Hlavní obsah

V barvách republiky. Unikátní běžecký závod oslaví říjnové výročí

Praha

Oslavit výročí založení Československa se dá všelijak, významné datum si můžete připomenout třeba při běhání. Právě tenhle cíl si dali organizátoři nového běžeckého projektu s názvem Sokolský běh republiky. Konat se bude v pondělí 28. října.

Foto: archiv autorky

Kdo si půjde zaběhat?

Článek

Přesně před sto jedna lety připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci. Krátce poté, co se s jejich zcela zásadním přispěním podařilo vybojovat hranice nového státu, se rozhodli připomenout si nejvýznamnější státní svátek způsobem, který umožňoval účast co největšího počtu sokolů a sokolek z měst i z venkova. Vznikl takzvaný rozestavný běh 28. října.

Dnes bychom ho patrně nejspíš mohli přirovnat ke štafetě s olympijskou pochodní, která se před každými hrami pořádá od roku 1936. Místo ohně ale běžci v říjnu 1919 nesli pouzdro s poselstvím pro prezidenta Masaryka. Na tratích dlouhých celkem více než 1 700 kilometrů se vystřídalo na 8 500 běžců.

SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY PRAHA
Start a cíl závodu: Hellichova ulice na Malé Straně
Zázemí: Tyršův dům na Malé Straně
Délka: 7 km, dětské závody 0,5 a 1 km
Kapacita: 1000 běžců (7km trasa)
Startovné: Online 600 Kč do 24. 10. 2019, na místě 800 Kč. V ceně je zahrnuta medaile a tričko.
SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY REGIONY
Start cíl a zázemí: Zajímavé trasy dle lokality, zázemí v sokolovnách
Délka: 5 - 10 km + dětské závody
Kapacita: 200 běžců
Startovné: 200 – 300 Kč

Národní hrdost chtějí organizátoři podpořit i nyní nově vzniklým projektem. Ten se za podpory Sokola bude konat na více místech. Již nyní je přihlášeno deset závodů po České republice, jeden pak dokonce v USA.

Největší závod se uskuteční v Praze, zázemí bude mít v Tyršové domě na Malé Straně. Odtud zhruba tisícovka účastníků v národních barvách vyběhne do Petřínských sadů.

Reklama

Související témata: