Hlavní obsah

Chcete hrát poháry? Tak cestujte! Středočeši mají jistou nákladnou misi

Praha

Žádné velké haló se v šatnách obou klubů rozhodně neozývá. Fotbalisté Jablonce se ve 2. předkole Evropské ligy utkají s arménským Pjunikem Jerevan nebo severomakedonským celkem Škupi Skopje. Mladá Boleslav vyzve kazašský tým Ordabasy Šymkent nebo gruzínské Torpedo Kutaisi. Los v sídle UEFA v Nyonu tak připravil českým zástupcům neznámé, většinou však hodně vzdálené soupeře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Petr Jiráček (vpravo) uniká s míčem dvojici hráčů Pjuniku Jerevan v utkání z roku 2011.

Článek

První zápasy 2. předkola se hrají 25. července. Jablonec začne venku, Mladá Boleslav doma. Odvety přijdou na řadu o týden později 1. srpna.

Chudáci Středočeši. Aby kvůli složitému cestování hned od začátku počítali s finanční ztrátou.

„Chtěli jsme hrát evropský pohár, a tak jsme museli počítat i s možností, že budeme cestovat do hodně vzdálených destinací. Bude to pro nás ekonomicky náročná cesta," přemítá na klubovém webu Josef Dufek, prezident Středočechů. „Los musíme respektovat a na soupeře se dobře připravit. Věřím, že šanci na postup máme proti každému z dvojice protivníků," dodává.

Torpedo Kutaisi skončilo v minulé sezoně domácí soutěže třetí. V ročníku 2002/2003 se utkalo ve 2. předkole Ligy mistrů se Spartou, která vyhrála 2:1 a 3:0. Šymkent obsadil v lize čtvrtou pozici a na český celek dosud nenarazil.

„Zajímaví soupeři s jiným pojetím fotbalu a jinou hráčskou mentalitou, než jsme zvyklí z domácí ligy. Těšíme se moc a cílem samozřejmě bude postup do dalšího předkola," ujišťuje trenér Jozef Weber.

Nic jednoduchého, varuje Rada

Jablonec se namlsal loni, kdy si premiérově zahrál základní skupinu Evropské ligy. Teď ho také čekají zrádná předkola.

Pjunik Jerevan obsadil v domácí soutěži druhou příčku. V sezoně 2011/2012 ve 2. předkole Ligy mistrů narazil na Plzeň, se kterou prohrál 0:4 a 1:5. Škupi, která se v evropských pohárech s žádným českým mužstvem dosud nestřetla, byla v lize čtvrtá.

„Je to pro nás neznámá. Pjunik se ale často objevuje v předkolech. Musíme je sledovat teď v prvním předkole, připravit se na ně. Získáme o soupeřích informace a nemůžeme nikoho podcenit. České týmy se přesvědčily, že s mužstvy z těchto destinací nikdy není nic jednoduchého," upozorňuje na klubovém webu trenér Petr Rada.

Reklama