Hlavní obsah

S Českem se o ME 2021 basketbalistů uchází šest zemí

Praha

Vedle Česka se o pořádání mistrovství Evropy basketbalistů v roce 2021 uchází dalších šest zemí - Německo, Estonsko, Gruzie, Maďarsko, Itálie a Slovinsko. Konečný počet kandidátů z původních třinácti, kteří vyjádřili nezávazně zájem, dnes oznámila po uzávěrce podání přihlášek organizace FIBA Europe. Její vedení vybere pořadatele v červenci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český rozehrávač Tomáš Satoranský.

Článek

FIBA Europe dnes zároveň potvrdila, že kontinentální šampionát budou stejně jako v minulých dvou organizovat čtyři země. Každá bude hostit jednu základní skupinu a v jedné z nich se pak odehraje rozhodující fáze o medaile.

Česká basketbalová federace (ČBF) podala přihlášku před necelými dvěma týdny a chce jednu ze skupin odehrát v pražské O2 areně. "Věřím, že naší výhodou je zkušený tým pořadatelů, který byl ze strany FIBA chválen po každé velké mezinárodní akci, kterých jsme od roku 2010 uspořádali již několik," uvedl tehdy generální sekretář ČBF Michal Konečný s připomínkou MS 2010 a ME 2017 basketbalistek. ME basketbalistů se zatím konalo jen v letech 1947 a 1981 v tehdejším Československu.

Čtyři země uspořádaly ME basketbalistů poprvé v roce 2015, kdy se kvůli válečnému konfliktu nemohlo hrát na Ukrajině. Turnaje se z nouze ujaly Chorvatsko, Německo, Francie a Lotyšsko, a protože se model osvědčil, FIBA v něm pokračovala i o dva roky později, kdy se o pořadatelství podělily Finsko, Izrael, Rumunsko a Turecko. Poté byl dvouletý cyklus šampionátu změněn na čtyřletý.

Reklama

Související témata: