Hlavní obsah

Zlaté a stříbrné medaile v Tokiu budou vážit přes půl kilogramu

Zlaté a stříbrné medaile na olympijských hrách 2020 v Tokiu budou nejtěžší v historii letních olympiád, váží 556 a 550 gramů. Kompletní medailovou kolekci, kterou vytvořil Juniči Kawaniši, dnes představili japonští pořadatelé při ceremoniálu připomínajícím přesně rok do zahájení olympiády.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Zlatá mediale pro olympijské vítěze v Tokiu na LOH 2020.

Článek

Na výrobu medailí o průměru osm a půl centimetru byly použity recyklované kovy z téměř 79 000 tun mobilních telefonů a dalších malých elektronických zařízení, která se vybrala při sbírce po celém Japonsku. Dostalo se z nich 32 kilogramů zlata, tři a půl tuny stříbra a 2,2 tuny bronzu.

Na přední straně je řecká bohyně vítězství Niké, což je tradice u olympijských medailí vyžadovaná Mezinárodním olympijským výborem. Na zadní straně jsou olympijské kruhy a logo her v Tokiu. Vítězný design byl vybrán z více než čtyř stovek návrhů profesionálů i studentů. Na okraji medaile bude vyryta disciplína, za kterou byla udělena.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Představení medailové sady pro olympiádu v Tokiu 2020.

Zlaté medaile jsou vyrobeny ze stříbra a pozlaceny šesti gramy zlata. Čistě stříbrné jsou kovy za druhé místo. Bronzové medaile jsou z nerezové formy bronzu obsahující zinek.

Stužky jsou z recyklovaného polyesteru a design s japonskými a olympijskými motivy je vytvořen tak, aby nevidomí mohli pohmatem zjistit, o jakou barvu medaile se jedná.

Na olympijských hrách v Tokiu se za rok bude rozdělovat 339 sad medailí ve 33 sportech.

Reklama

Související témata: