Hlavní obsah

Plzeň - Dinamo Záhřeb 2:1Spasitel Pernica! Plzeňský obránce otočil dvěma góly zápas proti Dinamu Záhřeb

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Olmo 0 : 1
54. Pernica 1 : 1
83. Pernica 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Na startu jara původně náhradník, ve čtvrtek už ovšem hráč základní sestavy Pernica se stal v prvním duelu vyřazovací části Evropské ligy plzeňským hrdinou. Hráč, který v sobotu střídal v Mladé Boleslavi zraněného Hejdu, totiž po změně stran dvěma góly zachránil nejen sérii Viktorie, která tak vyhrála už osmý zápas Evropské ligy na domácím hřišti v řadě, ale i naděje pro odvetu za týden v Chorvatsku. Záhřebské Dinamo bylo totiž v první půli lepším mužstvem a zaslouženě šlo do vedení brankou mladého Španěla Olmy, Pernica však po změně stran zařídil obrat a výhru 2:1.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fotbalisté Plzně ve druhém poločase otočili zápas a Dinamo Záhřeb porazili

Článek
Fotogalerie

Zmatky v obraně, chyby v rozehrávce, žlutá karta pro kapitána Hubníka jako vrchol krajně nepovedeného plzeňského vstupu do zápasu, v němž měla mít Viktoria navrch především díky větším pohárovým zkušenostem a z nich pramenícího klidu.

Opak však byl pravdou. Chorvatský mistr vyrukoval s hodně vysunutým presinkem, který dělal domácím problémy. Zvláště, když hráči Dinama byli v úvodu pohyblivější, důraznější, přesnější i nápaditější, takže navrch měli oni.

Co řekl Pavel Vrba hráčům o přestávce a zavelel tak k obratu?Video: Sport.cz

Čtvrthodiny trvalo než se Plzeň, v jejíž sestavě udělal trenér Vrba nasazením Kozáčika, Ekpaie i Hořavy pár překvapivých rošád, v opatrně vedené partii alespoň trochu probrala a hru vyrovnala. Hlavně aktivní a přímočaře hrající Kaymba se o to staral.

Snažil se hledat především Beauguela, ale ani z jeho akcí a přihrávek se pořádná střelecká příležitost nenarodila. Z výpadů, k nimž se hosté po úvodní čtvrthodině uchylovali, dlouho také ne.

Pět minut před přestávkou si ovšem Petkovič pohrál s Hubníkem a předložil Olmovi parádní přihrávku, kterou dvacetiletý Španěl samozřejmě zužitkoval.

Jsme s Luďkem Pernickou velcí kamarádi, jsem moc šťastnej za něj, říká Milan HavelVideo: Sport.cz

Druhý poločas přinesl obrat

Těžko se trenérovi Vrbovi sumarizoval první poločas. Nejdřív vědomí, že se Hubník pro odvetu vykartoval, poté inkasovaný gól, který představoval citelný zásah do jeho taktické partitury, hlavně však poznání, že soupeř byl o poznání lepší.

Řešení však našel a jeho hráči ho promptně realizovali. Pernica založil akci, kterou po centru Beaguela sám završil, takže Viktorii bylo rázem lépe. Fotbalu také, neboť druhá půle byla o poznání rušnější a zajímavější.

Plzeň našla spasitele. Nečekaným střelcem se stal Luděk PernicaVideo: Sport.cz

Oršič však Kozáčikovu bránu netrefil, pokus Beaguela dopadl stejně, ani několik závarů před oběma brankami gól rozřešení nepřineslo.

Nakonec tak zaúřadoval plzeňský náhradník z úvodního ligového duelu v Mladé Boleslavi Pernica. Po Hrošovského rohovém kopu k němu v šestnáctce balón doslova proskákal a on se hlavou a v pokleku postaral o plzeňské vítězství a pokračující vítěznou sérii na domácím hřišti v Evropské lize.

Evropská liga, úvodní utkání 2. kola
Plzeň - Dinamo Záhřeb 2:1
Branky:  54.a 83. Pernica - 41. Olmo

Reklama

Související témata: