Hlavní obsah

Musí dvakrát zvítězit, jestli chtějí hrát o medaili

PRAHA

Porazit v sobotu v Leksandu Bělorusy a na Silvestra v Moře i Švýcary musí česká hokejová dvacítka, aby se na MS ve Švédsku vydrápala z mizerné pozice ve skupině k postupu do bojů o medaile.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Českým hokejistům do 20 let se na MS zatím nedaří.

Článek

"Už nemáme jinou cestu než vítězit, pokud nechceme hrát jen o záchranu v elitní skupině a doufám, že dvě výhry na třetí příčku ve skupině budou stačit. Hráčům se snažíme zvednout hlavu s tím, že nic není ztraceno, ale je nutné konečně zahrát bez děsivých výpadků, které stály za porážkami s Ruskem i Finskem. Není přece možné opakovaně dostat během okamžiku dva, tři slepené góly a ztratit vydřené vedení," říká do telefonu z hotelu Siljan v Moře trenér Vladimír Bednář.

"U videa jsme s mužstvem rozebrali chyby a ukázali, že se dopouštíme nepřesností v defenzívě a hrajeme zbytečně komplikovaně v obranném pásmu. Musí se také zlepšit střelba, před brankou nejsme dost důrazní," doplňuje kouč českých mladíků. "Už to takhle dál nejde, snažili jsme si to v pátek mezi sebou vyříkat, abychom neopakovali hloupé chyby. V obranné práci potřebujeme pomoc útočníků," cituje server hokej.cz obránce Tomáše Kudělku.

Vzadu jednodušeji

"V útoku málo chodíme před gólmana a vzadu se musí hrát jednodušeji," říká jasně útočník Michael Frolík. Trenér plánuje razantní změny sestavy. Nutí ho k tomu nejen rozpačité výkony, ale i nastřelený kotník útočníka Hanzala. Pohromadě zůstane jen Sobotkova řada a poprvé na MS si zahraje už na soupisku dopsaný patnáctý krajánek ze zámoří Vantuch.

"Bělorusové měli být outsiderem skupiny, jenže výbornou obrannou taktikou a dobrým pohybem udolali Finy a z toho se musíme poučit. Chce to ale z naší strany daleko přesnější hru, přitom se nehnat bláznivě dopředu, spíš jít poctivě zezadu a být efektivnější v koncovce," tvrdí Bednář, jehož svěřenci jedou do Leksandu až dnes a nastoupí bez ranního rozbruslení. "Přesun v den zápasu není zrovna obvyklý, ale s představou pořadatelů, že půjdeme na led před osmou ráno, jsme se neztotožnili," objasňuje trenér s přesvědčením, že při povedeném duelu s Bělorusy získá tým i patřičnou sebedůvěru na rozhodující bitvu proti Švýcarsku.

Reklama