Hlavní obsah

NHL chce posadit brankové rozhodčí až pod střechu haly

NEW YORK

Umístění brankových rozhodčích těsně za zadním hrazením by se v zámořské NHL mohlo brzy stát minulostí. Vedení soutěže uvažuje o tom, že je posadí vysoko nad ledovou plochu, tradiční signál o vstřelení gólu v podobě rozsvícení červeného světla chce přitom zachovat.

Článek

"Chceme, aby červené světlo nadále fungovalo, je to součást naší historie," řekl viceprezident hokejových operací NHL Mike Murphy deníku Edmonton Journal při nedávném testování novinky v hale Oilers. Při zkoušce byli brankoví sudí posazeni přesně nad brankami, ale až vysoko pod střechou haly v prostorách spojovacích můstků.

Podobný experiment chystá NHL také na blížící se All Star víkend, jenž je naplánován na 23. až 25. ledna do Dallasu. Stejně jako v Edmontonu, i tam budou brankoví rozhodčí sedět vysoko nad ledem, a to při dovednostních soutěžích, zápasu mladých nadějí i vlastním Utkání hvězd.

V těchto dnech využívá NHL v každém utkání minimálně jednu kameru, která je nasměrována pouze na branku. Pokud je potřeba, je díky tomu zároveň možné každý gól okamžitě zhlédnout v sídle rozhodčích v Torontu.

Pokud by se skutečně zrušily tradiční pozice těchto specializovaných rozhodčích za brankami, k čemuž například před necelými třemi lety došlo v české extralize, budou mít kluby možnost osadit tyto prostory až osmi dalšími sedadly. Na ta se pak budou vztahovat vysoké ceny platící pro podobná místa těsně za hrazením.

Reklama