Hlavní obsah

Český tenis má nového hrdinu. Osmnáctiletý zelenáč ustál obrovský tlak a dal naději do budoucna

Český daviscupový tým byl z nedávných let zvyklý na velkolepé večery, kdy před nabitými halami slavil výhry, které se zapsaly do historie. Jenže tuzemský mužský tenis zažil rychlý sešup a pád mimo elitu. O víkendu tak reprezentace bojovala v suterénu slavné soutěže o naději v rámci 1. kola evropsko-africké zóny v takřka prázdné hale v bosenské Zenici proti prakticky neznámým hráčům. Ale i tak se uprostřed balkánských hor zrodila pro Čechy velká výhra. A hlavně - nový hrdina.

Foto: Sport.cz

Hotovo! Jonáš Forejtek zpečetil výhru nad Bosnou a Hercegovinou v Davis Cupu.

Článek

Lídr týmu Jiří Veselý po sobotním náskoku Čechů 2:0 v neděli nepřidal rozhodující bod ani ve čtyřhře ani v následném souboji týmových jedniček, a tak veškerá tíha odpovědnosti dosedla na teprve osmnáctiletého daviscupového zelenáče Jonáše Forejtka, který si ale v kritické situaci proti o jedenáct let staršímu Tomislavu Brkičovi počínal jako ostřílený mazák.

Nedávný šampion juniorky US Open nedal znát sebemenší známku nervozity. V prvním setu soupeře smetl, ve druhém sice nezvládl tie break, v němž neproměnil mečbol, ale ani to s ním neotřáslo. V rozhodujícím dějství ustál klíčovou situaci ve čtvrtém gamu, který trval skoro 20 minut. V něm nakonec proměnil brejkbol a soupeře definitivně zlomil. Zápas pak ukončil stylově esem.

„Tohle byl určitě nejdelší game, který jsem kdy hrál. Zkazil jsem pár lehkých bekhendů na returnu, ale to se může stát. Jsem moc rád, že jsem ten game nakonec získal," komentoval rozhodující okamžik nečekaný hrdina českého týmu pro oficiální stránky Davis Cupu.

Byť jeho soupeř figuruje až v šesté stovce světového žebříčku, v nastalých okolnostech obrovského tlaku týmové odpovědnosti a s minimem zkušeností s mužským tenisem jde pro Forejtka, aktuální juniorskou světovou jedničku, o takřka životní výhru. Pro další kariéru i budoucnost českého tenisu může být zásadní.

„Jsem na Jonáše opravdu hrdý, protože to neměl vůbec jednoduché. Hrál poprvé za svoji zemi a nastupoval za stavu 2:2," smekl ostřílený kapitán týmu Jaroslav Navrátil před klíčovým mužem svého týmu, který v sobotu porazil i bosenskou jedničku Mirzu Bašiče.

Forejtek spasil český tým, jemuž vedle účasti v kvalifikaci o finálový turnaj Davis Cupu dodal naději na návrat na ztracené pozice na výsluní.

„Pro naše mladé hráče je tohle nová naděje. Výhra v Bosně má pro novou generaci velký význam," kvitoval Navrátil i směrem k Forejtkovým vrstevníkům Jiřímu Lehečkovi, Tomáši Macháčovi či Daliboru Svrčinovi.

Před Forejtkem a spol. teď každopádně stojí ten nejtěžší kariérní krok v podobě průlomu na okruhu ATP a etablování se v profesionálním tenisu.

Na juniorské úspěchy brzy sedne prach a počítat se budou nelítostné bitvy na turnajích ITF a challengerech s nízkými dotacemi ale zato vysokými náklady pro hráče. Doba hájení přitom není nekonečná a konkurence i v ranku teenagerů bývá obrovská. Vždyť třeba Rafael Nadal ovládl Roland Garros už v 18 letech. Tomáš Berdych slavil triumf na Masters v Paříži ve dvaceti, stejně jako Novak Djokovič na Australian Open.

Nicméně důležitá daviscupová výhra může být výborný odrazový můstek. „Jonáš Forejtek. To jméno si zapamatujte," apeluje na fanoušky oficiální twitterový účet Davis Cupu.

Reklama

Související témata: