Hlavní obsah

Byl jsem pozorným Guardiolovým studentem, řekl po převzetí Anderlechtu Kompany

Kapitán belgické fotbalové reprezentace a vítěze Premier League Manchesteru City, třiatřicetiletý Vincent Kompany, v úterý v podvečer převzal nejslavnější belgický klub RSC Anderlecht Brusel. Domů se vrátil po třinácti letech, z nichž jedenáct strávil v Citizens a dvě před tím odehrál v Hamburku, odkud přestoupil do Premier League. V Anderlechtu bude zastávat funkci hrajícího trenéra.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vincent Kompany na tiskové konferenci v roli nového hrajícího trenéra Anderlechtu.

Článek

Kompany, který odmítl nabídku na prodloužení smlouvy v Citizens i další anglické zájemce, se netají tím, že nemá trenérské zkušenosti, ale za to absolvoval tři ročníky Guardiolovy trenérské univerzity.

„Bylo to opravdu, jako když každý den chodíte na univerzitu. Pep Guardiola vysvětloval vše naprosto jasně, hned jsme všechno i zkoušeli a pak uváděli do herní praxe. Má propracované sebemenší detaily. Základem je systém, který praktikoval už v Barceloně a později v Bayernu, ale hodně ho zdokonalil, zmodernizoval, vymodeloval na konkrétní hráče, které měl k dispozici. Je velice variabilní. Úspěchy, kterých dosáhl i v Citizens, mluví za vše. Vždyť letos jsme získali v Anglii titul a oba domácí poháry. Rozhodně nejsem Guardiola, ani bych si nedovolil s ním srovnávat, ale myslím si, že jsem byl dobrým a pozorným studentem a hodně jsem se naučil," citují Kompanyho belgické servery.

Anderlecht, kam Kompany odešel zadarmo, převzal v tíživé situaci. Čtyřiatřicetinásobný belgický šampión skončil v tabulce základní části čtvrtý, ale v té nadstavbové o titul až šestý a poprvé po šestapadesáti letech si nezahraje v evropských pohárech. Navíc byl klub vyšetřován policií kvůli praní špinavých peněz.

„Anderlecht prožil těžkou sezónu, ale já jsem přesvědčený, že už v té následující může získat titul a dokáže být lepší než pět týmů, které skončili letos nad ním. Nebude to lehké, Anderlecht však má pořád velkou sílu. Chce to udělat pár změn v kádru a nastavit herní systém, který bude posazený na hráče, kteří budou k dispozici. Rozhodně si nehodlám vybírat mezi pohledným, ofenzívním fotbalem a taktickým bojem o titul, chci obojí. Jsem přesvědčený, že to zvládneme. Nepřišel jsem do Bruselu pro druhé místo," zdůraznil dnes už legendární belgický stoper.

Reklama

Související témata: