Hlavní obsah

Slavia se v osmifinále Evropské ligy utká se Sevillou, Čech se vrací do Rennes

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Očekávání je u konce - fotbalisté pražské Slavie se v osmifinále Evropské ligy utkají se španělskou Sevillou, za kterou chytá český reprezentační gólman Tomáš Vaclík. Rozhodl o tom los, který měl v rukou právě bývalý gólman Sevilly Andrés Palop První zápas se hraje 7. března ve Španělsku, odveta o týden později v pražském Edenu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Gól! Autor vyrovnávací trefy na 1:1 Vladimír Coufal (vlevo) se raduje se spoluhráčem Jaromírem Zmrhalem.

Článek

Sevilla vyřadila v jarní fázi play off římské Lazio, když měla navrch v obou zápasech. V Římě vyhrála 1:0 gólem francouzského legionáře Ben Yeddera, doma pak zvítězila 2:0, když se opět trefil Ben Yedder a k němu se přidal Sarabia.

Ve španělské lize je Vaclíkův tým momentálně na čtvrté příčce se sedmibodovým mankem na vedoucí Barcelonu.

Sevilla, která je s pěti triumfy vůbec nejúspěšnějším týmem Evropské ligy, se už v této sezoně utkala v předkole s jiným českým týmem. Narazila na Olomouc a oba zápasy vyhrála -  1:0 a 3:0.

I letos patří k nejvážnějším aspirantům na prvenství. Vždyť doma na stadionu Estadio Ramón Sánchez Pizjuán vyhrála posledních 21 utkání Evropské ligy a venku letos prohrála  jen v Krasnodaru a v Lutychu.

"Ať si ale nikdo nemyslí, že budeme mít proti Slavii na zůžích ustláno. Nemá takové jméno, ale třeba ve skupinové fázi za sebou nechala Bordeaux. Je to tým s velkým potenciálem," krotil po losu euforii ve španělských řadách kouč Sevilly Pablo Machín.

Trpišovský si vzpomněl na Baroše

Slávistická výprava se dozvěděla jméno soupeře cestou z ruzyňského letiště. „Průměrná spokojenost," hlásil kouč Jindřich Trpišovský, který sledoval, jak jeho svěřenci hltají informace na displeji mobilních telefonů.

„Všichni si přáli Arsenal nebo Chelsea, protože protivník z Ostrovů by představoval terno. Ani já nebyl výjimkou, protože když jsem si vybavil protivníka, na něž jsem v pohárové Evropě zatím narazil, scházeli mi tam soupeři z Anglie a Španělska. Dostali jsme Sevillu, nesporně velký tým, ale na hráčích bylo vidět, že právě Arsenal nebo Chelsea by pro ně znamenaly víc," přiznával slávistický kouč.

Vybavil si přitom losování evropských pohárů, které zažíval ještě v Liberci. „Nezapomenu na Milana Baroše, který nikdy nechtěl španělského protivníka. Vždycky říkal: To běháte celých devadesát minut bez balónu," dával Trpišovský k dobrému.

Pikantní Čechův návrat

Los pochopitelně zajímal nejen pražskou Slavii a Tomáše Vaclíka, ale i další dva české gólmany, kteří v Evropské lize se svými týmy dál pokračují.

Čechův Arsenal narazí na Rennes, za které chytá další český brankář Tomáš Koubek. Pro Petra Čecha jde o to pikantnější duel, že právě v Rennes svou zahraniční kariéru začínal.

Složení osmifinálových dvojic:
Chelsea - Dinamo Kyjev
Eint. Frankfurt - Inter Milán
Din. Záhřeb - Benfica Lisabon
Neapol - Salzburg
Valencia - Krasnodar
Sevilla - Slavia Praha
Arsenal - Rennes
Zenit Petrohrad - Villarreal

Chorvatské Dinamo Záhřeb, které vyřadilo mistrovskou Plzeň, se v osmifinále střetne s Benfikou Lisabon.

Finále Evropské ligy je na programu 29. května na Olympijském stadionu v ázerbájdžánském Baku.

Postoupí Slavia do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
44,8 %
Ne
55,2 %
Celkem hlasovalo 33225 čtenářů.

Reklama

Související témata: