Hlavní obsah

Česko - Brazílie 1:3Samba kanárků nakonec dobyla Eden. Remíza po 63 letech přitom byla na dosah

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Pavelka 1 : 0
49. Firmino 1 : 1
83. Jesus 1 : 2
90. Jesus 1 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Jeden šlágr proti gigantovi skončil debaklem, fotbalisté prohráli v Anglii 0:5. Ve svátečním duelu v Edenu tentokrát nešlo o body, kanárci zavítali do Prahy po dlouhých 63 letech. Fotbalová reprezentace měla na dosah znovu remízu (tehdy 0:0), senzace se však nakonec nedočkala a po statečném výkonu padla. S pětinásobným mistrem světa Brazílií prohrála 1:3, přitom díky Pavelkově trefě po poločase vedla. Dva rozhodující góly dal až v závěru střídající Gabriel Jesus.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roberto Firmino (vlevo) se raduje se spoluhráčem Richarlisonem.

Článek
Fotogalerie

Úkol zněl jasně. Národní tým potřeboval napravit dojem po pátečním debaklu 0:5 v úvodním utkání evropské kvalifikace v Anglii, kde utrpěl nejvyšší porážku v samostatné historii.

Kouč Šilhavý dodržel slovo a udělal čtyři změny v základní sestavě. A protože mužstvo z konce podzimu ve Wembley zklamalo, přišla ke slovu sázka na sešívané. Zařazením Suchého, Coufala, Zmrhala a Masopusta se v jedenáctce objevilo hned sedm současných či bývalých hráčů Slavie.

Soupeř byl ovšem z kategorie nejtěžších. S Brazílií si samostatná reprezentace zahrála dosud jen v roce 1997, kdy v semifinále Poháru FIFA prohrála 0:2. Z 18 předchozích vzájemných duelů vyhrál český a československý tým jen dva, naposledy v roce 1968 v Bratislavě 3:2.

Ohlasy po utkání Česko - BrazílieVideo: Sport.cz

Český tým začal aktivně

Češi každopádně začali odvážněji než v Anglii a na úvod zápasu hned dvakrát způsobili zmatek v šestnáctce soupeře. Kanárci se vyžívali v technických finesách, Coutinho záhy nasadil jesličky Masopustovi a Allan zase Pavelkovi. Prvním náznakem šance byla ovšem až Allanova hlavička v pádu.

Domácí zahrozili víc. Schick došel pro přímý kop a pak z něj přízemní střelou sám vystrašil Alissona, gólman měl problémy i se Součkovou dorážkou. Brazilci odpověděli stejnou mincí, Pavelku bombou z přímého kopu prověřil Casemiro.

Český tým byl přímočařejší. Potlesk si vysloužilo pár akcích vedených přes Daridu či pohotový Novákův volej. A pak přišel gól. Ve 37. minutě akci založil Masopust, přes Schicka se míč dostal k Pavelkovi, který využil volného prostoru a tvrdou střelou překonal Alissona.

David PavelkaVideo: Sport.cz

Veliká chyba hned po přestávce

Vedení národního týmu po prvním poločase bylo zasloužené. Málo si ho však vážil. Hned čtyři minuty po přestávce hrubě chyboval Gebre Selassie, který vystavil do úzkých Suchého. Firmino ho předběhl a snadno vyrovnal.

Českou sestavu začala kosit zranění. Odstoupit museli Schick, Darida a Čelůstka, navíc Pavelka nechtíc zajel do Součka a oba si po tvrdé srážce také na trávníku poleželi. Debutu v áčku se dočkali Kúdela a Král.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Filip Novák a Danilo z Brazílie.

Brazilcům stačila sobotní plichta s Panamou, podruhé už zklamat nechtěli. Začali se více snažit a Coutinhovu ránu Pavlenka s námahou vytěsnil na roh. Tutovku měl v 77. minutě střídající Neres, ale český gólman se proti ní zaskvěl.

Cenná remíza byla blízko, jenže sedm minut před koncem se česká obrana rozestoupila, kanárci podnikli smrtící brejk a střídající Gabriel Jesus po pobídce od Nerese střelou do prázdné branky rozhodl.

A když už byl při chuti, stejný střelec pak v poslední minutě završil také akci skutečných míčových kouzelníků.

Přípravné fotbalové utkání v Praze:
Česká republika - Brazílie 1:3 (1:0)
Branky: 37. Pavelka - 83. a 90. Gabriel Jesus, 49. Firmino. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Casemiro, Richarlison (oba Braz.). Diváci: 19 116.
ČR: Pavlenka - Coufal, Suchý, Čelůstka (58. Kúdela), Novák (46. Gebre Selassie) - Souček, Pavelka (69. Král) - Masopust, Darida (56. Frýdek), Zmrhal (84. Jankto) - Schick (52. Vydra). Trenér: Šilhavý.
Brazílie: Alisson - Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro - Allan, Casemiro (71. Arthur), Paquetá (46. Everton) - Richarlison (63. Neres), Firmino (87. Fabinho), Coutinho (71. Gabriel Jesus). Trenér: Tite.

Reklama

Související témata: