Hlavní obsah

Sparta – Plzeň 3:4Hattrick Jarůška Spartě nestačil, Plzeň ji po obratu porazila podruhé během osmi dní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Jarůšek 1 : 0
21. Jarůšek 2 : 0
22. Kodýtek 2 : 1
45. Pour 2 : 2
50. Jarůšek 3 : 2
53. Eberle 3 : 3
56. Nedorost 3 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Takřka celý zápas měli místy až drtivý tlak, přitom ještě osm minut před koncem základní hrací doby po hattricku sparťana Jarůška prohrávali. Hokejisté Plzně ale do konce třetí třetiny dvěma góly skóre otočili a Pražany porazili i podruhé během osmi dní, tentokrát v dohrávce 16. extraligového kola 4:3. Indiáni vyhráli už devátý z posledních deseti duelů a na druhý Třinec ztrácejí jen dva body. Proti Spartě dokázali Indiáni bodovat už podesáté v řadě, na jejím ledě vyhráli popáté za sebou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Jakub Pour z Plzně, Lukáš Pech ze Sparty a brankář Sparty Matěj Machovský.

Článek
Fotogalerie

Plzeň přijela do Prahy jen s pěti beky, když jí scházeli Čerešňák, Jones, Kvasnička a Jakub Kindl, takže na postu obránce musel zaskočit útočník Preisinger. Potěšující byl pro Západočechy alespoň návrat útočníka Nedorosta, jenž kvůli vleklému zánětu v lokti nenastoupil skoro tři měsíce. Ani Sparta nebyla kompletní, ztrátou byla zejména absence lotyšského útočníka Robertse Bukartse.

Do sestavy Pražanů se naopak poprvé od 22. ledna vrátil Richard Jarůšek a byl to právě urostlý vousáč, kdo v 8. minutě otevřel skóre. Po přiťuknutí od Formana na modré čáře se dostal až před gólmana Frodla, jehož překonal střelou pod horní tyčku, a přerušil tak čekání na gól trvající od 23. listopadu.

Vyjma další šance Pecha, který sám před Frodlem přestřelil branku, se ale v první třetině hrálo v plzeňské režii, která úvodní dvacetiminutovku vyhrála na střely 18:6. Zejména první útočná formace Gulaš, Jan Kovář, Pour znamenala pro domácí takřka permanentní nebezpečí.

Jenže Spartu držel vynikající Machovský, který se v brance překonával. Vojtěcha Němce pálícího ve vyložených příležitostech vychytal hned dvakrát, zejména jeho reflexivní máchnutí lapačkou bylo ukázkové, důležitý zákrok Machovský vytáhl i proti Gulašovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Sparty Matěj Machovský v duelu s Plzní.

Pražané trpělivě čekali na ojedinělé příležitosti, v nichž však svému soupeři dávali lekci z produktivity. Po 38 vteřinách hry v druhé třetině totiž Frodl vyrazil Košťálkovo nahození jen k Jarůškovi, jenž svým druhým gólem zvýšil.

Za dalších 43 sekund se dočkala i Plzeň, ležícího Machovského prostřelil Kodýtek. Indiáni i nadále diktovali tempo hry, jenže pokračovali ve festivalu zahozených šancí. Zejména Němec při už třetí tutovce v zápase dlouho nechápal, jak mohl na ledě se válejícího Machovského nepřekonat...

Ve 45. minutě Plzeň přece jen vyrovnala, když se z mezikruží prosadil Pour, čímž skóroval už ve třetím utkání v řadě. Puk se odrazil do branky od tyčky, platnost gólu musel potvrdit videorozhodčí. A kdyby vzápětí Machovský nevypíchl holí puk zcela volnému Gulašovi, mohli Západočeši obrat ve skóre dokonat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Richard Jarůšek (druhý zleva) ze Sparty se raduje z gólu proti Plzni.

Jenže nedokonali a naopak v 50. minutě znovu prohrávali. Kdo jiný se o to mohl postarat než Jarůšek, který objel ležícího protihráče a z levého kruhu dokonal hattrick. Po faulu Nedorosta mohli domácí přidat uklidňující čtvrtý zásah, jenže v oslabení unikl Eberle a zakončením pod horní tyčku v 53. minutě srovnal. Velká rána pro Spartu, a to za necelé tři minuty přišla ještě větší, protože Nedorost poslal Plzeň poprvé v zápase do vedení.

Když pak po bitce Poura s Pavelkou mířil na trestnou i Eberle, měla Sparta k dispozici přesilovku čtyř proti třem. Jenže ji nevyužila a nepomohla ji pak ani hra v šesti bez brankáře Machovského.

Dohrávka 16. kola hokejové extraligy:
HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň 3:4 (1:0, 1:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 8. Jarůšek (Forman, Piskáček), 21. Jarůšek (Košťálek), 50. Jarůšek (Pech) – 22. Kodýtek (Eberle, Allen), 45. Pour (Gulaš, Moravčík), 53. Eberle (Preisinger), 56. V. Nedorost (Indrák, L. Kaňák). Rozhodčí: Kika, Šír – Gebauer, D. Jelínek. Vyloučení: 4:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 8818.
Sparta: Machovský – Delisle, Piskáček, T. Pavelka, Kalina, Košťálek, Tomáš Dvořák – A. Kudrna, Klimek, Buchtele – Forman, Pech, Jarůšek – Rousek, Smejkal, Kevin Klíma – Černoch, Sill, M. Beran. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Plzeň: D. Frodl – Vráblík, Pulpán, L. Kaňák, Allen, Preisinger, Moravčík – Gulaš, Jan Kovář, Pour – Eberle, Kodýtek, P. Straka – Indrák, V. Nedorost, Kantner – D. Kindl, V. Němec. Trenéři: Čihák a Jiří Hanzlík.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice