Hlavní obsah

Povedený start biatlonistů. Smíšená štafeta dojela díky nejlepší střelbě šestá

Aktualizováno

Umístění v elitní šestce označovali čeští biatlonisté za své přání před úvodním závodem mistrovství světa ve švédském Östersundu. Reprezentační kvarteto ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář to dokázalo díky nejlepší střelbě ze všech, protože ze čtyřiceti ran poslalo mimo terč jen tři. První z dvanácti zlatých medailí, které se na šampionátu udělí, patří Norsku.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Krčmář při smíšené štafetě v Soldier Hollow.

Článek
Fotogalerie

Závod, který se jel za neustálého sněžení, nezačal pro Česko vůbec dobře. Veronika Vítková na rozdíl od soupeřek musela při položce vleže využít dva náhradní náboje a tím nabrala více než půl minuty zdržení a střelnici opouštěla až na 21. místě z celkově 26 startujících štafet. „Ujelo mi to hloupě, až jsem se toho bála, protože jsem při ležce vůbec nevěděla, kam mi rány lítaly," líčila pro Českou televizi Vítková.

Stojka v jejím podání byla naštěstí už o něčem jiném. Pět terčů trefila pěti ranami, což znamenalo posun reprezentační štafety na 11. místo a do předávky pak zrychlením běhu na posledním kilometru vylepšení ještě o jednu příčku. „Postupně jsem se zklidnila, což se pozitivně promítlo do druhé střelby, a byla jsem pak ze sebe schopná vymáčknout i něco do běžeckého finiše," vyprávěla Vítková, která předávala desátá se ztrátou 53 vteřin na vedoucí Itálii.

Vittozziová nepotřebovala na prvním úseku vůbec dobíjet, podobně jako Švédsko zásluhou Perssonové. Tyto dvě země spolu s Norskem ujížděly ostatním. Titul obhajující Německo nejprve kvůli Hinzové trochu zaostávalo, ale nemocnou Dahlmeierovou na druhém úseku na poslední chvíli skvěle zastoupila Herrmannová a nejlepším ženským běžeckým časem dne vytáhla svou zemi do čela.

Podobně perfektní výkon předvedla i druhá členka české mix štafety. Markéta Davidová střelbu pečlivě hlídala a nemusela vůbec dobíjet, na lyžích byla také hodně rychlá (2. čas úseku) a reprezentační kvarteto tím vytáhla na šesté místo s odstupem jen 38 sekund na Německo. „Za dvě střelecké nuly jsem fakt ráda. Ke konci jsem už musela sahat hodně hluboko do rezervy svých sil," říkala pro ČT 22letá biatlonistka.

Když se do hry dostali muži, tak se Nor J. Boe pustil do trháku, na Němce najel patnáct vteřin a na Italy téměř minutu. Naopak Švédové špičku opustili a Ondřej Moravec je bezchybnou střelbou při obou položkách i slušným během dostal za sebe, podobně jako Rusy. Česko se tak na závěr třetího úseku dostalo už na 4. místo, odstup na medailovou pozici byl ale přes půl minuty.

„Bylo to docela těžké, ale podržel jsem střelbu a něco jsem tam dal i ve stopě, řekl bych, že dobrý rozjezd šampionátu," hodnotil Moravec.

Finišman Michal Krčmář už těžko mohl pomýšlet na posun dopředu, spíš měl před sebou přetěžký úkol hájit české postavení proti vynikajícím běžcům Samuelssonovi ze Švédska a Loginovovi z Ruska. Vleže potřeboval jednu ránu navíc, vstoje nechyboval, ale na trati na dva rychlíky nestačil a bylo z toho 6. místo v cíli.

„Neměl jsem asi úplně dobrý den na trati. Běžecky na to nějak nebylo," uznal pro ČT sebekriticky Krčmář.

„Pole se dost roztrhalo, ale naši závodníci sjeli tu počáteční ztrátu, za střelbu zaslouží všichni pochválit a rvali se o dobrý výsledek," ocenil sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Zlato pro Norsko uhlídal Christiansen i díky tomu, že nepotřeboval na střelnici žádný náhradní náboj. Německu připadlo stříbro a historický bronz z mix štafety uhájila Itálie, i když nakonec měla za celý závod čtrnáct dobíjení. Úplně selhala Francie, a to ji ještě finišman M. Fourcade vytáhl z druhé desítky na osmé místo.

Mistrovství světa v biatlonu v Östersundu - smíšená štafeta 2x6 km a 2x7,5 km
1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, J. Boe, Christiansen) 1:17:41,7 (0+7)
2. Německo (Hinzová, Herrmannová, Peiffer, Doll) +13,1 (0+9)
3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) +1:09,6 (0+14)
4. Rusko (Pavlovová, Jurlovová-Perchtová, Malyško, Loginov) +1:32,4 (0+8)
5. Švédsko (Perssonová, Öbergová, Nelin, Samuelsson) +1:35,3 (0+10)
6. Česko (Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář) +1:51,3 (0+3)
7. Ukrajina (Merkušinová, Vita Semerenková, Prima, Pidručnyj) +2:27,2 (0+10)
8. Francie (Chevalierová, Simonová, Desthieux, M. Fourcade) +2:41,2 (0+15).

Reklama