Hlavní obsah

Kazachstán - Skotsko 3:0Překvapivá výhra! Michal Bílek si v novém angažmá připisuje cenný skalp, slavil i Hapal

Astana/Praha
Aktualizováno

Začátek snů má za sebou český trenér Michal Bílek na lavičce fotbalistů Kazachstánu. Při soutěžní premiéře jeho svěřenci v úvodu kvalifikace o postup na EURO 2020 doma překvapivě porazili Skotsko 3:0. První dva góly přitom vstřelili už v úvodních deseti minutách. Vítězný vstup do kvalifikace má za sebou i Pavel Hapal na lavičce Slovenska, které v duelu velkých rivalů vyhrálo nad Maďarskem 2:0.

Foto: Alexei Filippov, Reuters

Bílek začal vítězstvím! Fotbalisté Kazachstánu při soutěžní premiéře trenéra Michala Bílka na úvod kvalifikace o postup na Euro 2020 doma překvapivě porazili Skotsko 3:0.

Článek
Fotogalerie

Do zápasu proti favoritovi Kazachstán vstoupil bez bázně a hany. Nejprve se v šesté minutě trefil Percuch, o čtyři minuty později přidal další branku Vorogovskij. Překvapivý výsledek dokonali Kazaši šest minut po začátku druhé půle zásluhou Zajnutdinova.

Po úvodní výhře v přípravném utkání s Moldavskem tak Kazachstán porazil o poznání těžšího soupeře a může slavit velmi cenné tři body.

Foto: Alexei Filippov, Reuters

Parádní nástup! Fotbalisté Kazachstánu při soutěžní premiéře trenéra Michala Bílka na úvod kvalifikace o postup na Euro 2020 doma překvapivě porazili Skotsko 3:0.

"Tohle nikdo nečekal. Ale v průběhu zápasu jsme si vytvořili šance, abychom vstřelili ještě víc gólů. Takže je všechno v pořádku," řekl Bílek na tiskové konferenci. "Jsme rádi, že jsme vyhráli. Tohle se nestává každý den. Dobře jsme se připravili. Sledovali jsme zápasy Skotů a věděli že musíme dostat míč dopředu a použít průnikové přihrávky. Myslím, že jsme dali krásné góly," uvedl Bílek, jehož svěřenci v dalším kvalifikačním utkání v neděli přivítají Rusko.

Bílek ještě na podzim trénoval Zlín, kterému se pod jeho vedením dařilo a přezimoval díky výborným výsledkům na šestém místě tabulky. Poté, co bývalý český reprezentační kouč v lednu dostal nabídku trénovat výběr Kazachstánu, ho klub uvolnil, ačkoli měl platnou smlouvu až do konce června 2020. Ve Zlíně ho pak nahradil Roman Pivarník.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský fotbalista Ondrej Duda slaví se spoluhráči gól v síti Maďarska v kvalifikaci o postup na EURO 2020.

Kvalifikace na EURO se ve čtvrtek rozjela naplno, na programu bylo celkem deset utkání. Český trenér Pavel Hapal slavil vítězství na lavičce Slovenska, které vyhrálo v Trnavě sousedské derby s Maďarskem 2:0. Slováci udeřili vždy v závěru obou poločasů. Ve 42. minutě skóroval Duda, aby pět minut před koncem pečetil vítězství Hapalových svěřenců přesným zásahem Rusnák.

"Zápas jsme dobře odpracovali, výsledek se nerodil vůbec jednoduše. Když už jsme se dostali do šancí, nedařilo se nám je proměnit. Nakonec jsme ale ten vytoužený gól už do poločasu dali a nakonec vyhráli," ulevilo se  Pavlu Hapalovi, českému kouči na lavičce slovenské reprezentace, po závěrečném hvizdu.

Posledních 11 minut za vítěze odehrál slávista Stoch, na slovenské lavičce zůstali další záložník Hrošovský a brankář Kozáčik z Plzně a sparťanský obránce Štetina.

Hazard vystřílel výhru Belgii

V druhém utkání skupiny E se Chorvatsko doma nečekaně trápilo s Ázerbájdžánem a zvítězilo po obratu 2:1. Vicemistři světa nezačali dobře a v 19. minutě inkasovali po ráně Šejdajeva. Chorvaté pak outsidera zatlačili a krátce před pauzou srovnal Barišič z rohu. V 79. minutě zápas v Záhřebu rozhodl Kramarič umístěnou střelou.

Belgie ve skupině I zdolala Rusko 3:1. Ve 14. minutě v Bruselu otevřel skóre Tielemans, na jehož trefu rychle odpověděl Čeryšev. Těsně před pauzou domácím vrátil vedení Eden Hazard z penalty a záložník Chelsea v 88. minutě pojistil triumf bronzového týmu z posledního MS třetím gólem.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Hvězda belgické fotbalové reprezentace - Eden Hazard.

Nizozemsko vstoupilo do skupiny C suverénní výhrou 4:0 nad Běloruskem. V Rotterdamu zářil útočník Lyonu Depay, který dvě branky vstřelil a další dvě připravil pro spoluhráče Wijnalduma a Van Dijka.

Kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020:
Skupina C:
Rotterdam: Nizozemsko - Bělorusko 4:0 (2:0)
Branky: 1. a 55. z pen. Depay, 21. Wijnaldum, 86. Van Dijk.
Belfast: Severní Irsko - Estonsko 2:0 (0:0)
Branky: 56. McGinn, 75. S. Davies z pen.
Skupina E:
Záhřeb: Chorvatsko - Ázerbájdžán 2:1 (1:1)
Branky: 44. Barišič, 79. Kramarič - 19. Šejdajev.
Trnava: Slovensko - Maďarsko 2:0 (1:0)
Branky: 42. Duda, 85. Rusnák.
Skupina G:
Vídeň: Rakousko - Polsko 0:1 (0:0)
Branka: 69. Piatek.
Skopje: Severní Makedonie - Lotyšsko 3:1 (2:0)
Branky: 29. a 90.+3 Elmas, 11. Alioski - 87. Isajevs. ČK: 90.+2 Ciganiks (Lot.).
Haifa: Izrael - Slovinsko 1:1 (0:0)
Branky: 55. Zahavi - 48. Šporar.
Skupina I:
Astana: Kazachstán - Skotsko 3:0 (2:0)
Branky: 6. Percuch, 10. Vorogovskij, 51. Zajnutdinov.
Nikósie: Kypr - San Marino 5:0 (4:0)
Branky: 19. a 23. Sotiriu obě z pen., 26. Kusulos, 31. Efrem, 56. Laifis.
Brusel: Belgie - Rusko 3:1 (2:1)
Branky: 45. z pen. a 88. E. Hazard, 14. Tielemans - 16. Čeryšev. ČK: 90.+1 Golovin (Rus.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články