Hlavní obsah

Česko - Rusko 3:0Skvěle! Češi porazili Rusy a podruhé v historii ovládli turnaj Karjala

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Kovář 1 : 0
52. Sedlák 2 : 0
60. Nestrašil 3 : 0
Záznam online reportáže

lik, roj, bpSport.cz
Aktualizováno

Vítězství. Česká hokejová reprezentace na turnaji Karjala slaví triumf. V neděli v Helsinkách porazila Rusko 3:0 a vyhrála první turnaj evropské tour v této sezoně. O výhře nad odvěkým rivalem rozhodl Jan Kovář už v první třetině. Češi vyhráli finský turnaj podruhé. Poprvé slavili v roce 2012 pod trenérem Aloisem Hadamczikem, nyní ho napodobil Miloš Říha.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Česká radost v utkání proti Rusku. První gól si připsal Jan Kovář.

Článek

S dvěma výhrami v zádech šla reprezentace do zápasu s Ruskem. Po úvodní výhře ve Švédsku nad týmem Tre Kronor si po samostatných nájezdech poradili v Helsinkách i s Finy, úřadujícími mistry světa. Poslední Duel na Karjale byl zároveň bojem o první místo.

Kouč Miloš Říha poslal do branky Romana Willa. Prvních deset minut se všichni hráči při svých pokusech zastřelovali, prvním, který uspěl, byl Jan Kovář. Trefa z kruhu v 11. minutě byla přesná a devětadvacetiletý forvard si připsal jedenatřicátý gól v reprezentaci.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Šance Tomáše Rachůnka v utkání s Ruskem. Gólman Samonov chytil.

Úvodní přesilovou hru utkání sehráli Češi. V pěti proti čtyřem hráli na konci první dvacetiminutovky, velkou šanci měl Michal Řepík, ale skóre nezměnil. Říhův výběr tak měl výhodu jednoho hráče i na začátku druhé části, jenže další gól ruský gólman Samonov nedostal.

V polovině utkání přišla krizová situace, Rusové dostali šanci hrát 112 sekund pět na tři. Hrubost a příliš mnoho hráčů na ledě poslalo reprezentaci do oslabení. Ta ale přežila s čistým štítem.

Za pět minut se otevřela trestná lavice u Rusů, ale i v tomto případě se skóre neměnilo a stále tu byl jeden rozdílový gól. Konec druhé třetiny Rusko dohrávalo v přesilovce, další zvýšená pozornost pro gólmana Willa. Ani druhou početní výhodu český soupeř ale nevyužil.

Deset minut před koncem třetí dvacetiminutovky se muselo Rusko bránit dalšímu oslabení. Po dlouhém zkoumání videa se Češi radovali, po skrumáži před ruskou brankou rozhodčí vyhodnotili spornou situaci ve prospěch české reprezentace, na 2:0 zvýšil v 52. minutě Lukáš Sedlák. Navíc Říha mohl využít další početní výhodu, ne však na dlouho, vylučovalo se i na druhé straně. A ne jednou, lavici hanby postupně prošli bratři Zohornové a Michal Moravčík. Rusové více než minutu v pěti proti třem. I tentokrát Will neinkasoval.

Rusové zkusili hru bez brankáře, ale tento zápas jim nebylo přáno vstřelit gól. Naopak v oslabení vyhodil puk Andrej Nestrašil a 14 sekund před koncem upravil skóre na konečných 3:0.

"Uhrát nulu vzadu s Ruskem? Ať hraje v jakékoliv sestavě, je to parádní věc. Navíc vyhrát tenhle první turnaj v sezoně... Švédové měli skvělou sestavu, Finsko taky mělo hodně silné mužstvo. Oba dva ty týmy jsme navíc dokázali porazit u nich doma. Kluci sem přijeli vyhrát, to je pro nás podstatné. Velmi si ceníme toho, že se nám to povedlo," řekl trenér Říha.

Turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour (Helsinky):
Česko - Rusko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávka: 11. Jan Kovář (Řepík), 52. Sedlák, 60. Nestrašil. Rozhodčí: Kaukokari, Vikman - Koskela, Niittylä (všichni Fin.). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2207
ČR: Will - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, M. Doudera, D. Musil, Pyrochta, Galvas - Nestrašil, Jan Kovář, Řepík - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Jaškin, Sedlák, T. Rachůnek - M. Stránský, Filippi, R. Pavlík. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Rusko: Samonov - Ožiganov, Blažijevskij, Rafikov, Zub, Sergejev, Fazylzjanov, Šaripzjanov, Miščenko - Okulov, P. Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, Švec-Rogovoj, Kuzmenko - Sošnikov, K. Semjonov, Šumakov - Kajumov, Alexejev, Kudrjavcev - Kadějkin. Trenéři: Alexej Kudašov, Anvar Gatijatulin, Alexej Žamnov a Alexandr Savčenkov.
Utkání Finsko - Švédsko najdete zde.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 9 25 : 19 16
2 Švédsko 9 26 : 23 16
3 Finsko 9 21 : 22 14
4 Rusko 9 22 : 30 8

Reklama

Související témata: