Hlavní obsah

Tak už ho mají. Sparta představila nového trenéra Jílka. Nechá si Kangu?

Praha
Aktualizováno

Letenská tajenka byla dnes po poledni vyřešena. Fotbalová Sparta představila nového trenéra, který převezme štafetu po dočasném kouči Michalu Horňákovi. Potvrdily se zákulisní informace, že jím je Václav Jílek z Olomouce, který byl podle sázkových kanceláří hlavním favoritem hned po odvolání Zdeňka Ščasného. Jílek už ve Spartě působil jako asistent, nyní dostal smlouvu na tři roky.

Představení nového trenéra fotbalové SpartyVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jakmile Sparta odvolala Ščasného, olomoucká Sigma s Václavem Jílkem promptně prodloužila smlouvu o dva roky. Samozřejmě mazaný tah Hanáků. Letenští museli vyhlédnutého kouče vyplatit, podle zákulisních informací za 6 milionů korun.

„Měl jsem jasná kritéria, trenéra jsem vybral podle jeho dosavadní práce, podle stylu, který je schopný vtisknout svému týmu. Šlo mi o to, aby souzněl s tím, jak bychom se jako Sparta chtěli prezentovat. Dal jsem si záležet na jeho výběru a jsem přesvědčený, že Václav Jílek je správnou volbou, že tady dlouho vydrží. Věřím, že to bude trenér, se kterým budeme úspěšní a který nás potáhne dopředu," vysvětluje svoji volbu sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Proč Tomáš Rosický ukázal na Václava Jílka?Video: Sport.cz

„Příchod do Sparty vnímám jako velkou příležitost a velkou výzvu. Nejen pro mě, ale i pro celý realizační tým, který vytvoříme, a v neposlední řadě i pro hráče. Věřím, že budeme úspěšní," doufá Jílek.

"Sportovní cíl Sparty je daný historicky - titul, poháry. Hlavní je teď ale první krok, postavit silný tým a vybudovat silnou organizační strukturu. Jasně si určit míru kompetencí lidí, kteří se kolem týmu pohybují. Díky této vizi jsem do Sparty šel," avizuje kouč.

Sparta má za sebou druhou bídnou sezonu. V lize skončila třetí. "Budeme dělat maximum, abychom pozvolnou cestou a postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o něco před námi," uznává Jílek sílu mistrovské Slavie a druhé Plzně.

Jedním z jeho asistentů bude Jiří Saňák, na vytvoření kompletního realizačního týmu se pracuje.

Sparta už by neměla na pohárovou Evropu čekat, říká JílekVideo: Sport.cz

Sparta již také představila dvě posily pro novou sezonu. Z Liberce přišel zkušený útočník Libor Kozák, ze švédského Malmö pak mladý norský obránce Andreas Vindheim.

Najdou společnou řeč s Kangou?

Na dalším doplnění kádru se pracuje. Vzhledem k dlouhodobému zranění kapitána Bořka Dočkala se klub zaměřuje také na získání středního záložníka, kterým by mohl být reprezentant Michal trávník z Jablonce.

Tříletá smlouva? Vyjadřujeme tím důvěru trenérovi, říká RosickýVideo: Sport.cz

Zajímavé bude, jak se nový kouč postaví ke svéráznému Afričanovi Kangovi...

„Pokud trenér nemá osobní zkušenost s hráčem, je složité říkat něco dopředu. Kangu vnímám minimálně jako kontroverzního hráče, tak působí na veřejnost. Musím ale projít vztahem trenér - hráč na hřišti, což je pro mě hodně důležité. Dovedu si hru Sparty představit s Kangou i bez Kangy. Jak se bude náš vztah vyvíjet, určí první týdny," naznačuje Jílek.

Reklama

Související témata: