Hlavní obsah

Srbský kouč to zabalil, na Džudovičovi je, aby Černohorce zachraňoval. A to nemá na Čechy dobré vzpomínky

Na Čechy tedy zrovna dobré vzpomínky nemá. Když šlo před osmi lety Černohorcům v baráži s českou fotbalovou reprezentací o postup na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině, nastoupil Miodrag Džudovič v obou zápasech. V Praze skousával prohru 0:2, v domácí odvetě v Podgorici porážku 0:1, takže se musel smířit s tím, že představa o premiérové účasti Černohorců na evropském šampionátu zůstane fikcí. A teď aby reputaci napravoval. Aby v momentě, kdy srbský kouč Ljubiša Tumbakovič od národního týmu Černé Hory prchnul a on povýšil na jeho místo, uhrál v pondělní olomoucké konfrontaci s Čechy lepší výsledek než jako hráč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Pekhart (vlevo) přehazuje míč přes Miodraga Džudoviče z Černé Hory v barážovém střetnutí o EURO 2012.

Článek

Těžký úděl pro devětatřicetiletého Džudoviče.

„Na to, co co jsem zažil jako hráč, jsem okamžitě zapomněl, jakmile jsem se vydal na trenérskou dráhu. Jinak to ani nejde," nepřipouští před kvaliikačním duelem o EURO 2020, že by ho vzpomínky na minulost a prohry s tehdejším Bílkovým týmem strašily.

„Navíc jsem u reprezentace už pět let členem realizačního týmu," připomněl, že povýšení do role zastupujícího trenéra, jak ho Černohorci oficiálně titulují, bylo celkem logické.

Zvláště, když o funkci hlavního trenéra přišel v pátek nejen Srb Ljubiša Tumbakovič, ale i jeho krajan Aleksander Jankovič, který mu dělal prvního asistenta.

Foto: Sport.cz

Ljubiša Tumbakovič, teď už srbský extrenér Černé Hory.

Oba totiž až v rozehrané kvalifikaci přišli na to, že Černá Hora hraje ve skupině A s Kosovem, které jejich rodná vlast neuznává za oficiální samostatný stát na mapě Evropy.

Proto v pátek v Podgorici odmítli usednout na lavičku černohorské reprezentace. Proto skončili a Džudovič povýšil na jejich místo.

„Zapomněli jsme na to, co se s v minulých dnech stalo, ba naopak - po zmiňovaných událostech je atmosféra v týmu výborná," ujišťuje záložník Černohorců Marko Vešovič, že páteční dění kolem národního týmu hráče nijak nepoznamenalo.

I zastupující trenér Džudovič tomu věří.

„Situace sice Černou Horou otřásla a měla vliv na zápas s Kosovem, který jsme chtěli vyhrát," připouští. „Nakonec jsme ale naštěstí situaci zachránili a remizovali a já v pondělí udělám vše proto, abych byl jako trenér proti Čechům úspěšnější, než tomu bylo, když jsem ještě hrál. A to přesto, že Češi jsou samozřejmě favority."

Reklama

Související témata: