Hlavní obsah

Litvínov - Brno 2:1Litvínov zdolal v úvodu extraligy favorita. Rozhodl sedmnáctiletý mladík

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Hruška 0 : 1
9. Gerhát 1 : 1
29. Myšák 2 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Litvínova otočili v úvodním kole extraligy domácí souboj s favorizovaným Brnem a zvítězili 2:1. Kometa se ujala vedení v deváté minutě zásluhou Jana Hrušky, ale už 12 vteřin poté vyrovnal František Gerhát a v 29. minutě otočil stav sedmnáctiletý útočník Jan Myšák, jehož gól byl nakonec i vítězný.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Petr Holík z Brna a Jiří Říha z Litvínova.

Článek

Kometa se v deváté minutě prosadila dvě sekundy poté, co se ubránila dvouminutovému oslabení. Plekanec ve středním pásmu nahodil puk před branku, kde do něj Hruška šťouchl, čímž překonal brankáře Januse.

Verva přišla za 12 vteřin s bleskovou odpovědí. Hanzl si najel k zadnímu hrazení, odkud přihrál před branku na Gerháta a slovenský útočník srovnal. V 19. minutě si domácí před hostujícím gólmanem Vejmelkou vytvořili závar, jenže Myšák ani Jarůšek se neprosadili. Na druhé straně neuspěl z brejku hostující kapitán Zaťovič.

Ve 25. minutě se Holík ocitl blízko druhému úspěchu hostů, ale z úhlu zamířil jen do boční sítě odkryté branky. O čtyři minuty později dokonal Litvínov po pohledné kombinaci obrat. Jarůšek nahrál na druhou stranu Kašparovi, který před brankovištěm našel volného Myšáka, jenž zakončil přesně z první.

Brno si v prostřední části zahrálo tři početní výhody, ani jednu z nich však nevyužilo. Januse zblízka neprostřelil nadvakrát americký útočník Mueller a v závěru třetiny z kruhu ani Plekanec.

Šestatřicetiletý centr, který si v NHL připsal 1001 startů, nevyzrál na Januse ani z mezikruží v polovině závěrečné dvacetiminutovky. Brno v závěru zkusilo hru bez brankáře, Litvínov si ale plný bodový zisk nenechal vzít a doma Kometu zdolal po třech porážkách ve vzájemných kláních za sebou, pokaždé navíc v základní hrací době.

1. kolo hokejové extraligy:
HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Gerhát (M. Hanzl, J. Mikúš), 29. Myšák (Kašpar, Jarůšek) - 9. Hruška (Plekanec). Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 5976.
Litvínov: Janus - Jánošík, Kubát, J. Říha, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Trončinský - Jurčík, Helt, Trávníček - Válek, V. Hübl, F. Lukeš - Jarůšek, Myšák, Kašpar - Gerhát, J. Mikúš, M. Hanzl. Trenéři: Šlégr, Kotrla a Skuhrovec.
Brno: Vejmelka - Štencel, O. Němec, Pyrochta, Baranka, Gulaši, Bartejs, D. Mikyska - Zaťovič, P. Holík, Mueller - Hruška, Plekanec, L. Horký - Orsava, Lev, Kucsera - Plášek, Kusko, Jenyš. Trenéři: Fiala, Horáček, Pokorný a Oslizlo.

Reklama

Související témata: