Hlavní obsah

Kvitová - Bencicová 3:6, 6:1, 4:6Kvitová drama znovu nezvládla. Strýcová slaví na Turnaji mistryň další výhru a postup!

Aktualizováno

Petra Kvitová na tenisovém Turnaji mistryň v Šen-čenu prohrála i druhý zápas v Červené skupině. Po porážce s Naomi Ósakaovou podlehla Švýcarce Belindě Bencicové po setech 3:6, 6:1 a 4:6. Přesto má Kvitová naději na postup, pokud ve čtvrtek porazí aktuální světovou jedničku Ashleigh Bartyovou z Austrálie. Ve hře jsou totiž všechny čtyři hráčky včetně náhradnice Kiki Bertensové, která dnes Bartyovou přehrála. Deblistka Barbora Strýcová s parťačkou Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zdolaly český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková 6:2, 1:6 a 10:5 a už jsou v semifinále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Kvitová - Bencicová na Turnaji mistryňVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

V úvodu zápasu si obě hráčky držely podání. V šesté hře měla jako první šanci na brejk Kvitová, ale nedokázala ji využít. To soupeřka první možnost za stavu 3:3 proměnila. To Bencicovou nastartovala a do konce sady už Češku nepustila do hry.

Ve druhém dějství a po domluvě od trenéra nastoupila na kurt Petra Kvitová jako vyměněná. A najednou byla v úzkých Švýcarka. Ztratila dvakrát servis a prohrávala 0:4. Pak se jí sice povedlo odvrátit potupného kanára, ale sadu již nezachránila. Udělala jednou tolik nevynucených chyb (12:6), Kvitová měla navrch ve statistice vítězných úderů 26:14. Nebylo se tedy co divit, že za 29 minut hry byl stav srovnaný na 1:1 na sety.

Foto: Aly Song, Reuters

Švýcarská tenistka Belinda Bencicová vyhrála na Turnaji mistryň nad Petrou Kvitovou první set a měla z tho velkou radost.

Kvitová druhé dějství ovládla a měla nastupovat na kurt ve větší pohodě. Trenér Jiří Vaněk se snažil Lvici rovněž nabudit, aby pokračovala ve výkonu. Možná se mu zdálo, že v očích české hráčky vidí obavy. Ty se naplnily za stavu 1:1, kdy Kvitová ztratila servis a v pauze opět spěchal na kurt Vaněk. Tentokrát s burcující, ale důraznou domluvou, že nic není ztraceno, že od soupeřky dostane šanci s utkáním ještě něco udělat.

Bencicová přišla o náskok hned v následující hře, jenže ji to nezlomilo a chybující Kvitová za stavu 2:2 přišla o podání, což nevěstilo nic dobrého. Televizní kamery si všímaly skleněných očí české hráčky, která si tentokrát v pauze mezi gamy povídala sama se sebou. Ale zabralo to. Kvitová dokázala srovnat na 3:3 a zápas gradoval.

Foto: Aly Song, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová v akci na Turnaji mistryň.

Klíčový moment přišel v deváté hře při podání české hráčky. Bencicová uhrála první fiftýn díky prasátku a následně šla do vedení 40:0. Kvitová sice další dvě výměny zvládla, ovšem servis už neudržela. Švýcarka pak utkání dopodávala a mohla slavit.

Bertensová porazila jedničku

Náhradnice Kiki Bertensová za zraněnou Naomi Ósakaovou překvapivě zdolala světovou jedničku Bartyovou. Duel Červené skupiny vyhrála 3:6, 6:3, 6:4.

Bertensová hrála v neděli finále "malého Turnaje mistryň" v Ču-chaji a po porážce s Běloruskou Arynou Sabalenkovou dorazila teprve v pondělí do Šen-čenu. Tam dnes jako první náhradnice dostala šanci a může navázat na loňské semifinále. V úvodní sadě se sžívala s pomalým kurtem a třikrát ztratila servis, ale od stavu 3:6 a 2:3 získala osm her za sebou.

Vyrovnala tak stav zápasu a v rozhodujícím setu odskočila na 4:0. Bartyová sice ještě snížila na 3:4, ale v desáté hře Bertensová zápas dopodávala. Stejně jako Australanka tak má na kontě jednu výhru.

Strýcová si zahraje semifinále

Tenistka Barbora Strýcová si spolu se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zahrají semifinále Turnaje mistryň. Postup jim dnes v Šen-čenu zajistilo vítězství 6:2, 1:6 a 10:5 nad dvojicí Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které budou muset o místo mezi nejlepšími čtyřmi páry bojovat v posledním utkání Fialové skupiny.

Druhý nejlepší deblový pár letošní sezony a wimbledonské šampionky Strýcová se Sie Šu-wej sice získaly první set jasně, ale ve druhém podobně jednoznačně prohrály. V rozhodujícím dějství už měly Strýcová se Sie Šu-wej opět navrch, ujaly se vedení 5:2 a náskok udržely až do konce.

Před závěrečným utkáním s Gabrielou Dabrowskou z Polska a domácí Sü I-fan tak má česko-tchajwanská dvojice jistý postup. Naopak Sinakovou s Krejčíkovou čeká ve čtvrtek přímý souboj o semifinále s australsko-čínským párem Samantha Stosurová, Čang Šuaj.

Medveděvovu sérii ukončil v Paříži Chardy

Pro ruského tenistu Daniila Medveděva dnes skončila jedinečná série na okruhu ATP. Na předchozích šesti turnajích vždy došel až do finále, ale na Masters v Paříži vypadl již ve druhém kole po prohře s domácím Jérémym Chardym 6:4, 2:6 a 4:6.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský tenista Jérémy Chardy oslavuje výhru na turnaji v Paříži nad Daniilem Medveděvem z Ruska.

Třiadvacetiletý Medveděv od srpna na betonech ze šesti finálových účastí vytěžil tři tituly - v Šanghaji, Petrohradu a Cincinnati. Poraženým finalistou pak byl na grandslamu US Open, v Montrealu a Washingtonu. Ve světovém žebříčku se vyšplhal na čtvrté místo.

Kvůli vyčerpání se poté Medveděv odhlásil z domácího podniku v Moskvě a následně i z Vídně, ale síly mu stále chybí a roli favorita proti Chardymu, 65. hráči žebříčku, nepotvrdil. Životní sezonu zakončí na Turnaji mistrů v Londýně, který začne 10. listopadu.

Turnaj mistryň v Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů):
Dvouhra - Červená skupina
Kvitová (6-ČR) - Bencicová (7-Švýc.) 3:6, 6:1, 4:6
Bertensová (9-Niz.) - Bartyová (1-Austr.) 3:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Krejčíková, Siniaková (6-ČR) 6:2, 1:6, 10:5
Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) 4:6, 6:4, 10:5.
Červená skupina
1.Bartyová2113:31
2.Bencicová2113:31
3.Bertensová1102:11
4.Kvitová2022:40
Fialová skupina:
1.Strýcová, Sie Šu-wej2204:22
2.Krejčíková, Siniaková2113:21
3.Stosurová, Čang Šuaj2113:31
4.Dabrowská, Sü I-fan2021:40
Turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 5 791 280 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Moutet (Fr.) - Lajovič (Srb.) 6:4, 1:6, 6:3
Fritz (USA) - Tiafoe (USA) 7:6 (8:6), 3:6, 6:4
Shapovalov (Kan.) - Simon (Fr.) 2:2 skreč
Edmund (Brit.) - Berankis (Lit.) 6:4, 6:3
Dimitrov (Bulh.) - Humbert (Fr.) 4:6, 6:1, 6:2
De Minaur (Austr.) - Djere (Srb.) 6:1, 6:4.
2. kolo:
Struff (Něm.) - Chačanov (8-Něm.) 7:6 (7:5), 3:6, 7:5
A. Zverev (6-Něm.) - Verdasco (Šp.) 6:1, 6:3
Chardy (Fr.) - Medveděv (4-Rus.) 4:6, 6:2, 6:4
Albot (Mold.) - Seppi (It.) 7:6 (7:5), 7:6 (10:8).

Reklama