Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 6:3Nejprve zoufalství, pak střelecká exploze! Češi udělali důležitý krok ke čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Indrasis 0 : 1
14. Darzinš 0 : 2
26. Hronek 1 : 2
32. Kovář 2 : 2
38. Voráček 3 : 2
46. Simon 4 : 2
56. Darzinš 4 : 3
59. Voráček 5 : 3
Záznam online reportáže

Jan Švanda (Bratislava)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Dva inkasované góly v první třetině české hokejisty do kolen nesrazily. Ve svém čtvrtém vystoupení na mistrovství předvedli v Bratislavě proti Lotyšům parádní obrat a po vítězství 6:3 učinili důležitý krok k postupu do čtvrtfinále. Dva góly a dvě asistence si připsal kapitán Jakub Voráček, který tak parádním způsobem oslavil narození syna Matěje.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Tři body jsou doma, Česko porazilo Lotyšsko.

Článek
Fotogalerie

Sestava národního týmu doznala oproti minulému duelu s Ruskem několik změn. Na střídačce se už objevil brankář Francouz, který kryl záda Bartošákovi. Češi nasadili do hry osm obránců, mezi nimiž nechyběl ani ve středu dopsaný Petr Zámorský. Ve druhé formaci se s Palátem a Vránou objevila posila z Dallasu Faksa. Zápas nezmeškal ani kapitán Jakub Voráček.

Češi začali slibně. V úvodu si vytvořili si tlak a šance se brzy dostavily. Faksa v přesilovce předložil puk mezi kruhy Řepíkovi, proti jeho střele však vymrštil pravý beton gólman Merzlikinš. Poté neuspěl ani Voráček s Palátem. A když neskóroval ani z dorážky Frolík, přišla studená sprcha. Na trestnou lavici postupně usedl za hrubost nejprve Tomáš Zohorna a po 35 vteřinách ho následoval za podrážení Moravčík. Lotyšům pak stačilo pouhých šestadvacet sekund, aby dvojnásobnou přesilovku využili. Po pěkné přihrávce Darzinše zacílil do poloodkryté branky Indrašis. Stejný hráč mohl brzy zvýšit, tentokrát ale narazil na Bartošáka. Češi byli zaskočení, jenže záhy bylo ještě hůř.

Jakub Voráček se k týmu vrátil těsně před zápasem. Pak v duelu s Lotyšskem zazářil.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Zámorský inkasoval za vlastní brankou dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí a soupeř v početní výhodě znovu udeřil. Krásnou individuální akci předvedl Darzinš. Ve vlastním obranném pásmu převzal puk, elegantně se prosmýkl mezi několika protihráči a své úchvatné sólo dokončil precizním bekhendovým blafákem. Češi se obtížně probíjeli do šancí a odehráli dosud nejhorší třetinu na turnaji, i když v samém závěru mohli korigovat skóre Kubalík s Voráčkem.

Opařeným Čechům však výrazně pomohla 22. minuta, respektive zákrok Bičevskise na Řepíka, za který útočník Mountfieldu HK obdržel trest na pět minut plus do konce utkání. Češi v přesilovce dlouho hledali návod, jak vyzrát na lotyšského brankáře. Řepíkovu tutovku zázračně zlikvidoval Merzlikinš, hala však nadšením o chvíli později přece jen vybuchla. Hronek napřáhnul a tvrdou ranou od modré rozvlnil síť. Tým tím polil živou vodou a začaly se dít velké věci. Tomáš Zohorna nejprve po tlaku netrefil zívající prázdnou branku, pak ale dostal puk Kovář a chytrou střelou k tyči srovnal!

Čeští hokejisté otočili zápas s Lotyšskem a udělali důležitý krok k postupu do čtvrtfinále

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Bouřlivé publikum hnalo Čechy za dalším gólem a ten přišel ve 38. minutě. Voráček propasíroval kotouč do sítě a hala byla na nohou. Když se pak před brankou prosadil ještě Vrána, odcházeli Češi do kabin v ohromné euforii.

Tu zkraje třetí třetiny umocnila pátá trefa. Voráček našel Simona, který nedal lotyšskému brankáři šanci. Lotyši se ještě snažili utkání zdramatizovat, ale sparťan Roberts Bukarts rozezvučel horní tyč a Bartošák pak zneškodnil pokus jeho bratra Rihardse.

V závěru ještě nebezpečně pálil Hynek Zohorna, síť však rozvlnil na druhé straně v přesilovce dělovkou Darzinš. Poslední slovo měl Voráček, který zpečetil střelou do prázdné branky triumf 6:3. Těsně před koncem se na ledě jiskřilo, trest na pět minut a do konce zápasu ještě vyfasoval Freibergs.

Dalším protivníkem národního týmu budou v pátek od 20.15 hodin Italové.

Zápas MS, skupina B (Bratislava)
Česko - Lotyšsko 6:3 (0:2, 4:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 26. Hronek (Voráček), 32. Jan Kovář (Palát, Zámorský), 38. Voráček (Simon, Hronek), 39. Vrána (Faksa, Gudas), 46. Simon (Voráček, Frolík), 59. Voráček (Frolík, Simon) - 7. Indrašis (Darzinš, Cibulskis), 14. Darzinš (Balcers, Cibulskis), 56. Darzinš (Cibulskis). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tufts - Oliver (oba USA), Goljak (Běl.). Vyloučení: 7:2, navíc Bičevskis a Freibergs (oba Lotyšsko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:3. Diváci: 9084.
ČR: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Zámorský, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Palát - Řepík, Jan Kovář, D. Kubalík - H. Zohorna, T. Zohorna, Jaškin. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, Freibergs, Cibulskis, A. Kulda, Galvinš, Balinskis, od 41. navíc Zile - Darzinš, Indrašis, Rihards Bukarts - Balcers, Blugers, Meija - Roberts Bukarts, Keninš, Batna - Gegeris, Bičevskis, Marenis - Dzierkals. Trenéři: Bob Hartley, Artis Abols a Jacques Cloutier.

Babyboom v české reprezentaci. Po Patriku Bartošákovi spěchal k porodu i Jakub Voráček

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Reklama

Související témata: