Hlavní obsah

Kvitová - Anisimovová 6:2, 6:1Fantazie! Kvitová smetla mladou Američanku a je ve čtvrtfinále Australian Open. Berdych byl bez šance

Melbourne/Praha
Aktualizováno

Kdepak drama, tohle byl koncert pro Petru Kvitovou. Česká tenistka v osmifinále Australian Open zvítězila nad talentovanou Američankou Amandou Anisimovovou po setech 6:2, 6:1. Ve čtvrtfinále se Kvitová utká s domácí Ashleigh Bartyovou, která ve třech setech vyřadila Marii Šarapovovou. Bez šance byl naopak Tomáš Berdych v souboji s Rafaelem Nadalem, kterému podlehl hladce 0:6, 1:6 a 6:7. Mezi posledních osm se dostal pár Vondroušová, Strýcová, který si poradil s japonsko-americkou dvojicí Hibinová/Krawczyková.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Petra Kvitová postupuje do čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Kvitová začala skvěle. Získala úvodní tři fiftýny a i přes korekci soupeřky dokázala hned v první hře vzít talentované Američance podání. Vzápětí brejk potvrdila a diktovala vývoj duelu.

Vyrovnané byly hlavně gamy, kdy byla na podání sedmnáctiletá rodačka z New Jersey. Když šla servírovat Kvitová, dělala soupeřce velké problémy rotace podání ven z kurtu. Česká Lvice tak neměla problém sbírat body.

O pátou hru, kdy podávala Anisimovová, se bojovalo přes sedm minut. Kvitová měla další dvě šance k brejku, ale nebyla úspěšná. Při dalším podání už ale světová šestka náskok 40:0 přetavila ve vedení 5:2 a následně při svém servisu dotáhla set do vítězného konce.

Česká hráčka měla brzy navrch i ve druhé sadě. Tam získala servis soupeřky ve třetí hře a mladá Američanka jen bezmocně rozhazovala rukama. Nešlo jí první podání, Kvitová naopak působila jistě a koncentrovaně. Vzápětí Češka potvrdila brejk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová postupuje do čtvrtfinále Australian Open.Video: sntv

Anisimovová se sice snažila, ale nic jí nevycházelo. V obličejí se zračil zmar i beznaděj. Zvláště poté, co ztratila servis i v páté hře a Kvitová vedla 4:1. Navíc šla podávat a každým úderem se blížila účasti ve čtvrtinále prvního grandslamového turnaje roku. Američanka pak už neměla nárok, přišla i o další servis. Po 59 minutách hry tak bylo hotovo a Češka mohla slavit.

"Pomohla mi první hra, skvěle jsem zápas nastartovala. Pak se mi hrálo určitě lépe," hodnotila utkání přímo na kurtu Kvitová. Neskrývala, že se v Melbourne cítí skvěle a všechno jí vychází. "Hraji tady určitě lépe než před rokem. Povedlo se mi navázat na výkony ze Sydney, cítím se báječně, moc si to užívám," smála se do kamer česká tenistka. V Melbourne stále neztratila ani set.

Strýcová s Vondroušovou září

Ve výborných výkonech pokračují Barbora Strýcová a Markéta Vondroušová. Narychlo složený pár je na Australian Open už ve čtvrtfinále, když ve 3. kole porazil japonsko-americkou dvojici Hibinová/Krawczyková 6:2, 6:4.

Česká dvojice vstoupila do utkání výborně, když si vzala hned druhý servis soupeřek. Ve všech třech úvodních gamech na svém servisu však musely Vondroušová se Strýcovou odvracet brejky soupeřek, pokaždé ale byly úspěšné. To samé se naopak nepovedlo Hibinové s Krawczykovou v sedmé hře, kdy podruhé prohrály servis a sadu ztratily za 36 minut 2:6.

Úvod druhého setu českému páru nevyšel, když poprvé prohrál svůj servis a dostal se do ztráty 0:2. V dalších čtyřech hrách však bylo všechno jinak. Vondroušová se Strýcovou hned dvakrát vzaly soupeřkám servis a šly do rozhodujícího vedení 4:2.

Japonsko-Americký pár se ještě za stavu 5:3 dostal k brejkbolu, na víc však nedosáhl. Po 1 hodině a 21 minutách tak české tenistky mohly slavit postup do čtvrtfinále.

České tenistky na turnaji ztratily jen jeden set, v boji o semifinále změří síly se sedmým párem světa slovinsko-španělskou dvojicí Andreja Klepačová, Maria Sanchezová.

Čtvrtfinálové soupeřky českých hráček zatím turnajem procházejí naprosto suverénně, když netratily ani set.

Berdychův děsivý úvod rozhodl

Bez respektu a s nadějí, že by mohl favorita potrápit, vstoupil Tomáš Berdych do souboje se sedmnáctinásobným grandslamovým vítězem Rafaelem Nadalem. Hned v prvním gamu musela španělská legenda odvracet brejkbol, tím však veškerá pozitiva pro českého tenistu skončila.

Jak se nabídnuté příležitosti proměňují, ukázal rodák z Mallorky českému soupeři hned v následujícím gamu, ve kterém i díky Berdychově dvojchybě šel po prolomeném podání do vedení 2:0. Po třinácti minutách agresivně hrající světová dvojka vedla už 3:0.

Po nadějném úvodu českého hráče na kurtu dál jasně dominoval sedmnáctinásobný grandslamový šampion. Berdych především díky nevynuceným chybám ztratil i druhé své podání a dostal se v první sadě do prakticky beznadějného stavu 0:4.

A krutá lekce pokračovala. I potřetí vzal trápící s české jedničce Nadal servis a za 28 minut ovládl první set.

Tomáš Berdych neměl proti Nadalovi šanci

Španělský šampion na kurtu jasně vládl, Berdych měl v prvním setu jen 29 procentní úspěšnost vyhraných bodů po prvním podání, když právě servis byl v předešlých zápasech jeho hlavní zbraní.

Český tenista schytal kanára na grandslamu popáté v kariéře. Berdych měl v úvodním setu zoufalou úspěšnost prvního servisu (38 procent), po prvním podání vyhrál pouhých 33 procent procent míčů.

Zmar pokračoval i ve druhém setu

A trápení nebralo konce. Španěl si dělal se svým soupeřem co chtěl i nadále. Berdycha brejknul i na úvod druhé sady, následně vyhrál svůj servis a slavil devátý vyhraný game v řadě.

První vyhranou hru k velikému aplausu diváků získal Tomáš Berdych až za stavu 0:6 a 0:3. Český tenista prokázal smysl pro humor, když zisk první hry doprovodil vítězně zvednutou rukou nad hlavou.

Krutá španělská lekce však pokračovala. Nadal vzal popáté Berdychovi servis za stavu 4:1 a jednoznačně svého soupeře školil. Český tenista se příliš nedostával ani k hře na síti, která mu v předcházejících zápasech v klíčových chvílích pomáhala.

Španělský gigant bez větších problémů vyhrál druhý set 6:1 a po 63 minutách vedl už 2:0. Berdych se trápil především na servisu, kde měl po úvodních svou setech tragickou úspěšnost prvního servisu na 36 procentech.

Aspoň záblesk naděje přinesl Berdychovi úvod třetího setu, kdy se čistou dostal do vedení 1:0. Český tenista paradoxně měl více šancí při delších výměnách, dokázal vyhrát i další hru při svém servisu a snažil se aspoň prodloužit mizerně se vyvíjející duel. V prvních čtyřech gamech nezískali hráči na returnu ani game.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Tomáš Berdych vrací bekhendem.

Do první složité situace se dostal Berdych v páté hře, kdy úspěšně odvracel dva brejkboly. „Tome, to otočíš," ozvalo se z hlediště za stavu 3:3. Zda tomu česká jednička věřila, je otázkou.

Dvojnásobný daviscupový vítěz přeci jen vylepšil hru, v delších výměnách měl nad svým soupeřem většinou navrch a dostal se do vedení 5:4. Nadal si však při svém podání počínal naprosto suverénně, v úvodních čtyřech hrách na svém podání ve třetím setu přišel o jediný fiftýn.

Fanoušci toužící po delším zápase byli na straně českého tenisty, Španěl však při svém servisu nehodlal o ničem diskutovat a vyrovnal na 5:5.

V jedenácté hře třetí sady musela česká jednička odvracet dva brejkboly, i tuto těžkou situaci zvládla a dál držela naději na možný obrat.

Té byl Berdych ještě blíže v následujícím gamu, kdy si vypracoval setbol, Nadal však nebezpečnou situaci zvládl a o vítězi třetího setu tak musel rozhodnout tiebreak. Tam však vládla světová dvojka, vyhrála ho 7:4 a mohla slavit postup do čtvrtfinále.

"Důležité bylo, že jsem Berdycha nepustil hned v prvním gamu do brejku. Po dvou setech jsem věděl, že to nebude tak jednoduchý zápas a to se potvrdilo. Tomáš dělal hodně chyb, nedařilo se mu. Jsem rád, že jsem zápas zvládl ve třech setech, předvedl jsem dobrý výkon," hodnotil utkání přímo na kurtu Nadal.

"Rafa hrál výborně. První dva sety jsem to byl já před šesti měsíci a až ve třetím setu jsem na kurtu něco ukázal. To bylo dobré," citoval web ATP Tour Berdycha, který se letos vrátil na kurty po šestiměsíční pauze zaviněné problémy se zády.

Nadal se o postup do semifinále utká s Američanem Tiafoem, který porazil Dimitrova.

Výsledky ostatních zápasů najdete zde >>>

Australian Open - osmifinále
Ženy (dvouhra):
Kvitová (8-ČR) - Anisimovová (USA) 6:2, 6:1
Ženy (čtyřhra):
Strýcová/Vondroušová (ČR) - Hibinová/Krawczyková 6:2, 6:4
Muži (dvouhra):
Nadal - Berdych 6:0, 6:1, 7:6 (7:4)
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Bacsinszká, Mahut (Švýc./Fr.) 1:6, 6:2, 10:6.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open 2019 - ženy

  • Osmifinále

  • Rumunsko Halepová (1) Spojené státy S. Williamsová (16)
    1 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Španělsko Muguruzaová (18) Česká republika Ka. Plíšková (7)
    3 : 6; 1 : 6
  • Japonsko Ósakaová (4) Lotyšsko Sevastovová (13)
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 4
  • Spojené státy Keysová (17) Ukrajina Svitolinová (6)
    2 : 6; 6 : 1; 1 : 6
  • Česká republika Kvitová (8) Spojené státy Anisimová
    6 : 2; 6 : 1
  • Austrálie Bartyová (15) Ruská federace Šarapovová (30)
    4 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Spojené státy Stephensová (5) Ruská federace Pavljučenkovová
    7 : 6; 3 : 6; 3 : 6
  • Spojené státy Collinsová Německo Kerberová (2)
    6 : 2; 6 : 0
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy S. Williamsová (16) Česká republika Ka. Plíšková (7)
    4 : 6; 6 : 4; 5 : 7
  • Japonsko Ósakaová (4) Ukrajina Svitolinová (6)
    6 : 4; 6 : 1
  • Česká republika Kvitová(8) Austrálie Bartyová (15)
    6 : 1; 6 : 4
  • Ruská federace Pavljučenkovová Spojené státy Collinsová
    6 : 2; 5 : 7; 1 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Ka. Pliskova (7) Japonsko Ósakaová (4)
    2 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Česká republika Kvitová (8) Spojené státy Collinsová
    7 : 6; 6 : 0
  • Finále

  • Japonsko Ósakaová (4) Česká republika Kvitová (8)
    7 : 6; 5 : 7; 6 : 4