Hlavní obsah

Neměl jsem rychlost a rytmus v nohách, hodnotí start Kreuziger, jehož nadchlo první vítězství

Byl u prvního etapového vítězství sezony týmu Dimension Data, jehož barvy český cyklista Roman Kreuziger hájí nově po přestupu z Mitchelton-Scott. Ve Španělsku při závodě Kolem Valencie dvaatřicetiletý závodník pomáhal hájit dres lídra pro týmového parťáka Edvalda Boassona Hagena, který ovládl úvodní časovku. „Bylo super, že jsme pro stáj vybojovali první etapové vítězství roku," pochvaluje si Kreuziger.

Foto: Getty Sports

Roman Kreuziger při časovce v závodě Kolem Valencie.

Článek

Máte za sebou úvodní závod sezony v novém dresu. Jak jste s vystoupením ve Španělsku a konečným čtyřiadvacátým místem spokojený?

Jde o dobrý začátek. Výsledek není podle očekávání. Ale jednalo se o první závodní intenzitu. Všechna čísla jsou taková, jaká by měla být. Není důvod propadat nějaké panice. Současně je potřeba vidět, jak jsme fungovali jako tým, z čehož mám velice dobré pocity. Edvald Boasson Hagen a Ben King, kteří jsou v Dimension Data už delší dobu, si spolupráci velice pochvalovali a tvrdili, že nikdy v minulosti nebyli při závodech všichni jejich jezdci naladěni na stejnou notu a odhodlaní tak bojovat, obětovat se. Atmosféra je velice podstatná pro výsledky.

Edvald Boasson Hagen vyhrál úvodní časovku a následně jel tři dny v dresu lídra závodu. Kalkulovali jste před startem s takovým vývojem?

Vítězství Edvalda v úvodní časovce bylo překvapením pro všechny. On měl skvělou zimu, ale nikdo nepočítal, že by mohl vyhrát hned na úvod sezony časovku. Nicméně v dojezdech etap bylo vidět, že má výbornou formu. I v horské etapě zvládl stoupání velice dobře. Při žádném z předešlých letošních závodů se týmu nepodařilo vyhrát etapu, nyní jsme to prolomili a máme první dílčí úspěch, což je vždy velice fajn. Museli jsme pak závod kontrolovat, což nás stálo spoustu energie. Současně šlo o určitou extra práci, která je vynikající pro rozjetí do dalších závodů. Skvěle jsme se prošťouchli.

Rychlostní průměry při etapách byly hodně vysoké. Překvapilo vás, jak velká je intenzita hned v úvodu sezony?

Ani trošku. V minulém roce byl průběh velice podobný. První závody jsou prostě o intenzitě, všichni cyklisté jsou plní energie a každý se chce ukázat, vybojovat si místo na velkých závodech v dalších měsících.

Můžete po první závodní zkušenosti porovnat Dimension Data s předešlými týmy, v nichž jste působil?

Před sezonou přišla parta lidí, kteří umí naladit další závodníky na stejnou notu, což je velice důležité k boji o velký úspěch. K dispozici máme skvělý materiál, což je naše výhoda. V top týmech je pochopitelně tohle na podobné úrovni, ale u nás je vše fakt perfektní, vyladěné. Partneři dělají závodníky šťastnými.

Prozradíte, jak bude vypadat váš nejbližší program? Na co se v tréninku zaměříte?

Během pondělí absolvuji prezentaci týmu Kreuziger Cycling Academy, kde představíme závodníky a ukážeme partnerům, kam jsme se během prvního roku fungování dostali a jaké jsou plány na nadcházející sezonu. Následně pak vyrazím do italského Bardolina, kde mě čekají během týdne dva tréninkové bloky. Při soustředění v minulých týdnech jsem najel spoustu kilometrů a výškových metrů. Jen jsem teď při závodě neměl v nohách rychlost a rytmus. Při testu v těžkém kopci moje hodnoty ukázaly, že je vše v pořádku. Prostě jen potřebuji do nohou dostat závodní rychlost. Byť je do jarních klasik relativně dost času, musím pracovat velmi konstruktivně a nynější fází se protrápit k dobré formě pro dubnové závody. I proto pojedu etapák ve Spojených arabských emirátech, pak Strade Bianche a Tirreno.

Reklama