Hlavní obsah

Kluby stále bojují s hokejovým svazem. Podaly stížnost na ÚOHS

Rozhodnutí o zúžení hokejové juniorské extraligy vyvolalo před pár týdny velké emoce. Hokejové kluby Vsetína, Přerova a Havířova v polovině dubna vyzvaly vedení svazu v čele s jeho prezidentem Tomášem Králem k rezignaci. V pondělí podaly stížnost k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pro porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a na to navazující Žádost o nařízení předběžného opatření. Kluby se domáhají zrušení rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který je administrativní cestou vyřadil z nejvyšší soutěže juniorů pro nadcházející sezonu 2019/2020.

Foto: www.hc-vsetin.cz

Junioři Vsetína nyní musí přemýšlet nad svojí budoucností.

Článek

„Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí o vyřazení našich tří klubů je kartelovým deliktem," říká jednatel VHK Robe Vsetín Daniel Tobola. Došlo totiž k tzv. zakázané dohodě, tedy porušení jednoho z klíčových paragrafů zákona o ochraně hospodářské soutěže, neboť jednání ČSLH obsahuje nedovolené prvky „rozdělení trhu", „diskriminační praktiky" a „skupinový bojkot".

„Žádáme proto ÚOHS, aby ze své úřední moci vydal předběžné opatření. To je cesta, jak situaci v juniorském hokeji vrátit do normálního, spravedlivého stavu," vysvětluje Tomáš Pluháček, jednatel HC Zubr Přerov.

Vyjádření prezidenta hokejového svazu Tomáše Krále z 18. dubna
Prohlášení beru na vědomí. U těchto tří klubů mě nepřekvapuje, opakovaně totiž demonstrují neznalost stanov a základních řádů ČSLH. Úkolem ČSLH je hájit zájmy hokeje jako celku a výkonný výbor se řídí zájmy a rozhodnutím většiny, nikoliv tří klubů. Prohlášením se zabývat nebudeme, protože všechny postupy a procedury pro podobné případy jsou podrobně popsány ve svazové legislativě. Doporučuji, aby si ji v těchto třech klubech nejdříve prostudovali.

"Protiprávní jednání svazu nám působí škody jak v ekonomické, tak ve sportovní oblasti. A tomu nelze nečinně přihlížet, a proto žádáme ÚOHS, aby toto jednání zastavil," dodává Jaroslav Mrowiec, president AZ Residomo Havířov.

Všechny tři kluby již začátkem dubna 2019 podaly své podněty k arbitráži ČSLH. Kluby Havířova, Přerova a Vsetína vyčíslily ztráty vzniklé administrativním zásahem ČSLH na 10 milionů korun za jednu sezonu.

Je to šílenost. Rozhodnutí hokejového svazu je nebezpečné, zní ze Vsetína, Havířova a PřerovaVideo: Sport.cz

Jak by měly vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

Reklama

Související témata: