Hlavní obsah

České házenkářky znají své soupeřky v kvalifikaci o postup na Euro 2020

České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2020 v Dánsku a Norsku utkají ve čtyřčlenné skupině 5 se Švédskem, Severní Makedonií a Portugalskem. Rozhodl o tom dnešní los v Kodani. Na šampionát postoupí první dva týmy z každé ze sedmi kvalifikačních skupin.

Foto: Robert Grim/chf.cz

České házenkářky už vědí, s kým budou bojovat o Euro 2020

Článek

Svěřenkyně trenéra Jana Bašného, které v létě čeká play off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Černé Hoře, byly při losu v druhém výkonnostním koši a měly jistotu, že se vyhnou Srbsku, Maďarsku, Španělsku, Slovinsku, Polsku a Chorvatsku.

"Myslím, že je to hratelnější skupina než dvě předcházející kvalifikační na Euro 2016 a 2018. Jde nám zpravidla hlavně o soupeřky ze třetího a čtvrtého koše, protože tentokrát dva týmy z každé skupiny postupují přímo a žádný třetí nepostupuje. Tabulkově to nejsou nejlepší týmy z daných košů, určitě byly v losu týmy, které jsem si přál méně než Portugalsko a Makedonii," uvedl Bašný v tiskové zprávě.

"Nechci říct, že jsem spokojený, ale je to hratelná skupina. Pokud z ní nepostoupíme, nebudeme se mít na co vymlouvat. Určitě jsme na postup z druhého místa favoritem, uvidíme, jak se této role zhostíme," dodal.

Z prvního koše mohly Češky dostat i těžšího soupeře, než je Švédsko. Seveřanky jsou i tak papírovým favoritem skupiny. Na posledním světovém šampionátu skončily čtvrté, na minulém Euru šesté. Z kontinentálních mistrovství mají ve sbírce stříbro a bronz. V posledním vzájemném duelu předloni na světovém šampionát vyhrály Švédky 36:32.

Makedonky na posledních třech mistrovstvích Evropy nestartovaly, mezi světovou elitou dokonce chyběly pětkrát po sobě. V roce 2012 české hráčky zdolaly Makedonii na turnaji v Kyjevě 32:22. S Portugalskem se reprezentantky naposledy utkaly v kvalifikaci o Euro 2014 a zvítězily s přehledem 35:20 doma a 33:23 venku.

"Švédsko je těžký soupeř, se kterým se nám nehraje moc dobře, ale to není až tak důležité ve srovnání se zástupci třetího a čtvrtého koše. S Portugalkami jsme několikrát hráli, proti Makedonkám jsem osobně ještě s reprezentací nenastoupil. Makedonky nám ukázaly svou sílu už před dvěma týdny, kdy sehrály dva vyrovnané přípravné zápasy s Černohorkami, když Černá Hora nebyla v plné síle," uvedl Bašný.

Šestikolová kvalifikace začne dvojzápasem v září, další dvě utkání budou na programu za rok v březnu a skupina poté vyvrcholí na konci května.

Evropský šampionát se uskuteční od 4. do 20. prosince příštího roku v Norsku a Dánsku. Pořadatelskými městy budou Herning, Trondheim, Stavanger a Oslo, kde turnaj vyvrcholí souboji o medaile.

České házenkářky startovaly na třech z posledních čtyř evropských šampionátů. Vloni v prosinci svěřenkyně trenéra Bašného na mistrovství ve Francii nepostoupily ze skupiny a obsadily předposlední, 15. příčku. Jejich maximem jsou dvě osmá místa z let 1994 a 2002. Stejnou pozici vybojoval národní tým předloni na světovém šampionátu.

Los kvalifikačních skupin:
Skupina 1:
Nizozemsko
Španělsko
Rakousko
vítěz první fáze kvalifikace
Skupina 2:
Černá Hora
Maďarsko
Itálie
Litva
Skupina 3:
Německo
Slovinsko
Bělorusko
Kosovo
Skupina 4:
Rusko
Srbsko
Slovensko
Švýcarsko.
Skupina 5:
Švédsko
ČR
Severní Makedonie
Portugalsko
Skupina 6:
Francie
Chorvatsko
Turecko
Island
Skupina 7:
Rumunsko
Polsko
Ukrajina
Faerské ostrovy

Reklama

Související témata: