Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 1:0Jablonec odstřihl svého největšího konkurenta od Evropy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Holeš 1 : 0
Záznam online reportáže

Liberec si v příští sezoně evropské poháry nezahraje. V 51. podještědském derby prohrál v Jablonci 0:1 a v lize končí na šestém místě. Pátá příčka zaručující kvalifikaci o Evropu s Mladou Boleslaví patří definitivně Ostravě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonečtí fotbalisté slaví gól v derby s Libercem.

Článek

Modrobílí utrpěli první vážnou ztrátu ještě před startem duelu, když jen na lavičce kvůli lehčímu zdravotnímu problému zůstal jeho nejlepší střelec Libor Kozák. To na druhé straně se na střídačce poprvé po operaci srdce objevil stoper David Lischka.

Slovan zahrozil hned po devadesáti vteřinách hry, kdy spálil tutovku Kozákův zástupce Jan Pázler. K míči se se štěstím dostal Erik Micovčák a přečíslení vyřešil skvěle. Pázler běžel po jeho nahrávce sám na gólmana Jana Hanuše, jenže v tutovce mířil těsně vedle pravé tyče.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Roman Potočný z Liberce během derby s Jabloncem.

To však bylo ze strany Liberce v prvním poločase prakticky vše. Na jeho konci ještě střílel z hranice šestnáctky znovu Pázler, Hanuš vyrazil.

Jinak však jablonečtí svého velkého rivala přehrávali, hrálo se převážně na hostující polovině. Na rohové kopy domácí vyhráli v první části 5:0, na střely na branku 4:1. Vytvořili si i několik dobrých střeleckých pozicí. V 8. minutě pálil Michal Trávník, v 10. Kratochvíl, Filip Nguyen svůj svátek oslavil dvěma dobrými zákroky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jakub Považanec z Jablonce a Roman Potočný z Liberce v podještědském derby.

První poločas skončil stejným výsledkem jako předchozí dvě Podještědská derby, tedy 0:0. Vůbec první gól v zápasech mezi Libercem a Jabloncem v této sezoně tak vstřelil krátce po přestávce Tomáš Holeš, který míč po nedůrazu v hostující obraně protlačil za záda gólmana Nguyena.

Zelenobílí mohli náskok navýšit. V 53. minutě se ocitl sám před Nguyenem Martin Doležal hrající dvoustý ligový zápas. V tutovce ještě nahrál před prázdnou branku Kratochvílovi, jenže ten v pádu odkrytou branku vysoko přestřelil.

Liberec věděl, že musel vstřelit alespoň jeden gól, neboť k pátému místu potřeboval uhrát více bodů než Ostrava v Plzni, která o přestávce nad Baníkem vedla 1:0. Slovan v derby gól vstřelit nedokázal ani na třetí pokus, přestože do hry se v 69. minutě dostal i Kozák. V 86. minutě však nastřelil jen tyč. V závěru se hosté hnali za vyrovnáním, Jablonec však čisté konto uhájil a sezonu zakončil se skalpem svého největšího rivala.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
FK Jablonec - Slovan Liberec 1:0 (0:0)
Branka: 47. Holeš. Rozhodčí: Pechanec - Nádvorník, Leška - Hrubeš (video). ŽK: Holeš - Potočný. Diváci: 3410.
Jablonec: Hanuš - Holeš, Kubista, Břečka, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávník (56. Pilík), Považanec (90. Lischka), Vatajelu (75. Pleštil) - Doležal. Trenér: Rada.
Liberec: Nguyen - Fukala (69. Kozák), Kačaraba (46. Karafiát), Mara, Hybš - Breite, Micovčák (51. Micovčák) - Potočný, Sýkora, Oscar - Pázler. Trenér: Hornyák.

Reklama

Související témata: