Hlavní obsah

Šílenství před stadionem! Lidé křičeli bolestí, bál jsem se, že tam zemřu, říká anglický fanoušek

Guimaraes
Aktualizováno

Bylo to drama do poslední minuty. Semifinále fotbalové Ligy národů mezi Nizozemskem a Anglií muselo rozhodnout až prodloužení, po kterém se z postupu radoval domácí tým Oranjes (3:1). Skutečný horor se však odehrál mnohem dříve před stadionem. A šlo o život. Vstupu anglických fanoušků totiž zabránily porouchané turnikety. "Vznikla obrovská panika, bál jsem se, že tam zemřu," popisoval děsivé chvíle jeden z příznivců.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Anglie podporují svůj tým (ilustrační foto).

Článek

Do začátku ostře sledovaného zápasu mezi Nizozemskem a Anglií v portugalském městě Guimaraes zbývaly poslední desítky minut a stovky nedočkavých anglických fanoušků se tlačily u vstupních bran.

Automatický systém, který vpouští fanoušky na stadion, se však zablokoval. Na nefunkční turnikety se nahrnuly stovky lidí, což vyústilo v následnou tlačenici a paniku. Dostupné záběry ukazují křičící fanoušky, z nichž někteří volají o pomoc.

"Na stadionu je v provozu nový online systém prodeje vstupenek, který funguje na základě bluetooth. Až dosud šlo všechno bezchybně, bohužel ve čtvrtek večer systém selhal a turnikety se zablokovaly," popisoval situaci jeden z anglických fanoušků Carl Davies pro britská média.

Panika a boj o život

Celý systém zkolaboval a zablokoval turnikety krátce před zápasem na patnáct minut, to však stačilo, aby vyvolal v davu příznivců tlačenici a následnou paniku.

Celé situaci příliš nepomohli ani policisté, kteří ve snaze zabránit tlačení fanoušků na nefunkční turnikety, jen zvýšili tlak na fanoušky v předních řadách, na které se natlačili další. "Nemohl jsem dýchat, má žebra byla úplně modrá, bylo to hrozné, lidé křičeli bolestí, bál jsem se, že tam zemřu," popisuje drama další z fanoušků.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Quincy Promes (uprostřed) překonává anglického brankáře Jordana Pickforda a střílí v prodloužení třetí gól Nizozemců v semifinále Ligy národů.

V prohlášení UEFA k nešťastné události se píše. "Turnikety u některých vstupů na stadion fungovaly pomaleji než obvykle. Celou situaci navíc výrazně zhoršil pozdní příchod fanoušků na stadion, což vedlo k jejich přetížení."

Pořadatelé zavřeli brány

Situace se dle další svědků ještě zhoršila poté, kdy pořadatelé zavřeli dvě vstupní brány, čímž zvýšili tlak na zbývající a navíc nefungující vstupy. Následnou paniku dle některých z nich vyvolali i policisté, kteří údajně použili na část příznivců i obušky.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Útočník anglické reprezentace Marcus Rashford v souboji s nizozemskou přesilou.

Policie se snažila situaci vyřešit částečným otevřením jednoho z vchodů a vpuštěním asi osmi set fanoušků, kteří již prošli kontrolní prohlídkou. Ani to však nestačilo. V době, kdy zápas začal, tak zoufalí pořadatelé otevřeli i předtím zavřené brány a vpustili Angličany bez kontrol na stadion.

"Něco takového jsem v životě nezažil. Bylo to naprosto příšerné. Lidé se tlačili před vchody a nemohli dál. Na ně se valily další davy a bylo to furt horší. Budeme žádat vysvětlení, proč se to stalo," psal další z fanoušků na sociální sítě.

Zranění i v Německu

Krev tekla i ve vzdáleném Německu. To sice v semifinále Ligy národů scházelo, stejně ale propukly fanouškovské vášně. V Düsseldorfu se během sledování televizního přenosu duelu mezi Anglií a Nizozemskem popraly zhruba čtyři desítky britských fanoušků. Německá policie jich ve čtvrtek 16 zadržela.

Angličané, mezi nimi fanoušci Newcastlu a Evertonu, se poprali v historickém centru Düsseldorfu. Policie ve zprávě uvedla, že se bili židlemi, stoly, půllitry a lahvemi piva. Čtyři lidé museli být ošetřeni.

Reklama

Související témata: