Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 7:6 PPPremiéra na ostří nože, tekla krev. Sparta v prodloužení urvala výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Řepík 1 : 0
5. Rob 1 : 1
15. Gulaš 1 : 2
16. Straka 1 : 3
21. Smejkal 2 : 3
21. Řepík 3 : 3
35. Košťálek 4 : 3
38. Říčka 5 : 3
41. Dočekal 6 : 3
44. Gulaš 6 : 4
55. Mertl 6 : 5
57. Němec 6 : 6
65. Košťálek 7 : 6
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Kdo z fanoušků vyrazil na premiérový zápas nového ročníku hokejové extraligy mezi Spartou a Plzní, rozhodně nelitoval. Pražané v utkání vynikající úrovně, které by bylo ozdobou i vyřazovacích bojů, přestříleli Indiány 7:6 v prodloužení. Téměř devět tisíc diváků v libeňské O2 areně vidělo kromě třinácti gólů i premiérové využití trenérské výzvy a tři velmi ostré bitky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Košťálek ze Sparty oslavuje vítězný gól na 7:6 v prodloužení nad Plzní.

Článek
Fotogalerie

Lepší start do zápasu a nové sezony si přitom Sparta snad ani nemohla přát. Už po 95 vteřinách hry totiž při Kantnerově trestu našel Růžička Poláška a souhru tří letních posil zakončil pohotovou tečí kapitán Řepík. Jenže Pražané se z vedení neradovali ani tři minuty, protože Rob svůj premiérový extraligový zápas za Plzeň rovnou ozdobil trefou. Domácí sice odpověděli zvýšenou aktivitou, střelu Pecha ale zastavila tyč.

V 15. minutě podnikli Plzeňští brejk dvou na jednoho, při němž Pulpán ideálně našel Gulaše a nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec minulé extraligové sezony ranou po ledě poslal Západočechy do vedení. A Spartě bylo záhy ještě hůř, neboť při dalším protiútoku nachytal Petr Straka gólmana Machovského dělovkou na vyrážečku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Plzeňský útočník Milan Gulaš střílí gól do sítě Sparty v úvodním utkání nové extraligové sezony.

Start do druhého dějství ale vyšel parádně svěřencům německého kouče Kruppa, když po 38 vteřinách překonal gólmana Frodla Smejkal. Kouč Indiánů Čihák si jako první v extralize vyžádal trenérskou výzvu, která je od této sezony v Česku novinkou. Měl pocit, že Smejkal nedovoleně bránil Frodlovi, sudí ale u videa zjistili, že sparťanského útočníka natlačil do brankoviště plzeňský Pulpán, takže gól platil.

O sedmnáct vteřin později už bylo vyrovnáno, podruhé v zápase se trefil Řepík. V polovině utkání se ledová plocha změnila v boxerský ring. Nejprve se do sebe pustili Forman s Kantnerem a Polášek s Vlachem, za další dvě minuty pak hostující Houdek srazil v přerušené hře zezadu Kvapila, kterého jel pomstít Piskáček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matyáš Kantner z Plzně a Miroslav Forman ze Sparty během utkání 1. kola Tipsport extraligy.

Sudí rozdali spoustu trestných minut, v extralize debutující devatenáctiletý Houdek jich posbíral dokonce 39 a utkání pro něj předčasně skončilo. Sparta následnou tříminutovou přesilovkou nepohrdla a Košťálek ranou z voleje dokonal obrat. Ještě před koncem druhé části hry navíc Říčka zvýšil už na 5:3.

A stejně jako vstup do první a druhé třetiny, i ten do třetí části hry byl ve sparťanském podání impozantní. Dočekalovi stačilo jen devět vteřin a sparťané měli už třígólový náskok. Plzeň se ale nevzdávala, Gulaš navázal na dvougólového parťáka z reprezentace Řepíka a snížil na 4:6. A když necelých šest minut před koncem přidal z přesilovky pátý plzeňský gól Mertl, drama bylo na světě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty oslavují vítězný gól na 7:6 během utkání 1. kola Tipsport extraligy s Plzní.

Plzeň najednou byla na koni, Spartu tlačila a v 57. minutě díky brance Vojtěcha Němce smazala tříbrankové manko a za stavu 6:6 se začínalo vlastně znovu. Rozhodnutí přišlo až 38 vteřin před koncem prodloužení, kdy svým druhým gólem v zápase zajistil Spartě bod navíc Košťálek.

Hokejová Tipsport extraliga, předehrávka 1. kola:
Sparta - Plzeň 7:6 v prodl. (1:3, 4:0, 1:3 - 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Řepík (Polášek, V. Růžička ml.), 21. Smejkal, 21. Řepík (Kvapil, Kalina), 35. Košťálek (Pech, Polášek), 38. Říčka (Smejkal, Sukeľ), 41. Dočekal (Smejkal, Košťálek), 65. Košťálek (Forman, Ďaloga) - 5. Rob (Gulaš, Mertl), 15. Gulaš (Pulpán, Mertl), 16. P. Straka (Eberle), 44. Gulaš (Mertl), 55. Mertl (Gulaš, Pour), 57. V. Němec (Budík, Čerešňák). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:10, navíc Forman, Piskáček oba 10 min. - Houdek 5 min., 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 8632.
Sparta: Machovský - Polášek, Piskáček, Ďaloga, T. Pavelka, Blain, Kalina, Košťálek - Smejkal, Černoch, Dočekal - Řepík, V. Růžička ml., Kvapil - Forman, Pech, A. Kudrna - Rousek, Sukeľ, Říčka. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Plzeň: D. Frodl - Čerešňák, Pulpán, Kaňák, Moravčík, Vráblík, Budík, od 21. navíc Houdek - Gulaš, Mertl, Pour - Kantner, Roman Vlach, V. Němec - Rob, Kolda, Indrák - Kodýtek, Eberle, P. Straka - Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a J. Špaček.

Reklama

Související témata: