Hlavní obsah

Průlomové utkání. Superpohár nabídne hned dvě premiéry

Istanbul/Praha

Už dnes večer dojde v Istanbulu k velké premiéře. Vůbec poprvé v mužském fotbale bude významný zápas v rámci evropských pohárů pískat žena. Konkrétně jde o francouzskou sudí Stephanie Frappartovou, která byla delegována na Superpohár, zápas mezi vítězem loňského ročníku Ligy mistrů Liverpoolem a vítězem Evropské ligy Chelsea.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Stephanie Frappartová během čtvrtfinálového utkání na nedávném MS žen. Francouzská rozhodčí se večer stane první ženou v historii, která pískala významný zápas mužů v rámci evropských pohárů.

Článek

Pětatřicetiletá Frappartová je již zkušenou rozhodčí, v červenci vedla duely na ženském mistrovství světa a od dubna řídí jako první žena v historii také zápasy ve francouzské nejvyšší soutěži.

Na hřišti večer nebude jedinou dámou - asistovat jí budou další Francouzka Manuela Nicolosiová a Irka Michelle O'Neillová. Tyto sudí jsou už sehranou trojicí, na nedávném MS žen řídily ve stejném složení i finálový zápas.

Foto: Alex Caparros, ČTK/AP

Tým sudích (zleva asistentka rozhodčí Michelle O'Neillová, čtvrtý rozhodčí Cüneyt Çakır, hlavní rozhodčí Stephanie Frappartová a asistentka rozhodčí Manuela Nicolosiová) během tréninku před Superpohárem UEFA.

Ze své velké premiéry ale francouzská rozhodčí nervózní není. „Mám už zkušenosti z Ligue 1 (nejvyšší francouzské ligy, pozn. red.), takže všechny ty pocity a emoce znám a vím, jak je zvládat a jak se na takovou událost připravit," cituje sudí server BBC Sport.

Kromě ženy v roli hlavní rozhodčí přinese večerní Superpohár ještě jednu premiéru: Vůbec poprvé budou mít sudí v rámci zápasu mezi vítězem Ligy mistrů a vítězem Evropské ligy k dispozici video.

Zápas mezi Liverpoolem a Chelsea začíná v 21:00.

Reklama