Hlavní obsah

Masopustův a Nedvědův Zlatý míč vedle sebe. Dva zářivé klenoty na výstavě k zápasu s Brazilci

Praha

Originální Zlatý míč, který získal Pavel Nedvěd v roce 2003 v anketě francouzského France Footballu, normálně v Čechách neuvidíte. To byste museli do muzea turínského Juventusu, kde je vystavený v sekci věnované právě Grande Paolovi. A vidět ho vedle stejného klenotu, jehož držitelem se stal po světovém šampionátu v Chile v roce 1962 Josef Masopust, to už je úplná utopie. V druhé polovině března ale nikoli zase až taková, protože oba Zlaté míče budou docela určitě nejcennějšími artefakty výstavy, která bude po šestnáct dnů otevřena v muzeu pražské Slavie na stadionu v Edenu.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Pavel Nedvěd se Zlatým míčem.

Článek

Při příležitosti přátelského utkání s Brazílií, kterou česká reprezentace sehraje ve slávistickém fotbalovém chrámu 26. března, totiž Fotbalová asociace ČR ve spolupráci se Slavií shromáždila spoustu zajímavých relikvií, které mapují mezistátní zápasy s Brazílií od mistrovství světa 1938 až po semifinále na Poháru konfederací FIFA v roce 1997 v Saúdské Arábii.

K vidění tak bude třeba fotbalový míč s podpisem Pelého nebo pohár a medaile ze stříbrného šampionátu v Chile, před návštěvníky bude ale historie defilovat i na videozáznamech či třeba prostřednictvím vzpomínek aktérů zápasů s Brazilci i textů o těchto utkáních.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Nedvědův Zlatý míč je vystaven v muzeu Juventusu.

„Utkání s Brazílií vnímáme jako celospolečenskou událost, a proto nabízíme fanouškům naprosto výjimečnou výstavu, která vznikla v rekordně krátkém čase. Dík za to patří všem, kteří se na její realizaci podíleli," zve všechny fotbalové příznivce do slávistického muzea předseda FAČR Martin Malík.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Sedm hráčů Juventusu zatím získalo Zlatý míč. Pavel Nedvěd mezi nimi...

„Dík patří ale i prezidentovi Juventusu Turín Andreovi Agnellimu za zapůjčení Zlatého míče, stejně jako Pavlu Nedvědovi za krásné fotbalové gesto," doplnil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: FAČR

Vstup na výstavu ve slávistickém muzeu.

Během výstavy, která bude probíhat od 16. do 31. března, se bude konat i řada doprovodných akcí včetně nejrůznějších besed a autogramiád. Otevřeno bude od 9:30 do 18 hodin (mimo zápasové a tréninkové dny). Vstupné je 150 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata: