Hlavní obsah

Basketbalistky USK prohrály v Eurolize potřetí v řadě

Třetí prohru za sebou utrpěly v Evropské lize basketbalistky USK Praha. Vysokoškolačky ve středu na domácí palubovce podlehly maďarské Pécsi 56:63 a mají bilanci jedné výhry a sedmi porážek. Stále nicméně drží naději na postup ze základní skupiny, další zápas sehrají 10. ledna v Bourges.

Foto: www.fibaeurope.com

Ilustrační foto

Článek

Pražskému týmu se nepovedla odplata za listopadovou vysokou prohru z Maďarska o 26 bodů, zároveň se potvrdilo, že USK na Pécs zahrát neumí. Také v předchozí sezóně se v obou vzájemných duelech radoval z výhry několikanásobný účastník prestižního Final Four.

Pécs navíc dnes zlomila letošní prokletí v utkáních venku, maďarské šampionky po předchozích třech porážkách na čtvrtý pokus uspěly a mají na kontě pět výher a tři prohry.

Už úvodní minuty předznamenaly, co bude pro hráčky USK největším problémem. Maďarky vyrukovaly s velmi agresivní obranou a dostat se ke koši bylo pro soupeřky takřka nepřekonatelným problémem. Vysokoškolačky téměř čtyři minuty čekaly na to, než vstřelí první koš, v první čtvrtině daly jen osm bodů a maďarský tým začal nenápadně budovat svůj náskok.

Hráčky USK se nadřely na každý bodový úspěch, naopak pod svým košem Pécsi ulehčovaly pozici nedůsledným obranným doskokem, díky němuž měl soupeř mnoho šancí na nové akce a další zakončení.

Přesto svěřenkyně trenéra Lubora Blažka dál držely naději na možný zvrat, trochu optimismu jim dodala devítibodová šňůra a snížení na 21:25, ale Pécs každou kritickou situaci zvládla a dokázala nápor USK vždy odrazit přesnou trojkou či jednoduchým košem z bezprostřední blízkosti. V poločase vedla o deset bodů, po třetí desetiminutovce o sedm.

Kouč ocenil bojovnost

V týmu USK řídily ofenzivu hlavně LeDréanová se sedmnáctiletou Elhotovou, ale Pécs si dobře rozehraný duel už zkomplikovat nenechala. I díky tomu, že LeDréanová šest minut před koncem udělala pátý faul a musela předčasně opustit palubovku. Talentovaná Elhotová, hrající vynikající zápas, ještě minutu a půl před koncem snížila na 54:60, ale z protiútoku trefila Dapová svoji čtvrtou trojku a definitivně utkání rozhodla.

"Před Vánoci vůbec šťastný nejsem. Porážky je velká škoda, ale za začátku jsme hráli až příliš opatrně a stříleli z pozic, které jsme ani vyhledávat nechtěli. Navíc počet zakončení byl až moc malý," litoval trenér Blažek. Oproti minulým utkáním se Samarou a v Salamance, které Pražanky také těsně prohrály, byl dnes výkon USK podle něj horší. "Z naší strany to bylo takové strnulé. Nedůrazně jsme zakončovali, chybovali jsme i v obraně. Bylo tam toho prostě víc," řekl Blažek.

Tým alespoň chválil za bojovnost. "Nedá se říci, že by někdo nebojoval, holky do toho daly maximum. A na tom zápase se dají najít i pozitivní věci: třeba výborné výkony LeDréanové a Elhotové, která dnes hrála v Eurolize svůj životní zápas," dodal Blažek. Velké zklamání bylo patrné i na LeDréanové. "Špatně jsme začaly a to ovlivnilo celý zápas. Nedokázaly jsme se dostat do rytmu a tempa, v jakém bychom měly být. Soupeři jsme nechaly hodně útočných doskoků a vůbec se nám nedařily protiútoky," uvedla.

ZVVZ USK Praha - MiZo Pécs (8:16, 24:34, 41:48)
Nejvíce bodů: Elhotová a LeDréanová 14, Volná 13, Pavlíčková 7 - Dapová 15, Vajdová 13, Béresová 11. Rozhodčí: Zurapovič (Bosna a Herc.), Olanu (Rum.). Fauly: 15:21. 5 chyb: LeDréanová - Dapová. Trestné hody: 17/13 - 16/11. Trojky: 7:6. Diváci: 600.
Tabulka skupiny B
1.Samara871561:47215
2.Bourges761457:40813
3.Pécs853529:49413
4.Salamanca835513:54211
5.USK Praha817457:5289
6.Namur716412:4858

Reklama