Hlavní obsah

V Evropě bez úspěchu, liga slibuje drama

PRAHA

Vše je při starém, chtělo by se poznamenat. České fotbalové kluby díru do pohárové Evropy znovu neudělaly. Do prestižní Ligy mistrů se týmy Liberce ani Mladé Boleslavi nedostaly, i Pohár UEFA bude na jaře bez českého zástupce. Z toho by ale mohla profitovat Gambrinus liga, na jejíž jarní část budou mít špičkové kluby více sily. KOMENTÁŘ TOMÁŠE FLIEGLA

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Mladé Boleslavi chyběl k postupu jediný gól.

Článek

O konci Sparty v Poháru UEFA bylo rozhodnuto již dříve, Mladá Boleslav svoji šanci ztratila středeční remízou na hřišti izraelského Hapoelu Tel Aviv, Liberec zastavila čtvrteční výhra Bragy nad Grasshoppers Curych.

Kdo předváděl v Poháru UEFA nejlepší výkony?
Hlasujte v anketě Sport.cz

Mladá Boleslav může přes nepostup svoji účast v pohárech hodnotit jako úspěšnou, vždyť po vyřazení Valerengy Oslo ve druhém předkole Ligy mistrů vyhořela jen v dalším zápase v Turecku s Galatasarayem. Debakl 2:5 byl ale ojedinělým výpadkem. Naopak vyřazení slavného francouzského Olympique Marseille v prvním kole Poháru UEFA se zlatým písmem zapsalo do historie mladoboleslavského fotbalu. Problémem posledního českého vicemistra byla koncovka, se dvěma góly ve čtyřech zápasů a třemi body za remízy se postupuje těžko.

Pouhé dva góly vstřelila i Sparta, od které se postup do další fáze soutěže čekal víc. Po úvodním matném výkonu proti Espaňolu Barcelona ale přišel nečekaný debakl v belgickém Waregemu 1:3 a po bezbrankové remíze sparťany nezachránila ani výhra 1:0 nad vídeňskou Austrií. Sparta v pohárech pravděpodobně doplatila na stíhací jízdu v domácí soutěži, na evropská klání už jí nezbývala energie.

Blízko postupu byl Liberec, musel ale čekat na výsledek posledního kola mezi Bragou a Curychem. Portugalský klub dokázal odpor švýcarského soupeře zlomit a vítězství mu přinesl skok na postupové třetí místo před Liberec. Severočeši doplatili na výbuch v Braze, odkud odjížděli s drtivou porážkou 0:4. Čest si zachránili výhrou 4:1 nad Grasshoppers Curych, remízy proti Seville a v Alkmaaru rozhodly o konečné čtvrté příčce ve skupině.

Zbyla jenom liga

Český fotbal tedy bude jarní pohárové boje sledovat jen u televizních obrazovek, nejúspěšnější kluby se mohou soustředit na boj o titul. Ten by měl být delší době opět zajímavý, na první místo si brousí zuby několik týmů. Zlepšenými výkony se na čelo probojovala Sparta, kterou probudil příchod trenéra Michala Bílka. Letenský klub nepřesvědčil drtivou ofenzívou a krásnými góly, o jeho úspěších výmluvně vypovídá pouhých šest inkasovaných branek v sedmnácti podzimních zápasech.

Na druhé místo se propracoval další pražský tým - Slavia. Kouč Karel Jarolím je kouzelník, magicky zařadil do sestavy několik teenagerů, kteří se mu odvděčili parádními výkony a důležitými góly. Slavia je druhým nejofenzivnějším mužstvem ligy s 29 vstřelenými brankami. Velký podíl na umístění "sešívaných" má i v pohodě hrající kanonýr Stanislav Vlček, který s osmi góly vede se sparťanem Liborem Doškem tabulku střelců.

Mistrovský Liberec zahájil sezónu famózně, do 14. kola byl v tabulce nejhůře druhý. Jeho spanilou jízdu ukončil disciplinární trest pro kapitána Tomáše Zápotočného na konci října. Ten za své výroky po skončení minulého ročníku o údajné snaze uplatit tehdejšího spoluhráče Martina Abraháma vyfasoval monstrózní stopadesátitisícovou pokutu a od té doby byla pohoda Liberce fuč. Přesto si Slovan ze třetího místa stále brousí zuby na obhajobu titulu. Na první Spartu ztrácí pouhé tři body.

O další tři body zpět je Mladá Boleslav, která doplatila na úzký kádr a maximální vytíženost svých opor. Do 12. kola se střídali Středočeši s Libercem na čele, pak došla energie a následoval propad. Mladoboleslavským hráčům může konec v pohárově Evropě prospět, ušetřené síly by mohly přispět ke stíhání týmů před nimi. Fotbalový fanoušek se každopádně může těšit na prvoligové jaro, které by mělo přinést zajímavé boje o mistrovský titul.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen