Hlavní obsah

Ajax - Tottenham 2:3Brazilec hrdinou Tottenhamu. Hattrickem mu vystřílel historický postup do finále Ligy mistrů

Aktualizováno

Brazilci Lucasi Mourovi aby postavili před novým fotbalovým chrámem Tottenhamu sochu. Po poločase hrůzy, kteří si Spurs v semifinálové odvetě v Amsterdamu prožili a po němž prohrávali už 0:2, totiž zařídil hattrickem fantastický obrat. Gólem v začínající šesté minutě nastavení nakonec zajistil londýnskému celku vítězství a historický postup do finále Ligy mistrů, v němž se Pochettinovi svěřenci střetnou 1. června na stadionu Atlétika Madrid s Liverpoolem.

Sestřih semifinále Ligy mistrů Ajax - TottenhamVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih semifinále Ligy mistrů Ajax - Tottenham

Sebevědomí Spurs se přitom otřáslo, sotva odveta začala.

„Jedno, zda vyhrajeme gólem v první nebo poslední minutě, ale vyhrát musíme," tvrdil přitom ještě při nástupu na hřiště trenér Mauricio Pochettino.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Matthijs de Ligt z Ajaxu oslavuje svoji trefu proti Tottenhamu v odvetě semifinále Ligy mistrů.

Jenže v první minutě Tottenham branku nedal, a naopak už po pěti minutách sám inkasoval.

Mladý kapitán zase hrdinou

Devatenáctiletý kapitán Ajaxu De Ligt se totiž na hranici šestnáctky zbavil Trippiera, který jeho blokování jen stínoval, naběhl si mezi obránce Ostrovanů, ve vzduchu se dostal nad Alliho a centr Schöneho z rohového kopu poslal hlavou za Llorisova záda. Stejně jako ve čtvrtfinále proti Juventusu se stal holandským hrdinou.

Nešlo však o jedinou ránu, kterou musel argentinský kouč Kohoutů v odvetě skousnout. Po půlhodině přišel další úder. Pro změnu vymyšlený Tadičem a perfektně zúročený marockým legionářem Zijachem.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Brankář Tottenhamu Hugo Lloris se marně natahuje, na střelu Hakima Zijacha (není na snímku) nedosáhl a Ajax vedl 2:0.

Pochettino se na lavičce kabonil a dumal, čím to, že si jeho tým neví s domácími mladíky absolutně rady. Vždyť Ostrované byli všude pozdě, prohrávali souboje, pod tlakem Ajaxu vršili chyby, v ofenzívě byli pramálo nebezpeční.

Son Hung-min sice hned po prvním inkasovaném gólu trefil tyč, ale to bylo v podání Tottenhamu do přestávky vlastně všechno. Jakmile totiž Nizozemci vysunuli presink pomalu až k pokutovému území Llorise a ještě více zrychlili pohyb a důraz v napadání, upadali hosté do chaosu, zmatků a bezradnosti.

Dva údery během čtyř minut

Proto jim Pochettino promlouval do duše. Proto připomínal, že jejich klub ještě nikdy finále Ligy mistrů nehrál. Proto změnil taktickou partituru i sestavu a na trávník poslal Llorenteho. Proto se Kohouti ve druhé půli změnili k nepoznání.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Matthijs de Ligt (vlevo) z Ajaxu ve snaze odkopnout míč, jeho počínání sleduje Dele Alli z Tottenhamu.

Po šanci Alliho, kterou Onana ještě bravurně zlikvidoval, totiž Spurs udeřili dvakrát v rozmezí čtyř minut.

Tedy udeřil Moura, který sebral balon vybojovaný Allim a sólo zakončil gólem. Bránící Schöne a De Jong ho nezastavili. A po chvíli si s ním nevěděli zase rady a on toho znovu využil. Poté, co Onana střelu Llorenteho jen vyrazil, byl Brazilec nejpohotovější ze všech a skóre srovnal.

Moura finále přece jen trefil

A Pochettino mohl od té chvíle zase věřit, že když ne v první, tak třeba v poslední minutě rozhodne jeho tým o výhře a postupu.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Lucas Moura (vlevo) vstřelil v odvetě semifinále Ligy mistrů Ajaxu tři góly a poslal Tottenham do finále.

Domácí kouč Ten Hag ovšem promptně zareagoval dvěma střídáními a v dramatickém závěru jeho tým znovu sahal po vedení. Zijach ovšem nejdřív bránu těsně minul, aby jedenáct minut před koncem trefil jen tyč.

Spurs tak věřili a doufali dál. Nejdřív centimetry chyběly, aby na Pochettinovu věštbu došlo. V 87. minutě totiž Vertonghen trefil po rohovém kopu břevno a když vypálil opakovaně, jeden z domácích obránců jeho střelu vyrazil.

Nakonec se ale stal argentinský kouč tím správným prorokem. V začínající šesté minutě nastavení se totiž Moura dostal na hranici šestnáctky k odraženému míči a přesně umístěnou střelou mezi dvěma obránci završil hattrick a tím i historický postup Tottenhamu do finále Champions League.

A Pochettino v tu chvíli poklekl a rozbrečel se.

Odvetné semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:
Ajax Amsterdam - Tottenham 2:3 (2:0)
Branky: 5. De Ligt, 35. Zijach - 55., 59. a 90.+6 Lucas. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Dolberg, Zijach, Onana - Sissoko, Rose. Diváci: 52 641. První zápas: 1:0, postoupil Tottenham.
Ajax: Onana - Mazráví, De Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne (60. Veltman), Van de Beek (90. Magallán), De Jong - Zijach, Tadič, Dolberg (67. Sinkgraven). Trenér: Ten Hag.
Tottenham: Lloris - Trippier (81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (82. Davies) - Sissoko, Wanyama (46. Llorente), Eriksen, Alli - Son Hung-min, Lucas. Trenér: Pochettino.

Reklama

Související témata: