Hlavní obsah

Denver má s Iversonem dva nejlepší střelce NBA

DENVER

Basketbalový kanonýr Allen Iverson se dočkal vytouženého odchodu z Philadelphie. Dva týdny poté, co odehrál za Sixers poslední zápas, požádal o výměnu a tým mu vyklidil skříňku, získal novou vzpruhu v Denveru. Elitní rozehrávač s bezmála 700 utkání na kontě a průměrem 28 bodů za zápas v kariéře doplní v Denveru nejlepšího střelce ligového ročníku NBA Carmela Anthonyho.

Článek

Ten si však za sobotní rvačku s hráči New Yorku odpykává trest na patnáct utkání, takže se úderná dvojice sejde v zápase na hřišti nejdříve na konci ledna. "Mám z trejdu velkou radost. Styl jejich hry mi sedí, moc se těším, až si zahraju s Carmelem i se zbytkem týmu, a také na (trenéra) George Karla. Je to rozený vítěz," uvedl jednatřicetiletý Iverson v úterním prohlášení.

Podle zámořských médií Denver výměnou za špičkového střelce a proslulého rebela poslal do Philadelphie rozehrávače Andreho Millera, křídlo Joea Smithe a převedl na klub dvě práva výběru v prvním kole draftu v příštím roce. S Iversonem do Denveru zamířil křídelní hráč Ivan McFarlin.

Iverson opouští Philadelphii po deseti letech, ze smlouvy mu zbývalo ještě dva a půl roku, během nichž by inkasoval bezmála 60 milionů dolarů. Jiný dres oblékne poprvé v kariéře. Podle jeho agenta Leona Roseho to ale ještě dnes v domácím zápase s Phoenixem nebude.

Těžký úkol ukočírovat dvě extrémně ofenzivně laděné individuality a skloubit je s týmem bude mít trenér Karl. Iversonův příchod bude mít na mužstvo podle něj okamžitý dopad. "Každý trejd tým nějak poznamená. Ale věřím, že všichni pochopí, že to děláme pro dobro mužstva. Abychom byli ještě lepší a vyhrávali," diplomaticky uvedl denverský kouč.

Čtyřikrát nejlepším střelcem ligy

Iverson s Philadelphií na titul nikdy nedosáhl, stejně jako zkušený Karl během své trenérské kariéry. V roce 2001 zůstali Sixers těsně pod vrcholem, tehdy Iverson vydařenou sezónu korunoval ziskem ceny pro nejužitečnějšího hráče ligy. Nejlepším střelcem NBA byl čtyřikrát. "Pozvednou náš klub k novým výšinám," pochvaloval si spojení Iverson - Anthony na tiskové konferenci viceprezident Denveru Rex Chapman. Někteří komentátoři však naopak týmu předpovídají nárůst problémů.

Nyní to ale bude mít basketbalista s přesnou rukou i množstvím tetování ještě těžší; Iverson přestoupil do Západní konference, která je považována za silnější než Východní. Účastník sedmi Utkání hvězd v této sezoně odehrál zatím jen patnáct zápasů, i tak je druhý v ligové statistice střelců s průměrem 31,2 bodu na zápas. Anthony je o čtyři desetiny lepší.

Iversonův příchod je podle denverského tisku největší událostí v tamním klubu za posledních dvacet let. Tým Nuggets se s Philadelphií poprvé po výměně hráčů utkají 2. ledna v Denveru. Rozehrávač Miller patří k nejlepším nahrávačům v lize, bodů dal letos v průměru třináct. Smithe limitovalo zranění a odehrál jen 11 zápasů.

Reklama

Související témata: