Hlavní obsah

Raketový muž létal v Dolomitech. Z jeho kousku se doslova tají dech

Tváří v tvář smrti. Švýcarský nadšenec Yves Rossy o víkendu na svém vynálezu „jet-wing“ pokořil italské Dolomity. Ze záběrů, které byly pořízeny během jeho extrémního letu, se tají dech. Devětapadesátiletý bývalý stíhací pilot švýcarského letectva při pokusu dosáhl rychlosti 172 km/h.

Raketový muž v DolomitechVideo: sntv

 
Článek

Yves Rossy je bývalý vojenský stíhací pilot, vynálezce a letecký nadšenec, který sestrojil takzvaný „jet-wing", což je pevné křídlo poháněné pomocí tryskových motorů. S tímto parádním strojem může Rossy ve vzduchu dosahovat neuvěřitelných rychlostí i vzdáleností.

O víkendu Rossy své křídlo opět připevnil na záda a předvedl dechberoucí podívanou v italských Alpách, během níž na svém stroji dosáhl rychlosti 172 km/h. Cílem akce bylo získat pozornost pro závod HERO Extreme Biking World Series, který se uskuteční v roce 2020 v Dubaji.

Raketový muž, jak je odvážný konstruktér někdy po zásluze přezdíván, předvedl v minulosti se svým strojem několik adrenalinových kousků. Rossy je například prvním člověkem, který přeletěl pomocí tryskového pohonu a s pevným křídlem na zádech kanál La Manche.

Reklama

Související témata: