Hlavní obsah

Bém: S případnou olympiádou bude muset souhlasit i vláda

PRAHA

S případným konáním letních olympijských her v České republice bude muset souhlasit i vláda. Už v červnu nebo v létě by měl kabinet projednat nezávaznou informaci o úsilí města Prahy získat pořadatelství her pro rok 2016. Hlavní verdikt vlády by měl přijít příští rok, řekl v Otázkách Václava Moravce České televize pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Článek

"Klíčové rozhodování i vlády, protože samozřejmě město si nemůže dovolit organizovat olympiádu bez elementárního souhlasu české vlády, tak toto rozhodnutí přijde někdy v roce 2008," uvedl Bém. Ve stejném roce Mezinárodní olympijský výbor rozhodne, která z uchazečských měst se stanou oficiálními kandidáty. Konečný verdikt o pořadateli padne v říjnu 2009.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že na olympiádě by se měla shodnout celá politická scéna. Stejně jako další politici, odborníci i pozorovatelé soudí, že prvním termínem, kdy by Praha mohla být ve své snaze úspěšná, je až rok 2020. Nikdo neví, kdo tehdy povede metropoli a jaká bude vládní koalice, řekl Sobotka.

Pokud referendum, tak celostátní

Bém se opět postavil proti pražskému referendu o pořádání her. Pokud by se mělo všelidové hlasování konat, mělo by být podle něho celostátní, protože olympiáda by byla i v dalších krajích.

"Pokud bude převládat a sílit názor veřejného mínění, že česká veřejnost chce referendum, tak až se staneme městem kandidátským v roce 2008 nebo 2009, tak nevylučuji, že se nakonec k referendu odhodláme," uvedl primátor, který ale dává přednost informování veřejnosti. Sobotka si dovede představit, že sociální demokraté s referendem o olympiádě přijdou.

Investice do infrastruktury země potřebuje 

Podle tři roky staré ekonomické studie by olympiáda stála asi 136 miliard korun. V celkovém součtu, tedy i s předpokládaným zvýšením hrubého domácího produktu, by přinesla zisk 25 miliard. Nepřímé nutné náklady do dopravní a jiné infrastruktury by činily podle studie dalších skoro 488 miliard korun. Česká republika však tyto investice potřebuje i bez olympiády.

Sobotka se obává, že investice jsou "hodně do betonu". "Jsou to takové ty staré investice 20. století a já si myslím, že v 21. století bychom měli veřejné peníze investovat do podpory vzdělávání a do vědy a výzkumu," řekl.

O tom, že se česká metropole bude moci ucházet o pořádání letních her v roce 2016, rozhodla v úterý městská rada. Příští čtvrtek to ještě musejí potvrdit zastupitelé. Očekává se, že budou souhlasit.

Reklama

Související témata: