Hlavní obsah

Posílí německý fotbalista český nároďák? Selkeho oficiálně oslovíme, přiznal Šilhavý

Praha

Naděje pro trenéra Jaroslava Šilhavého i českou fotbalovou reprezentaci stále žije. Kouč německého národního týmu Joachim Löw sice svůj kádr pozměnil a také omladil, ale v jeho výběru pro přípravný zápas se Srbskem a kvalifikační ouverturu o EURO 2020 proti Nizozemsku útočník berlínské Herthy Davie Selke ani tentokrát nefiguruje. O další důvod víc, aby se dvaadvacetiletý mladík rozhodl pro českou reprezentaci.

Davie Selke by byl pro českou reprezentaci přínosem, říká o svém spoluhráči z Herthy Vladimír DaridaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Zatím jsme ho oslovili jen prostřednictvím jeho spoluhráče z Herthy Vládi Daridy. Slíbil, že nám dá vědět, takže na něho nijak netlačíme," potvrdil trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý, že by o Selkeho, jehož matka pochází z Lanškrouna a otec z Etiopie, měl eminentní zájem.

„Už je to rok, co jsme se na toto téma poprvé s Daviem bavili. Nejdřív v legraci, v poslední době už vážně," potvrzoval při příjezdu na sraz české reprezentace Vladimír Darida, že Selke o nabídce skutečně ví.

„Nikdo se mě na něho neptal, takže jsem o něm nemluvil," usmál se Darida otázce, jak se mu podařilo námluvy se Selkem takovou dobu tajit. Až trenér Šilhavý s nimi před pár týdny vyrukoval ve studiu Televize Seznam na světlo světa.

Foto: Sport.cz

Bude hrát Davie Selke za český národní tým?

„Kvalitní útočník to bezesporu je. Fyzicky na to nevypadá, ale přes svou výšku je neuvěřitelně rychlý. V tom je jeho síla. Ve výšce, kterou využívá při standardních situacích, zrovna tak," líčil Darida přednosti svého spoluhráče. Aby ho ale s někým srovnal, na to si netroufnul.

„Nevidím nikoho podobného, koho by připomínal. Když ho třeba srovnám s Patrikem Schickem, je mezi nimi značný rozdíl. Páťa je techničtější, dovede podržet balóny a rozdávat je, zatímco Davie potřebuje míče do běhu nebo centry do šestnáctky."

Sestřih utkání 25. kola Bundesligy Freiburg - Hertha Berlín

<a href="https://www.digisport.cz/">DIGI Sport</a>

Jak vážný zájem Selke má?

Původní žertování a koketování s českou reprezentací se v poslední době proměnilo v sondování, jak vážný by byl případný Selkeho zájem o nominaci do českého národního týmu.

„Není to pro něho lehké rozhodování. Strašně rád by hrál za německou reprezentaci, která prochází změnami a kam přichází noví mladí hráči," připomněl Darida nominaci nováčků Klostermanna z Lipska, Eggesteina z Brém a Starka od nich z Herthy na nadcházející zápasy se Srbskem a Nizozemskem.

Sestřih utkání 26. kola německé fotbalové ligy Hertha - Dortmund

<a href="https://www.digisport.cz/">DIGI Sport</a>, <a href="https://www.digisport.cz/">DIGI Sport</a>

„Když ale uvidí, že nebude mít šanci se prosadit v německém nároďáku, rád by se připojil k nám. Ostatně, na tréninku žertoval, že už vidí, jak mu budu za pár let na velkém turnaji centrovat na góly."

„Zatím jsme Selkeho nekontaktovali, nechávali jsme komunikaci na Vláďovi. Ale v nejbližších dnech ho oslovíme oficiálně," avizoval trenér Šilhavý, že útočníka, jenž prošel německými mládežnickými reprezentaci, startoval na olympijském turnaji v Riu a má na kontě přes sto startů v bundeslize by přivítal moc rád.

„Myslím, že by neměl sebemenší problém do našeho mužstva zapadnout. Je to extrovert, strašně fajnový kluk. Vyrůstal v Čechách a česky rozumí. Bavíme se sice spolu německy, ale spoluhráči v Hertě chtěli, abych ho otestoval. Zkusil jsem to a Davie opravdu rozuměl," potvrzoval Darida, že by Selke neměl s adaptací do české reprezentace potíže.

Reklama

Související témata: