Hlavní obsah

Ostrava - Slavia 0:2Penalta a Masopustova pojistka pomohly Slavii k poháru i double

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Souček (penalta) 0 : 1
78. Masopust 0 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Spanilou jízdu letošní sezonou završili fotbalisté Slavie ziskem MOL Cupu, takže po 77 letech slaví double. Naposledy totiž podobného triumfu dosáhli v roce 1942, ještě v dobách protektorátu Čechy a Morava. Tentokrát porazili na neutrálním stadionu v Olomouci Součkovou brankou z přísně nařízené penalty a Masopustovou gólovou pojistkou po přestávce ostravský Baník 2:0 a k mistrovskému titulu, který slavili shodou okolností v neděli po ligové konfrontaci se stejným soupeřem, přidali i domácí pohár.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté pražské Slavie slaví po výhře ve finále MOL Cupu s cennou trofejí.

Článek
Fotogalerie

Fandové Slavie jdou v Olomouci na finále poháru

Tah to byl od ostravského kouče hodně překvapivý. „Dal jsem na doporučení trenéra gólmanů," vysvětloval Bohumil Páník, proč v pohárovém finále poslal mezi tyče Budinského místo rutinéra Laštůvky.

Rada to byla dobrá, neboť Budinský v úvodních dvaadvaceti minutách zlikvidoval hned tři slibné příležitosti, do kterých se mistrovská Slavia dostala. Nejdřív si věděl rady s hlavičkou Součka, poté vytáhl střelu hlavičkujícího Škody, ve 22. minutě se přímo zaskvěl, když zlikvidoval ránu Bořila.

Pokutový kop a červená pro Baroše

Osm minut před přestávkou však byl i Budinský bezmocný. Aby ne, když se pokutového kopu ujal neomylný slávistický exekutor Souček a tvrdou střelou po zemi umístěnou k tyči mu nedal šanci. Ztrestal tak Procházkovu hloupost, neboť ostravský stoper si při centru z rohového kopu sáhl rukou na Ngadeua, který se dostal při výskoku nad něho.

I za pouhé sáhnutí však Ardeleanu nařídil penaltu. Jeho verdikt hráče Baníku pochopitelně dopálil, Baroše sedícího na lavičce mezi náhradníky ze všech nejvíc. Vydal se za rozhodčím na hřiště, slova nevolil a dostal okamžitě červenou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie, čerství vítězové MOL Cupu, na Andrově stadionu v Olomouci. S trofejí trenér Jindřich Trpišovský.

Pro Baník dva tvrdé direkty během okamžiku. Zvláště když rozehrál s Pražany, v jejichž sestavě udělal trenér Trpišovský v porovnání s nedělním vzájemným ligovým kláním hned čtyři změny, vyrovnanou partii a po akci tria Fillo, Kuzmanovič, Fleišman měl ke gólu také blízko.

Slavia pomohla Jablonci i Spartě
Pohárovým triumfem pomohla Slavia hned dvěma týmům, které skončily v ligové tabulce za ní. Jablonec má díky završenému double sešívaných zaručenou účast v kvalifikaci Evropské ligy. Slávistické pomoci si ale cení i Sparta. Triumf Slavie v kombinaci s vítězstvím Arsenalu ve finále Evropské ligy jí může vynést jistotu skupiny Evropské ligy. Pátý celek ligové nadstavby, kterým bude Ostrava nebo Liberec, pak bude muset podstoupit domácí kvalifikaci o pohárovou Evropu s lepším týmem z dvojice Mladá Boleslav - Zlín.

Přesto se z nich Páníkovi svěřenci ještě před přestávkou zmátořili a slávistický odchovanec v dresu Baníku Hrubý měl po závaru v šestnáctce Slavie na noze vyrovnání. Bránu však přestřelil, a protože Budinský vzápětí zlikvidoval Frydrychovu dělovku, pořád ostravští fotbalisté žili a mohli doufat.

Na fotbal už prostor nebyl

Po půli se snažili, aby jen u doufání nezůstalo, jenže v nervózní atmosféře přinášející bezpočet faulů už na fotbal prostor nebyl. Slavia si vedení hlídala a čekala na případnou příležitost... Po hodině hry se jí dožadovala, ale za reklamovanou ruku Filla už sudí pokutový kop nenařídil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Atmosféra ve finále MOL Cupu na Andrově stadionu v Olomouci odpovídala významu zápasu.

Baník tak mohl bojovat a dál se pokoušet o vyrovnání, jenže lopota to byla marná. A od 78. minuty už zbytečná, neboť Masopust přetavil parádní Královu přihrávku rutinérsky v druhý gól, jímž Pražanům pojistil vítězství.

Slavia tak zopakovala loňský pohárový triumf a slaví double. Primát ligový i pohárový.

Finále fotbalového poháru MOL Cupu:
Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 37. Souček z pen., 78. Masopust. Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Blažej. ŽK: Procházka - Škoda, Traoré, Masopust, Kolář, Bořil. ČK: 38. Baroš (Ostrava - mimo hřiště). Diváci: 11 661.
Ostrava: Budinský - Pazdera (46. Granečný), Šindelář (72. Diop), Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jánoš, Holzer - Kuzmanovič (81. Šašinka). Trenér: Páník.
Slavia: Kolář - Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Traoré (54. Král) - Masopust, Hušbauer (73. Olayinka), Zmrhal - Škoda (83. Kúdela). Trenér: Trpišovský.

Reklama