené české tenistky jsou tři postupy do finále.

Fedcupová vítězka z roku 2011 Peschkeová a o osmnáct let mladší Melicharová letos vyhrály turnaj v Praze. O titul neúspěšně bojovaly ve Stuttgartu a Wimbledonu, kde podlehly Krejčíkové se Siniakovou.Struff (Něm.) - Chardy (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (2:7), 6:4

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Muži (dotace 3 401 860 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Fucsovics (Maď.) - Cecchinato (8-It.) 6:4, 6:2
Fognini (4-It.) - Rubljov (Rus.) 6:4, 6:3
Džazírí (Tun.) - A. Zverev (2-Něm.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:4
Basilašvili (Gruz.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:3), 6:4.
Ženy (dotace 8 285 274 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Siniaková (ČR) - Bertensová (11-Niz.) 6:4, 6:3
Karolína Plíšková (7-ČR) - Wang Čchiang (Čína.) 4:6, 4:6
Ósakaová (8-Jap.) - Görgesová (10-Něm.) 6:1, 6:2
Čang Šuaj (Čína) - Kerberová (3-Něm.) 6:1, 2:6, 6:0
Sabalenková (Běl.) - Garciaová (4-Fr.) 5:7, 7:6 (7:3), 6:0
Wozniacká (2-Dán.) - Kontaveitová (Est.) 7:5, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Makarovová (7-ČR/Rus.) - Babosová, Mladenovicová (1-Maď./Fr.) 6:4, 2:6, 10:5
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1,928.580 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Anderson (2-JAR) - Tiafoe (USA) 6:3, 3:6, 6:2
Tsitsipas (5-Řec.) - De Minaur (Austr.) 6:3, 5:7, 6:1
Gasquet (8-Fr.) - Kyrgios (Austr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:1)
Struff (Něm.) - Chardy (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (2:7), 6:4.

Reklama

Související témata: