Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:3Říhovi premiéra u reprezentace zhořkla. Češi doma nestačili na úřadující mistry světa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Lilja 0 : 1
11. Zámorský 1 : 1
0. Sörensen 1 : 2
0. Davidsson 1 : 3
35. Kolář 2 : 3
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Moc toužil svou premiéru na reprezentační střídačce ozdobit výhrou, zvlášť když šlo o duel spadající pod oslavu 110. výročí organizovaného hokeje v tuzemsku. Jenže trenér Miloš Říha začal u národního mužstva porážkou, český tým v pražské Tipsport Areně podlehl v rámci turnaje Karjala úřadujícím mistrům světa Švédům 2:3, góly obránců Zámorského s Kolářem nestačily.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Švédský útočník Jakob Lilja překonává Jakuba Kováře v brance českého týmu.

Článek
Fotogalerie

Holešovická aréna bouřila, a to ještě utkání ani nezačalo. Potlesku se při nástupu na střídačku dočkal nejen nový kouč národního týmu Říha, ještě větší aplaus fanoušci připravili pro Jaromíra Jágra, který spolu s prezidentem Mezinárodní hokejové federace Reném Faselem vhodil slavnostní buly duelu. To proto, že duel se Švédy byl součástí oslav 110. výročí organizovaného hokeje v tuzemsku.

Pak už se mohlo jít na věc a český celek na svého soka vyrukoval s velkým elánem. Žádné vyčkávání, naopak vysunutý forčeking a dobrý pohyb, který vedl i k dobré šanci pro Sekáče, který ale mířil pouze do tyče.

Do té doby zakřiknutí Švédové ale domácí tým zaskočili z vůbec první nebezpečné příležitosti. Lilja totiž v 9. minutě střelou z voleje pod horní tyčku nedal Jakubu Kovářovi sebemenší šanci zareagovat.

Česká odpověď ale přišla už po dvou minutách. Kubalíkovu střílenou přihrávku totiž tečoval Zámorský a puk přeletěl přes gólmana Johanssona. Nejproduktivnější obránce probíhajícího extraligového ročníku se tak na den přesně po čtyřech letech dočkal svého druhého gólu v reprezentaci a pak se ukázal i jako zdatný připravovač šancí, Kubalík z brejku ale mířil mimo.

Jenže krátce před polovinou základní hrací doby měl výběr Tří korunek vedení zpátky na své straně. Po Sörensenově teči se puk odrazil od Kovářovy masky do tyče a následně do branky. A o čtyři minuty později už vedli Švédové 3:1, když Zámorského chybu u mantinelu potrestal Davidsson.

O to důležitější bylo, že Říhova parta dokázala za necelé čtyři minuty reagovat kontaktní trefou. Konkrétně obránce Kolář, jenž využil Sekáčova pasu zpoza branky a propálil Johanssona ranou na bližší tyč.

Od třetí třetiny se do hry zapojil i vítkovický útočník Patrik Zdráhal, který tak zažíval reprezentační debut. Češi se tlačili za vyrovnáním, z nadějných pozic to zkoušeli Sekáč, Kolář, Kubalík i Tomášek, hosté ale těsný náskok drželi. Tlak týmu v červených dresech se lvem na prsou sílil.

Tři minuty před třetí sirénou vytáhl Kovář senzační zákrok lapačkou, a protože byl následně faulován, měli Češi k dispozici přesilovou hru. V čase 58:20 zamířil Kovář na střídačku a Češi hráli v šesti bruslařích proti čtyřem. Na vyrovnání to ale nestačilo. I proto, že domácích bylo na ledě sedm, čehož si rozhodčí všimli a drtivý tlak Čechů tím ukončili.

Reprezentanty čeká v pátek dopoledne ještě trénink v Praze, pak už se letecky přesunou do Helsinek, hlavního dějiště turnaje. V sobotu je tam čekají domácí Finové, o den později turnaj Karjala zakončí soubojem s Rusy.

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour (Praha):
ČR - Švédsko 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Zámorský (D. Kubalík), 35. Kolář (Sekáč) - 9. J. Lilja (Larsson), 29. N. Sörensen (Bengtsson, Wikstrand), 33. Davidsson (Nygard). Rozhodčí: Gofman, Oskirko (oba Rus.) - Hynek, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 9723.
ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Mozík, Krejčík, Zámorský, Jordán, M. Doudera, D. Musil - Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík - Kousal, Tomášek, H. Zohorna - Řepík, R. Hanzl, Červený - Vincour, Horák, Lenc - od 41. navíc Zdráhal. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Švédsko: L. Johansson - Persson, Bertilsson, Bengtsson, Wikstrand, Arnesson, Sellgren - Brodin, Josefson, J. Lilja - N. Sörensen, Rasmussen, Wedin - Davidsson, Lander, Nygard - Larsson, L. Johansson, Fröberg. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.
O zápase Finsko - Rusko (0:3) zde

Reklama

Související témata: