Hlavní obsah

Berdych - Seppi 6:1, 3:6, 6:3Paráda! Berdych se vrátil na kurty a už zase vítězí. Medveděv slaví v Cincinnati

Winston-Salem/Praha
Aktualizováno

Skvělá zpráva! Tenista Tomáš Berdych je zpátky ve hře a vítězí. Po vleklých problémech se zády se dal momentálně 103. hráč světa zdravotně dohromady a na turnaji ve Winston-Salemu vyhrál zápas úvodního kola. Berdych porazil Itala Adrease Seppiho 2:1 na sety. Ruský tenista Daniil Medveděv porazil ve finále v Cincinnati Belgičana Davida Goffina 7:6, 6:4 a získal první titul z turnaje série Masters.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berdych v akci (ilustrační foto)

Článek
Fotogalerie

Třiatřicetiletý Berdych dostal ve Winston-Salemu divokou kartu a absolvuje turnaj, který je generálkou na US Open. Poslední letošní grandslam začne o týden později. Vítěz třinácti podniků na okruhu ATP zvítězil v úvodním kole nad Italem Andreasem Seppim.

Za třiadvacet minut získal první set 6:1. Druhou sadu však vyhrál italský sok poměrem 6:3. V závěrečném dějství měl ale opět navrch český tenista. Vedl 3:0 a náskok již nepustil. Po hodině a 45 minutách pak mohl slavit postup do 2. kola. Se Seppim Berdych neprohrál už jedenáct let.

"Bylo to pro mne velice těžké období. Z lásky k tenisu jsem si ale dopřál ještě jeden pokus o návrat, dal jsem si čas na přípravu, snad odehraju pár zápasů tady i na US Open a pak uvidím. Nebyla to sice zrovna hezká výhra, ale vítězství se počítá," řekl český tenista na webu ATP.

Ve Winston-Salemu v Severní Karolíně startoval Berdych pouze jednou před sedmi lety a tehdy prošel do finále. Jeho dalším soupeřem v Severní Karolíně bude Srb Filip Krajinovič, který měl v úvodním kole volný los.

"Pokud bych byl připravený jako před touto sezonou, ale neměl dobré výsledky a pak přišla ta zranění, asi bych se k tomu stavěl úplně jinak. Asi bych tu teď nebyl," připustil držitel 13 titulů z okruhu ATP. "Já ale vím, že pořád můžu hrát dobrý tenis, pokud jsem fit a zdravý," věřil Berdych.

Budoucnost českého tenisty halila nejistota, zdravotní trable je opakovaně brzdily a tenista nevylučoval ani možný konec kariéry. Kvůli bolavým zádům předčasně ukončil poslední dvě sezony a letos od března absolvoval jediný zápas ve Wimbledonu. Proti Američanovi Tayloru Fritzovi však neuhrál ani set. Dlouholetý člen elitní desítky světového žebříčku je ale nyní zpátky a ukázal, že pořád umí vítězit.

"Pokud by se mi to stalo v začátcích kariéry, bylo by to frustrující. Je snazší se s tím popasovat, když už máte všechny ty zkušenosti. Prostě si užívám nové situace, které jsem nikdy v kariéře nezažil, snažím se najít cestu a beru to jako novou výzvu," dodal Berdych.

První triumf Medveděva

Ruský tenista Daniil Medveděv porazil ve finále v Cincinnati Belgičana Davida Goffina 7:6, 6:4 a získal první titul z turnaje série Masters. Korunoval tak úspěšný srpen, během něhož postoupil na třech turnajích za sebou do finále. Zatímco ve Washingtonu a v Montrealu poslední krok nezvládl, tentokrát už svou sbírku o pátou trofej rozšířil.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Ruský tenista Daniil Medveděv porazil ve finále v Cincinnati Belgičana Davida Goffina 7:6, 6:4 a získal první titul z turnaje série Masters

"Konečně se zúročila dřina, kterou do toho dávám. Nebylo by dobré prohrát tři finále v řadě, takže jsem šťastný," řekl v rozhovoru na kurtu. "V gamu na 5:3 už jsem měl křeče, poprvé za ty tři týdny. Pak jsem ale dal čtyři podání, která nezreturnoval, to bylo neuvěřitelné," popsal závěr zápasu.

Třiadvacetiletý Medveděv, který v semifinále vyřadil obhájce titulu Novaka Djokoviče, letos vévodí ATP Tour s 44 výhrami. O tři méně jich v sezoně nasbíral Španěl Rafael Nadal, který nastupující ruskou hvězdu porazil v předchozím finále v Montrealu. Ve Washingtonu Medveděv prohrál duel o titul s Australanem Nickem Kyrgiosem.

Tenisový turnaj mužů a žen v Cincinnati (tvrdý povrch):
Muži (dotace 6 735 690 dolarů)
Dvouhra - finále:
Medveděv (9-Rus.) - Goffin (16-Belg.) 7:6 (7:3), 6:4
Turnaj mužů ve Winston-Salemu (tvrdý povrch, dotace 807 210 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (ČR) - Seppi (It.) 6:1, 3:6, 6:3
Gunnesvaran (Ind.) - Stebe (Něm.) 6:3, 6:4
Copil (Rum.) - Kližan (SR) 6:4, 3:6, 6:3
Haase (Niz.) - Kudla (USA) 6:4, 7:6 (7:3)
Harris (JAR) - Munar (Šp.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1
Turnaj žen v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Peraová (USA) - Kuděrmětovová (Rus.) 6:0, 6:2
Cornetová (Fr.) - Kozlovová (Ukr.) 6:4, 6:2

Reklama