Hlavní obsah

Dojatý Vaclík těžko zadržoval slzy: Měl jsem spoustu snů a ještě spoustu mám

Tomáš Vaclík v pondělí večer ve Vinohradském divadle převzal cenu pro Fotbalistu roku 2018. Na pódiu byl přitom gólman španělské Sevilly viditelně naměkko. „Nebylo to hrané, byl jsem strašně dojatý. Je to závazek do budoucna, teď budu mít velkou motivaci se snažit to obhájit,“ řekl později.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík přebírá cenu za vítězství v anketě Fotbalista roku

Článek
Fotogalerie

„Měl jsem spoustu snů a ještě spoustu mám, čeho bych ve fotbale chtěl dosáhnout, ale tohle tam nikdy nebylo. Nikdy jsem v tohle ani nedoufal, že bych tohle ocenění mohl získat," uvedl. A dodal, i kdo byl podle něj tím největším adeptem na výhru. „Pro mě osobně byl velkým favoritem Kadeř (Pavel Kadeřábek, který skončil v anketě na druhém místě, pozn. red.)."

Další posun v kariéře

„Kariéra nabrala diametrálně odlišnou rychlost. Basilej je už sama o sobě velký klub. A mně se podařilo ještě z Basileje přestoupit do Sevilly, která patří mezi evropskou špičku. Myslím, že léto v té kariéře bylo hodně zlomové," zhodnotil uplynulý rok český gólman.

Tomáš Vaclík vyhrál anketu Fotbalista rokuVideo: FAČR

Šlo o jeho životní rok? „Asi ano. Paradoxně to byl rok po dlouhé době, kdy jsme s týmem nic nevyhráli, ale osobně asi ano."

Nevděčná úloha gólmana

„Můžete udělat spoustu věcí dobře, ale lidi si budou pamatovat jen tu jednu, kterou uděláte špatně," uvedl Vaclík k často nevděčné úloze gólmanů. „Ale když jsem teď viděl výherce za poslední léta, byl tam téměř jen Čechíno (Petr Čech, pozn. red.)."

"Takže Čechíno to tak trošku postavil na hlavu," dodal Vaclík vzhledem ke skutečnosti, že anketu Fotbalista roku v Česku brankáři vyhrávají často. Kromě Čecha ji pětkrát ovládl Ivo Viktor, jeden triumf má na kontě také Petr Kouba.

Pavel Vrba po vítězství v anketě Trenér roku hýřil vtipnou náladouVideo: FAČR

Na dotaz, zda někdy překoná Čechových devět triumfů, ale gólman Sevilly s úsměvem odpověděl, že to nestihne.

Nejbližší budoucnost

Prozatím si Vaclík není jistý, zda bude moci nastoupit proti Anglii a Brazílii. Trápí ho totiž stále zranění z úvodního osmifinále Evropské ligy proti Slavii.

„Střet vypadal nevinně, ale drží se mě to už deset dnů. Byl jsem v pondělí na rezonanci, počkáme na výsledky, podle nich se rozhodneme," objasnil situaci Vaclík.

„Moc by mě mrzelo, kdybych zmeškal nadcházející dva zápasy. Ve Wembley jsem nikdy nebyl, s Brazílii se bude hrát po 63 letech," uzavřel český gólman.

Talent roku David Lischka je po operaci srdce a věří v návrat na hřištěVideo: FAČR, sport.cz

Reklama