Hlavní obsah

Zlatá hvězda, alkoholik, striptér. Létající Fin zažil slávu i tvrdý pád na dno

V osmdesátých letech mu ležel svět u nohou. Fin Matti Nykänen kraloval skokanským můstkům, byl národním hrdinou a miláčkem žen. Rozjet to ale uměl i po konci hvězdné kariéry. To plnil stránky bulváru kvůli problémům s alkoholem a násilnickému chování, dokonce strávil několik měsíců ve vězení. Čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, jehož mnozí považují za nejlepšího skokana na lyžích všech dob, zemřel v noci na pondělí ve věku 55 let.

Foto: Profimedia.cz

Legendární finský skokan na lyžích Matti Nykänen zemřel ve věku 55 let.

Článek

"Měl ohromné rychlostní i dynamické dispozice, musel se s nimi určitě už narodit. Byl ale rovněž profík každým coulem, snažil se pro svoji výkonnost dělat maximum," řekl o Nykänenovi Pavel Ploc, jehož blonďák s dětskou tváří připravil o řadu triumfů včetně vítězství v závodě na středním můstku na olympijských hrách v roce 1988.

V Calgary tehdy Nykänen suverénně ovládl i velký můstek, výrazně přispěl k prvenství Finů v soutěži družstev a se třemi zlatými se stal hrdinou her. O čtyři roky dříve v Sarajevu vybojoval zlato a stříbro, když na středním můstku pokazil druhý skok a z výhry se radoval jeho velký rival Jens Weissflog z NDR.

Z mistrovství světa má Létající Fin devět medailí včetně pěti nejcennějších, jednou se stal i světovým šampionem v letech. Čtyřikrát ovládl celkové hodnocení Světového poháru a s 46 vítěznými závody SP dlouho držel historický rekord. Rodák z Jyväskylä přitom začínal se skákáním až ve 12 letech, předtím se věnoval hokeji, avšak kvůli drobné postavě se neprosadil.

Prodal všechny medaile

Počátkem 90. let začala i kvůli nastupujícímu V-stylu sláva finského fenoména prudce uvadat. Po propadáku na MS 1991 ztratil místo v reprezentaci a po několika neúspěšných pokusech o návrat v roce 1994 definitivně ukončil kariéru. Mezitím nazpíval dvě popová alba, později se dvojnásobný finský sportovec roku živil i jako striptér.

V roce 2004 byl odsouzen k 26 měsícům vězení za to, že pod vlivem alkoholu pobodal nožem svého známého. Trest mu byl zkrácen na polovinu, kvůli týrání manželky ale na svobodě příliš nepobyl. Navíc kvůli finančním potížím musel prodat všechny své medaile, kromě toho se pětkrát rozvedl. Z úplného dna mu vedle nové snoubenky pomohl návrat na můstky.

Někdejší představitel klasického stylu se nakonec přece jen naučil "véčko" a v roce 2008 se stal veteránským mistrem světa. Totéž zopakoval i o tři roky později v Harrachově, kde na můstku K-40 nenašel ve své věkové kategorii konkurenci. "Celý život jsem skákal na lyžích. A svět mimo můstky byl úplně jiný," omlouval svoje excesy někdejší bohém.

Reklama

Související témata: