Hlavní obsah

Češky zachránily Světovou skupinu, Kanada byla bez šance! Šafářová končí fedcupovou kariéru triumfem

Aktualizováno

České tenistky mají jistotu udržení mezi fedcupovou elitou i pro příští sezonu. Svěřenkyně kapitána Petra Pály vyhrály v baráži nad Kanadou 4:0. Třetí bod na prostějovské antuce přidala domácí jednička Markéta Vondroušová výhrou nad Rebeccou Marinovou 6:3 a 6:4. Čtvrtý pak ve čtyřhře loučící se Lucie Šafářová po boku Barbory Krejčíkové, když porazily pár Gabriela Dabrovská, Sharon Fischmanová 7:6, 7:5.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lucie Šafářová měla při svém loučení s fedcupovoou kariérou slzy v očích

Článek
Fotogalerie

V sobotu nejdříve Karolína Muchová v Národním tenisovém centru Morava porazila Marinovou 6:3, 6:0. Vondroušová si pak poradila s šestnáctiletou finalistkou letošní juniorky na Australian Open Leylah Fernandezovou 6:4, 6:1.

"Musím být spokojený. Jsem rád, jak se to holkám povedlo bez ztráty setu. Bylo skvělé publikum," řekl kapitán Pála v České televizi.

Češky jsou mezi elitou od roku 2009 a od té doby získaly šest titulů. Od příštího roku se ale Světová skupina asi rozšíří z osmi na šestnáct celků. Rozhodnutí o změně systému udělá Mezinárodní tenisová federace ITF během Roland Garros.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Markéta Vondroušová získala pro český tým rozhodující bod

Těžká práce s Marinovou

Výhra Vondroušové nad Marinovou se nerodila snadno. V první sadě získala česká tenistka brejk na 3:2 a znovu na závěr setu. Druhou sadu však začala ztrátou servisu a dlouho se nemohla prosadit při podání soupeřky. Od stavu 2:4 ale získala čtyři hry v řadě.

"Ona zahrála ve druhém setu moc dobře, padaly jí tam ty rány. Měla jsem taktiku co nejvíc míč udržet ve hře, rozběhávat ji a naštěstí to zafungovalo," řekla Vondroušová. Dvaadvacetiletá hráčka si tak v soutěži připsala třetí výhru. "Poprvé jsem vyhrála oba singly a byla v roli jedničky. Jsem za to ráda," doplnila.

Kanadu tenistky porazily ve Fed Cupu i posedmé v historii. Utkání hrály bez největších hvězd Petry Kvitové, Karolíny Plíškové i světové deblové jedničky Kateřiny Siniakové. Kanaďankám zase chyběly zraněná kometa roku Bianca Andreescuová i někdejší finalistka Wimbledonu Eugenie Bouchardová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lucie Šafářová (vlevo), jež se loučí s kariérou, a Barbora Krejčíková nastoupily proti Kanaďankám Gabriele Dabrowské a Sharon Fichmanové.

Šafářová s Krejčíkovou slaví premiérovou výhru

Do svého posledního fedcupového zápasu kariéry nastoupila Lucie Šafářová po boku světové deblové dvojky Barbory Krejčíkové bez viditelných známek dlouhé herní přestávky. Obě české tenistky si vyhrály svá úvodní podání, jako první o něj přišla nejméně zkušená z hráček na kurtu Sharon Fischmanová a domácí pár šel do vedení 4:1.

Šafářová na kurtu působila velmi jistým dojmem, blýskla se několika úspěšnými voleji na síti a dobře doplňovala Barboru Krejčíkovou. O nadějný náskok však domácí pár přišel. Výhodu podání nevyužila jako první loučící se brněnská rodačka a bylo sníženo na 3:4.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lucie Šafářová na síti

Parťačka 15. hráčky deblového žebříčku Gabriely Dabrowské Sharon Fischmanová však působila na kurtu ze všech účastnic nejslabším dojmem, což potvrdila v dalším gamu, kdy řadou lehkých chyb a především třemi dvojchybami ztratila své druhé podání v zápase. Na herně nepovedenou pasáž však vzápětí navázala i Barbora Krejčíková, která vystřihla dvě dvojchyby a bylo sníženo na 4:5.

V dalších gamech již hráčky při svém podání nezaváhaly a o výsledku prvního setu tak musela rozhodnout zkrácená hra. Ta se nesla především v režii nejvýše postavené hráčky na deblovém žebříčku Barbory Krejčíkové, která měla hlavní zásluhu na výhře 7:4 v tiebreaku, který českému páru zajistil vedení 1:0 na sety.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lucie Šafářová, jež se loučí s kariérou, a Barbora Krejčíková (vpravo) nastoupily proti Kanaďankám Gabriele Dabrowské a Sharon Fichmanové

Rozhodl jediný brejk

Lucie Šafářová se tak přiblížila svému vůbec prvnímu fedcupovému vítězství ve čtyřhře. Do této doby hrála v týmové soutěži čtyři zápasy, všechny prohrála.

Ve druhém setu si všechny hráčky bez větších problémů hlídaly servis. První brejkbol měly při podání Fishmanové české tenistky, Kanaďanky však nebezpečí odvrátily. To samé se jim při podání stejné hráčky povedlo za stavu 3:4 a s domácím párem tak stále držely krok.

Rozhodující moment zápasu přišel za stavu 5:5, kdy na třetí pokus ve druhém setu prolomil český pár podání Fishmanové a šel do vedení 6:5. Barbora Krejčíková pak při svém servisu nezaváhala a český pár tak slavil po 1 hodině a 38 minutách vítězství 7:6, 7:5.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hotovo! Lucie Šafářová hovoří k divákům po zápase, v němž s Barborou Krejčíkovou porazily Kanaďanky Gabrielu Dabrowskou a Sharon Fichmanovou. Pro Šafářovou to byl poslední zápas za reprezentaci, po Roland Garros ukončí kariéru.

Suárezová poslala tenistky Španělska mezi fedcupovou elitu

Tenistky Španělska zvítězily v barážovém utkání Fed Cupu v Belgii 3:2 a vrátily se do Světové skupiny. Hrdinkou výběru kapitánky Anabel Medinaové byla Carla Suárezová, jež se podílela na všech třech bodech.

Suárezová ve dvouhrách v Kortrijku neztratila ani set a porazila hladce Alison van Uytvanckovou i Yaninu Wickmayerovou. Dokázala tak napravit porážky bývalé světové jedničky Garbiňe Muguruzaové, jež naopak ve třech setech podlehla Kirsten Flipkensové a Ysaline Bonaventureové.

V rozhodující čtyřhře pár Muguruzaová, Suárezová zdolal domácí dvojici Bonaventureová, Flipkensová 7:6, 2:6, 6:2 a přinesl Španělsku návrat do Světové skupiny po dvou letech.

Už v sobotu si setrvání mezi elitou zajistily tenistky Německa, které hrály v Rize od pátku a nad Lotyšskem zvítězily 3:1. V San Antoniu hrají domácí Američanky po prvním dnu nerozhodně 1:1 se Švýcarskem.

Výsledky baráže tenisového Fed Cupu
Baráž tenisového Fed Cupu:
San Antonio: USA - Švýcarsko 2:1
Stephensová - Bacsinszká 6:4, 6:3
Stephensová - Golubicová 6:3, 6:2
Kortrijk: Belgie - Španělsko 2:3
Bonaventureová - Muguruzaová 6:4, 0:6, 6:4
Wickmayerová - Suárezová 2:6, 1:6
Bonaventureová, Flipkensová - Muguruzaová, Suárezová 6:7 (4:7), 6:2, 2:6

Reklama