Hlavní obsah

Nepomohlo, zda hrál vpředu s Tettehem nebo sám. Ani s Kozákem Sparta góly nedává

Praha

Přišel na Letnou, aby potvrdil renomé snajpra, jenomže ani s Kozákem v útoku Sparta góly nedává. V přípravných střetnutích během rakouského soustředění vstřelila jeden jediný, takže i kouč Václav Jílek si před startem ligy a blížícím se vstupem na evropskou pohárovou scénu na mizernou produktivitou stěžuje. „Přisuzuji to i náročném programu, který během kempu na hráče doléhal. Často nám v koncovce chyběla vteřina, jindy dělil hráče od míče metr či pár centimetrů,“ doufá, že v soutěžních zápasech zúročí jeho noví svěřenci nabízející se příležitosti přece jen lépe.

Foto: sparta.cz

Od zkušeného Libora Kozáka si Sparta hodně slibuje.

Článek

I od Libora Kozáka, který se upsal Spartě na dva roky, to očekává. Nebo právě od něho. Vždyť třicetiletý útočník, který má za sebou štace v římském Laziu, Brescii, Bari, Livornu, ale třeba i v anglické Aston Ville, představuje největší posilu pro sparťanskou ofenzivu.

„Góly naší hře chybí. Samozřejmě je to o práci celého mužstva v ofenzivě, ale vím, že se čekají hlavně od nás útočníků,“ uznává Kozák, že jeden gól ve třech přípravných utkáních v Rakousku je zatraceně málo. Sparta ho dala pouze Dynamu Moskva, s nímž remizovala 1:1, zatímco s rumunskou Kluží a rakouským LASK Linec prohrála 0:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Václav Jílek na lavičce Sparty.

„Šance jsme si přitom připravovali, ale přesně jak říká trenér, jednou chyběl metr, jindy mikrosekunda, takže je co zlepšovat.“

Přitom nový sparťanský kouč zkoušel v ofenzivě různé varianty. S Kozákem operujícím na hrotu útoku ve dvojici s Tettehem, nebo i s Kozákem osamoceným.

„Nedělá mi to problém, dovedu přepnout z jednoho módu na druhý. Hrát vpředu sám i ve dvojici. Zvláště když jsme s Tettehem dva typově odlišní útočníci, takže se nám spolu hrálo dobře,“ nepřipouští nová posila Sparty, že by mu Jílkovy varianty pro ofenzivu činily problém.

„Až čas a ostré zápasy ukážou, která z variant bude fungovat lépe a bude účelnější,“ je Kozákovi jasné, že teprve ligové zápasy a poté konfrontace v kvalifikaci o Evropskou ligu dají odpověď na otázku, která z variant je tou pravou.

Už nedělní střetnutí se Slováckem bude představovat první test. „A nebude rozhodně jednoduchý, protože proti Spartě se bude chtít každý soupeř ukázat. Hrajeme ale doma a budeme chtít vyhrát. Když předvedeme naši hru a budeme myslet pouze na svůj výkon, jsme schopni úvodní ligový zápas zvládnout,“ je si jistý Kozák, že Sparta zase začne střílet góly a bude vyhrávat.

Reklama

Související témata: