Hlavní obsah

Safin se proti Roddickovi zranil, hádal se a nechtěl hrát

MELBOURNE

Pověst nezkrotného bouřliváka během Australian Open opět potvrdil ruský tenista Marat Safin. V zápase třetího kola turnaje proti Andy Roddickovi toho stihl hodně - nejprve si poranil prst při akrobatickém skoku u sítě, pak vedl dlouhé debaty o nebezpečném povrchu kurtu a nechtěl hrát, a samozřejmě nechyběly ani jeho tradiční hádky s rozhodčími.

Článek

Asi v polovině druhého setu si to Safin namířil k síti a efektní rybičkou skočil po míči. Ten sice trefil, ale neodhadl dobře dopad a zranil si prst na ruce. Pár vteřin zůstal ležet na kurtu a musel absolvovat ošetření. Další neočekávaná pauza nastala mezi třetím a čtvrtým setem.

Na kurt, kde bojovali oba skvělí tenisté, se spustil déšť a zápas byl na deset minut přerušen, než se v Rod Laver Areně zatáhla střecha. Když se tak ale stalo, Safin zůstával stále sedět na své židli a odmítal pokračovat ve hře s tím, že povrch kurtu je stále mokrý a je to tudíž dost nebezpečné.

Rozhodčí Maria dalším nepřítelem Safina

Nejprve bouřlivě diskutoval s francouzským rozhodčím na umpiru Pascalem Mariou, pak se do debaty musel vložit ještě hlavní rozhodčí turnaje Wayne McKewen. Když k Safinovi přišel, ten se začal rozčilovat ještě víc. "Ten chlap (McKewen) tvrdí, že je to v pořádku? On snad nemá vůbec ponětí, co mluví... Asi nikdy v životě nehrál tenis," ječel Safin na Mariu. Ten ho nakonec přinutil k pokračování ve hře, když mu pohrozil sankcemi.

Brzy si ale Maria se Safinem vjeli do vlasů znovu. To když mu na začátku čtvrté sady za stavu 1:1 rozhodčí neuznali sporný míček. Safin si vyžádal ověření "jestřábím okem", které ukázalo, že míček byl téměř polovinou svého objemu na čáře. "Když si není jistý, tak nemá nic hlásit," komentoval Safin výkon sudího po zápase. "Viděli jste, co se dělo? Nemůžu s ním vlastně vůbec argumentovat, když projevuje pozici síly," řekl ještě novinářům, když se vrátil k momentu přerušení hry.

Connors na Australian Open poprvé od roku 1975

Roddick bral řádění svého soupeře v poklidu, ostatně něco podobného očekával. "Když jsem viděl pavouka rozlosování a viděl Safina, tak jsem si říkal - jen to ne. Když tady byl naposledy, tak držel nad hlavou trofej. Věděl jsem, že budu muset hrát hodně dobře, jinak pojedu domů," řekl Američan. Jeho boj sledoval z hlediště i jeho nový kouč Jimmy Connors.

Někdejší tenisová světová jednička přijela na Australian Open poprvé od roku 1975, kdy zde ve finále prohrála s Johnem Newcombem. Původně Connors plánoval být s Roddickem na turnaji od začátku, ale vše překazila smrt jeho matky Glorie. Ta zemřela 8. ledna ve věku 82 let a Connors zůstal ve Spojených státech, aby ještě vyřídil poslední náležitosti.

Reklama